Az edzés előtti pörgetők 5 leggyakoribb összetevője a béta-alanintól a kreatin aminosavig
Sokan használnak az edzések előtt pörgetőt, de azt már annál kevesebben tudják, hogy milyen összetevőkből állnak.

GettyImages-543978028
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár valaki rendszeresen jár konditerembe, akár otthon tornázik, az edzés előtti pörgetőket sokan ismerhetik barátoktól, más sportolókról, edzőktől vagy csak egyszerűen a reklámokból.

Ezekről a serkentőszerekről úgy tartják, hogy löketet, energiát adnak az intenzív testmozgás idejére, ám egyes szakértők szerint nem szolgáltatnak akkora többletet, mint ahogy azt hirdetik róluk - most kiderül, mi az igazság.

Edzés előtti pörgetők

A következőkben az edzés előtti pörgetők leggyakoribb összetevőit soroljuk fel, olyan diétás formulákét, amik a sportteljesítményt hivatottak növelni. Általában por formájában kaphatóak, amit vízzel vegyítve kell elfogyasztani 30-60 perccel az edzés előtt.

GettyImages-175520470

Márkáktól függően változhatnak az összetevőik, de általánosságban elmondható, hogy aminosavakat, béta-alanint, koffeint, keratint és édesítőszereket gyakran tartalmaznak.

Béta-alanin

A béta-alanin az egy aminosav, mely segíthet megelőzni a sav felhalmozódását az izomszövetekben, így lehetővé teszi, hogy az izmok ne savasodjanak, keményedjenek be, és hosszabb ideig lehessen fájdalom nélkül dolgoztatni őket. A hatóanyag fogyasztása bizsergető érzést okoz, ami egyeseknek kellemetlen lehet, máskülönben teljesen ártalmatlan.

Nitrogén-oxid prekurzorok

Nitrogén-oxid prekurzorok közé tartozik a citrullin-malát és az l-arginin, ezeknek feladata a szervezet nitrogén-oxid-termelésének a serkentése. Ez a vegyület felgyorsítja a véráramlást, nem véletlen, hogy az edzés előtti pörgetők gyakran tartalmaznak ilyen esszenciális aminosavat, ami szabályozza a szervezet nitrogén-oxid-szintjét. Legjobb természetes forrásai a görögdinnye vagy a cékla.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vegyület elősegíti az izmok építését és az erősödést, mivel növeli az oxigént szállító hemoglobin sebességét az izmokhoz, pozitívan befolyásolva ezzel a sportteljesítményt.

BCAA

A BCAA vagy elágazó láncú aminosavról kimutatták, hogy edzés előtt fogyasztva segítheti az izomnövelést, és csökkenti az izomfájdalmat, az edzés utáni izomlázat. Fontos tudni, hogy a BCAA-k számos természetes forrásban vannak jelen, így könnyen elképzelhető, hogy nincs is szükség a pótlásukra. Ilyen forrásnak minősül a csirke, a tojás, a marha, a lazac, a pulyka, a görög joghurt és az olajos magvak. 

Koffein

Az edzés előtti serkentőkben gyakran található koffein is, ami elnyomja a fáradtságérzetet, energetizál, és segít fókuszálni, ezáltal növeli az edzés hatékonyságát. Sőt elősegíti a zsírégetést, ez utóbbi hatását egy 2018-as kutatásban be is bizonyították.

Kreatin aminosav

Kreatin aminosavat a szervezet természetes úton is termel, általában a vázizomzatban raktározódik, ahol befolyásolja az energiatermelést és az izomerőt. Gyakran szerepel az edzés előtti formulákban, de önálló táplálékkiegészítőként is értékesítik. Ez a hasznos aminosav javítja az edzések utáni regenerálódási időt, növeli az izomtömeget, az izomerőt és a teljesítményt is.

GettyImages-170959530

Az edzés előtti pörgetők adagolása

Annak ellenére, hogy az edzés előtti pörgetők használata általánosságban véve biztonságos, valójában hordozhat kockázatot. A márkák eltérő összetevőjű szereket forgalmazhatnak, azokkal érdemes vigyázni, amik mesterséges édesítőszereket vagy cukoralkoholokat tartalmaznak, ezek puffadást, diszkomfortérzetet eredményeznek. A túlzott koffeinbevitelre is oda kell figyelni, mert megnövelheti a vérnyomást, ronthat az alvás minőségén. Ezenkívül érdemes olyan megbízható gyártóktól vásárolni, amelyek termékeit hatóságilag ellenőrizték. 

Bár valóban támogathatják és elősegíthetik az edzések sikerességét a pörgetőszerek, nem szabad őket minden egyes nap használni, mert a szervezet hozzájuk tud szokni. Helyette inkább csak alkalmanként, és mindig az előírásnak megfelelő mennyiségben javasolt szedni őket. 

Mit egyél edzés előtt, mit utána?

Sokat számít, mit eszel edzés előtt vagy után - van, ami feltölt energiával, más pedig inkább megnyugtat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük