Karácsonyi maradékok: a fogyókúrád sem bánja, ha így eszed a káposztát

Ha nem főztél meg mindent, vagy nem fogyott el, a kuka helyett diétás fogásokká is átalakíthatók a karácsonyi vacsora elemei.

Ételmaradékok felhasználása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tradicionális ételekhez szokás több alapanyagot venni, mint amennyit a család megeszik, mivel bármikor bejelentkezhet egy nem várt rokon vagy ismerős, és az megengedhetetlen, hogy ne lehessen megkínálni egy jó adag töltött káposztával.  

Az ünnepek után viszont előfordulhat, hogy az otthoniaknak már a könyökükön jön ki a sok karácsonyi fogás, pedig a hűtőben dobozokban állnak a kész, finom, ám megmaradt ételek, és a kamra is tömve van a romlandó, de fel nem használt hozzávalókkal.

Hagyományos karácsonyi menü

Családonként változó, hol mi kerül az asztalra, de van néhány étel, ami kötelező elemnek számít. Ilyen a borleves vagy a halászlé, amit főfogásként egy újabb halétel, rántott ponty követ, majonézes krumplisalátával. A töltött káposztát egyes helyeken előételként, máshol második főételként fogyasztják, a desszert pedig ideálisan valamilyen mákos édesség, hol bejgli, hol guba. A húsleves szintén tökéletesen beleillik a karácsonyi menüsorba. De lássuk, mi egyéb készíthető a hozzávalókból, esetleg a megmaradt ételek hogyan egyeztethetők össze a diétával. 

A savanyú káposzta elég intenzív ízű, nehéz olyan ételt találni, ahol másik oldalát mutatja. Almával párolva azonban sokkal lágyabb és kalóriaszegényebb, mint zsíros húsokkal, szalonnán elkészítve.
Fotó: Getty Images Hungary
Veled is előfordult már, hogy, miután megfőzted a több kiló krumplit, konstatáltad, hogy ennyi majonézes burgonya egy év alatt sem fog elfogyni? Püré helyett jobban teszed, ha ecetes salátának készíted el.
Fotó: Pixabay
A bejgliből kimaradt mák nem bírja az örökkévalóságig, hamar megavasodik: de kár hagyni megromlani, ha 20 dkg darált és 5 dkg szemes mákból isteni, liszt- és cukormentes sütit készíthetsz. A négy tojást válaszd külön, a sárgáját dolgozd össze három lereszelt almával, a fél zacskó sütőporral elkevert kétféle mákkal és 10 dkg kókuszreszelékkel, majd adj hozzá másfél deciliter vizet. Három evőkanál kókuszolajjal lazítsd, fahéjjal ízesítsd, majd jöhet hozzá a fehérjehab. 180 fokon fél óra alatt süsd készre.
Fotó: Getty Images Hungary
A halat szintén nem lehet lefagyasztani: ha egy utolsó pillanatos visszamondás miatt van megmaradt pontyod, ne vacakolj a panírozással, zöldségágyon sütve sokkal ízletesebb és diétásabb.
Fotó: Getty Images Hungary
A megmaradt gyümölcssaláta új értelmet nyer pohárkrém formájában: a gyerekek is imádni fogják, ha a Túró Rudihoz hasonlóan étcsokit is tördelsz bele. A zabpehellyel lassítod a felszívódását, így akár reggelire is fogyasztható.
Fotó: Pixabay
A húslevesből megmaradt hús kiváló töltelék egy zöldséges wraphez. A hús mellé csak friss zöldségeket kell felvágnod, és egy kukoricalapba tekerve remek diétás ebéd válik belőle.
Fotó: Unsplash
A rizs szénhidrátszerkezete 12 óra hűtőben állás után olyan szinten megváltozik, hogy kalóriatartalma közel a felére csökken. Ehhez azonban fontos, hogy csak másnap ízesítsd: tálaláskor tegyél az asztalra egy sótartót, a maradék, íztelen rizs pedig mehet a hűtőbe!
Fotó: Getty Images Hungary

(A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay, Unsplash.)

Ezt is szeretjük