10 étel, amiben alig van szénhidrát: ideálisak ketogén diétához

Ha kerülni akarod a szénhidrátokat, az alábbi finomságok ideálisak, hiszen nulla vagy csak minimális mennyiséget tartalmaznak.

Ételek ketogén diétához
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyos fogyókúrás étrendek hatékonysága a szénhidrátfogyasztás erős korlátozásában rejlik. Többek között ilyen a ketogén diéta is, ami segít nagy lökést adni a fogyókúrának.

A szervezet ideális esetben energiatermelésre használja a szénhidrátokat, a felesleget viszont a máj glikogén formájában, nagy mennyiségű vizet megkötve raktározza, ami a hastájéki úszógumi kialakulásában közrejátszik. Ennek leolvasztására alkalmas a ketogén étrend, mely szénhidrátok csökkentésével stimulálja a májat a tartalékok felhasználására, míg a fehérjék és zsírok bevitele gondoskodik az éhségérzet elmulasztásáról.

Ketogén ételek diétához

Ketózisnak nevezik azt a folyamatot, amikor a máj a glikogénraktárak felhasználásából nyeri energiáját. De ahhoz, hogy ez folyamatos legyen, nagyon oda kell figyelni a szénhidrátbevitelre. Ketogén diéta alatt például naponta összesen 15-25 gramm szénhidrát megengedett.

Szemléltetésképp 100 gramm fehér kenyérben 50 gramm szénhidrát van, vagyis tényleg meg kell válogatni az elfogyasztott ételeket. Az alábbiakban csak minimális mennyiségű a szénhidrát, mégis laktatóak, magas tápértékűek, így nagyszerűen passzolnak a ketogén étrendbe.

A tojás szénhidráttartalma alig 1%-a szénhidrát, cserébe viszont fehérjében, vitaminokban gazdag, és nagyon laktató.
A rebarbarában rengeteg rost, és csak 5% szénhidrát van.
A leveles zöldségek, így a spenót, sóska és római saláta szénhidráttartalma alig több mint 3%.
A halak húsa szintén szénhidrátmentes, a tenger gyümölcseivel azonban már érdemes óvatosnak lenni: azok ugyanis 100 grammonként nagyjából 5 gramm szénhidrátot tartalmaznak.
Az olajbogyó kalóriadús, mégis egészséges zsírforrás, szénhidráttartalma a szemek mindössze 6%-át teszi ki.
A natúr joghurtok szénhidráttartalma egyezik a bennük lévő tejcukorral, ami 100 grammonként 4-5 gramm.
A zöldségfélék közül a keresztesvirágúak, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó szénhidráttartalma a legalacsonyabb: minden 100 gramm 5-10 grammot tartalmaz.
A gombák nem csak B-vitaminban és vízhajtó káliumban gazdagok, de szénhidráttartalmuk is 3% alatti.
A húsok csaknem mindegyike feldolgozatlan állapotban szénhidrátmentes. Igaz ez például a csirkére, sertésre, marhára és bárányra, ám a belső szervekre, főként a májra nem, melynek 5%-a szénhidrát.
Az avokádó a gyümölcsök között viszonylag alacsonynak számító mennyiséget, 100 grammonként 8-9 gramm szénhidrátot tartalmaz, így egészséges zsírforrásként néha belefér az étrendbe.

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük