Már napi 10 perc futás jelentős változást hoz: miért és hogyan hat a testre?
Így alakítja át az egészséget napi tíz perc futás.

futas-osz-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendszeres futás hatására a javul a vérkeringés, így több oxigént jut a szövetekhez, ezt már akár 4-6 hét után is érzékelni lehet. A mozgás közben endorfin, vagyis boldogsághormon termelődik, amitől sokat javul az ember hangulata. A mozgás ezenkívül hatással van még az anyagcserére, felgyorsítja azt, de kedvezően befolyásolja a cukorbetegséget, a hormonháztartást és az idegrendszert is.

Azonban mint mindent, a futást is túlzásba lehet vinni. Vajon mennyit kell ahhoz futni, hogy az ember maradéktalanul kiélvezhesse ezeket az előnyöket? Kevesebbet, mint azt gondolnád. 

Így hat az egészségre a futás

A mindennapi futás jót tehet az ember egészségének. A kutatások azt mutatják, hogy már 5-10 perc lassú futás is jelentős egészségügyi előnyökkel bírhat, akár 30%-kal is csökkentheti a szívroham vagy az agyvérzés kockázatát, de a rák és különböző neurológiai betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik. 

futas-osz

Egy újabb kutatás, melyben hosszú időn át követtek nyomon 55 ezer 18 és 100 év közötti embert, akiknek nagyjából negyede volt rendszeres futó, azt találta, hogy azok, akik legalább heti 50 percet futottak, sokkal kisebb eséllyel szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben is, mint a nem futó társaik. 

A futás az alvásminőségre is pozitív hatással van, és javítja az általános hangulatot. Az egyik kutatás olyan egészséges felnőtteket vizsgált, akik mozgásszegény életmód után elkezdtek reggelente 30 percet futni három héten át. A résztvevők azt tapasztalták, hogy sokkal nyugodtabban aludtak, jobban tudtak koncentrálni, és jobb lett a hangulatuk, mint a továbbra sem futó kontrollcsoportnak. 

Ezen pozitív hatások javának az eléréséhez már a minimális futásmennyiség, az 5-10 perc is elegendő lehet, de dán kutatók inkább ajánlják a napi fél órát irányszámként. A napi 30 perces vagy heti 2,5 órányi futás kínálja ugyanis a legjobb egészségügyi adatokat. Ugyanez igaz lehet bármilyen más csökkentett intenzitású 30 perces edzésre - például jó a sétálás, a biciklizés, az úszás vagy a jóga is erre a célra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azonban ugyanez a tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a futást is túlzásba lehet vinni. A rendszeres heti 4,5 óránál több intenzív tempójú futás már nem jár hasonló pozitív hatással. Az ilyen megterhelő edzés magában rejti a túlerőltetés és a sérülés lehetőségét, ráadásul a kutatások arra is rámutattak, hogy 4,5 óra fölött csökkennek az egészségügyi előnyök is - bár az adatok természetesen még mindig jobbak, mint a mozgásszegény életmódot élők esetében. 

A túl intenzív, túl gyors és megterhelő fizikai aktivitásnak köszönhetően a test nem tud regenerálódni és alkalmazkodni, ezért érdemes odafigyelni rá, hogy az edzésben mindig legyen fokozatosság. Tartósan napi egy óránál többet futni természetesen lehet, főleg olyankor, ha valaki egy megmérettetésre készül, vagy ha egyszerűen élvezi a hosszú futásokat, de ilyenkor is érdemes figyelni a test jelzéseire, hogy el tudja dönteni, mikor elég.

Bemelegítő gyakorlatok

A sérülést az is segíthet elkerülni, ha a futás előtt megfelelően bemelegítesz. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány hatásos gyakorlatot, amelyeket nem csak kocogás előtt használhatsz, minden edzéshez jól jönnek.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük