Edzés étkezés után: hány órát kell várnod?
A személyi edző válaszol
Fél órát vagy akár kettőt-hármat is érdemes várnod a sporttal étkezés után? Gyöngyösi Szilviát kérdeztük.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha épp azon mesterkedsz, hogyan iktass be a hétköznapjaidba fél-egyórányi sportot, talán felmerült benned a kérdés, miként egyeztesd össze mindezt az étkezéssel.

Kezdőknek nem szerencsés éhgyomorra edzeni - hiszen könnyen rosszullét, ájulás lehet a vége. Ugyanakkor étkezés után ajánlott várni a sporttal, hiszen ilyenkor szervezeted az emésztésre koncentrál. Cikkünkben Gyöngyösi Szilvia fitneszedzőt, a grandUP nemzetközi vezető instruktorát kérdeztük a témában.

Mennyit várj az edzéssel étkezés után?

- Optimális, ha edzés előtt körülbelül egy-másfél órával eszel valami könnyűt. Ez alapvetően legyen fehérjedús, és tartalmazzon egy kevés jó minőségű - összetett - szénhidrátot. Az ilyen táplálékok lassan szívódnak fel, több órás energiát biztosítva így számodra.

Jó választás lehet egy teljes kiőrlésű kenyérből készült csirkehúsos szendvics vagy egy grillcsirkés saláta, de akár egy natúr szelet is kevés rizzsel vagy zöldséggel - mondja Gyöngyösi Szilvia.

Pár falat közvetlenül edzés előtt

Ha nem sikerült ügyesen szervezned a napirendedet, és úgy adódik, hogy éhgyomorra kezdenéd az edzést, érdemes pár éhségűző, de a gyomrodat nem túlságosan lekötő falatot bekapni. Szénhidrát esetében számításba jöhet ilyenkor a korpás keksz vagy a müzliszeletet - de fontos, hogy ne legyen agyoncukrozott. A fehérje lehet sovány sonka, sovány túró vagy akár főtt tojás is.

Ezért kell enned sport előtt

Fontos, hogy ha most kezded a rendszeres sportot, ne éhgyomorra végezd. A táplálkozás során feltöltöd izmaidat energiával, elkerülheted az edzés során jelentkező kínzó éhséget.

- Ezen kívül megakadályozhatod az alacsony vércukorszint - hipoglikémia - kialakulását, aminek tünete lehet a szédülés, a hányinger és a fejfájás. Mindezeken túl mentális megerősítést is jelent, hogy testedet feltöltötted energiával - részletezi Gyöngyösi Szilvia.

A fent említett ételek ötleted adnak, de nem kell szigorúan ragaszkodnod hozzájuk. Tapasztald ki, mi az, ami neked jó, ami működik. Napszaktól, illetve a mozgás típusától és intenzitásától is függhet, hogy milyen étel fogyasztása ideális edzés előtt pár órával.

Ezt is szeretjük