Tudod, mennyi zsírsejted van? 3 érdekes infó, amit még biztos nem hallottál a testedről
Itt az alkalom, hogy érdekességeket tudj meg a szervezetedben zajló folyamatokról.

GettyImages-873736116
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr alatti zsírszövet - amely zsírsejtekből épül fel - rendkívül fontos szerepet játszik a testben, hiszen amellett, hogy fő feladata az energiaraktározás és a szervek zsírral történő "kipárnázása", a szervezetet is megvédi a különböző behatásoktól, például a hideggel szemben.

Tudod, hogy egy átlagos felnőttnek hány zsírsejtje van, meddig élnek azok, mennyi időbe telik, míg izmokat építhetsz, vagy miért csak a nőknek van narancsbőrük? Itt az alkalom, hogy rengeteg érdekességet megtudj a szervezetedben zajló folyamatokról.

12 kiló zsírsejt

Egy átlagos felnőtt szervezetében 30 milliárd zsírsejt van, amelynek súlya nagyjából 13 kiló. Jó hír, hogy ez a mennyiség nagyjából 16 éves kor után nem változik, rossz hír viszont, hogy a zsírsejtek a minimális méretük négyszeresére is duzzadhatnak, így ha több kalóriát fogyasztasz, mint amennyit elégetsz, ne csodálkozz, ha felhalmozódnak a zsírpárnák. Ha viszont csökken a testsúly, a zsírsejtek, bár nem tűnnek el, de képesek eredeti méretükre zsugorodni.

GettyImages-597973958

A zsírsejtek nem élnek örökké, tízévente cserélődnek, percenként pedig nagyjából 150 zsírsejt pusztul el. A régi zsírsejteket viszont újak helyettesítik – Írja a The New York Times.

Mennyi idő kell, hogy izmokat építsen a tested?

A tónusos test eléréséhez elengedhetetlen az izmok építése, de a nőknél ezek nagyjából 2-3%-kal lassabban épülnek fel, mint a férfiaknál. Mivel az erősítés a sejtekben zajló fehérjeszintézist serkenti, ami által belépsz az izomépítés állapotába, azaz új izomtömeg épül. Már egyetlen edzés is segít az izmok növekedésében, de heti két-három, 20 perces alkalom, és pár hónap alatt - legkésőbb fél év alatt - látványos eredményt érsz el.  A tömegelés gyorsaságában a biológiai különbségek játszanak szerepet, a nők szervezetében jóval kevesebb az androgén hormonok – férfi típusú hormonok – termelődése, amelyek nehezítik az izomépítést.

Ugyanakkor az izomtömeg-növeléshez mikrosérülések szükségesek, ugyanis a megfelelő terhelés hatására ilyen sérülések keletkeznek az izomszálakon, amelynek begyógyításához aktiválódnak az izmon kívül elhelyezkedő szatellitsejtek és újabb izomrostokat hoznak létre. Az izmoknak pihenésre van szüksége, a regenerálódást követően lesz az izom még erősebb és terhelhetőbb.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokkal gyorsabb, akár egy hónap alatt jelentős változást ér el az ember, ha az erősítés mindig más izomcsoportra irányul.

Miért van a nőknek, és miért nincs a férfiaknak narancsbőrük?

Nagyon kevés olyan nő van, aki egész élete során megússza, hogy cellulit jelenjen meg valahol a testén. A narancsbőr nem feltétlenül a túlsúly függvénye, a kötőszöveti probléma hátterében sokkal inkább a férfiakétól eltérő bőr szerkezete, a genetika és a női szervezetben végbemenő hormonális folyamatok állnak, például a magasabb ösztrogénszint.

GettyImages-840444012

A nők bőrének kötőszöveti felépítése más, mint a férfiaké, esetükben ez sokkal lazább, petyhüdtebb, és könnyebben ereszkedik meg, mint a férfiaknál. A gyenge kötőszövetek mellett zsírsejtjeik is nagyobbak, ez pedig ahhoz kell, hogy ki tudjanak egy gyermeket hordani. A comb és csípő körüli extra zsírréteg kellő mennyiségű energiát biztosít a szülő nőnek. Ugyanakkor míg a nők kötőszöveti rostszerkezete párhuzamos - és ezáltal a kis zsírsejtek is sokkal látványosabban türemkednek ki a bőr alatt - addig az erősebbik nemnél inkább keresztirányú. 

Testalkattól függetlenül tehát bármelyik nőnél kialakulhat a narancsbőr, amelyet számos tényező befolyásol: főként a genetika, de az életmód, az elégtelen vér- és nyirokkeringés vagy a méreganyagok felhalmozódása a zsírszövetekben is eredményezhetik az apró gödröcskéket.

Szuperzöldségek hasi háj ellen

Felülésekkel semmit nem tehetsz a makacs hasi zsír ellen, néhány egészséges étel viszont segít felvenni a harcot ellene, természetesen a fogyást elősegítő kalóriabevitel mellett.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük