2 dolog, ami meghosszabbítja az életet a 116 éves japán nő szerint

Misao Okawa, a világ jelenleg élő legidősebb embere tudja.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte hihetetlen, hogy él olyan ember a földön, aki akkor született, mikor Viktória királynő ült a brit trónon, és az első világháború kirobbanására még 16 évet kellett várni.

A világ jelenleg élő legidősebb embere: Okava Misao - 116 éves

Pedig a világ ma élő legidősebb embere, Misao Okawa 1898.március 5-én született. A 116 éves japán hölgyet születésnapján a hosszú élet titkáról kérdezték.

Japánban nem ritka a százéves kor

Misao Okawa 2013. június 12. óta számít a világ legidősebb élő emberének, ekkor hunyt el ugyanis az addigi címvédő, a 116 éves, ugyancsak japán Jiroemon Kimura.

Japánban sokan érnek meg magas életkort: Okinawán, Japán legdélibb régiójában él a legidősebb emberek 15%-a. Ennek oka, hogy a szigetország életmódja jelentősen különbözik a nyugati világban megszokottól. Korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz erről a témáról.

Misao Okawának három gyermeke - akik közül kettő még ma is él, 94, illetve 92 évesek -, négy unokája és hat dédunokája van. Férje sajnos még 1931-ben elhunyt, Misao Okawa pedig 18 éve él idősek otthonában.

Hogy lehet 116 évig élni?

Mivel hazánkban a születéskor várható átlagéletkor férfiak esetében 71, nők esetében 78 év, nehéz belegondolni, hogy érheti meg valaki a 116. születésnapját.

Mint Misao Okawa a The Telegraph című lapnak elmondta, a helyes táplálkozásban és az elegendő mennyiségű és minőségű alvásban látja annak okát, hogy megünnepelhette a 116. születésnapját.

- Evés és alvás, ez a hosszú élet titka. Meg kell tanulni pihenni.

Napi nyolc óra alvás és halfogyasztás

Az idősek otthonát vezető Tomohito Okada elmondta, hogy Misao Okawa napi nyolc órát alszik, és kedvenc étele a sushi. Érdekes, hogy kevesen látják be, milyen fontos a kellő mennyiségű alvás a hosszú élet szempontjából. Pedig a szervezet ilyenkor regenerálódik, ami szükséges ahhoz, hogy immunrendszer megfelelően működjön. Korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen egészségügyi kockázatai vannak a krónikus alváshiánynak.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Hogy a halfogyasztás pozitív hatást gyakorol az egészségre, az ugyancsak nem újdonság. A tengeri halak a bennük lévő omega-3 zsírsavaknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatásúak, és védik a keringési rendszert. Természetesen ahhoz, hogy száz év feletti életkort érj meg, kevés, ha beiktatsz az étrendedbe egy kevés halat, valamint odafigyelsz az alvásra, de kezdetnek nem rossz.

Ezt is szeretjük