2 dolog, ami meghosszabbítja az életet a 116 éves japán nő szerint
Misao Okawa, a világ jelenleg élő legidősebb embere tudja.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte hihetetlen, hogy él olyan ember a földön, aki akkor született, mikor Viktória királynő ült a brit trónon, és az első világháború kirobbanására még 16 évet kellett várni.

A világ jelenleg élő legidősebb embere: Okava Misao - 116 éves

Pedig a világ ma élő legidősebb embere, Misao Okawa 1898.március 5-én született. A 116 éves japán hölgyet születésnapján a hosszú élet titkáról kérdezték.

Japánban nem ritka a százéves kor

Misao Okawa 2013. június 12. óta számít a világ legidősebb élő emberének, ekkor hunyt el ugyanis az addigi címvédő, a 116 éves, ugyancsak japán Jiroemon Kimura.

Japánban sokan érnek meg magas életkort: Okinawán, Japán legdélibb régiójában él a legidősebb emberek 15%-a. Ennek oka, hogy a szigetország életmódja jelentősen különbözik a nyugati világban megszokottól. Korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz erről a témáról.

Misao Okawának három gyermeke - akik közül kettő még ma is él, 94, illetve 92 évesek -, négy unokája és hat dédunokája van. Férje sajnos még 1931-ben elhunyt, Misao Okawa pedig 18 éve él idősek otthonában.

Hogy lehet 116 évig élni?

Mivel hazánkban a születéskor várható átlagéletkor férfiak esetében 71, nők esetében 78 év, nehéz belegondolni, hogy érheti meg valaki a 116. születésnapját.

Mint Misao Okawa a The Telegraph című lapnak elmondta, a helyes táplálkozásban és az elegendő mennyiségű és minőségű alvásban látja annak okát, hogy megünnepelhette a 116. születésnapját.

- Evés és alvás, ez a hosszú élet titka. Meg kell tanulni pihenni.

Napi nyolc óra alvás és halfogyasztás

Az idősek otthonát vezető Tomohito Okada elmondta, hogy Misao Okawa napi nyolc órát alszik, és kedvenc étele a sushi. Érdekes, hogy kevesen látják be, milyen fontos a kellő mennyiségű alvás a hosszú élet szempontjából. Pedig a szervezet ilyenkor regenerálódik, ami szükséges ahhoz, hogy immunrendszer megfelelően működjön. Korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen egészségügyi kockázatai vannak a krónikus alváshiánynak.

Hogy a halfogyasztás pozitív hatást gyakorol az egészségre, az ugyancsak nem újdonság. A tengeri halak a bennük lévő omega-3 zsírsavaknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatásúak, és védik a keringési rendszert. Természetesen ahhoz, hogy száz év feletti életkort érj meg, kevés, ha beiktatsz az étrendedbe egy kevés halat, valamint odafigyelsz az alvásra, de kezdetnek nem rossz.

Ezt is szeretjük