Tiltólistás a darált hús fogyókúra alatt? 4 trükk, amivel beilleszthető az étrendbe
A darált hús fogyasztása sem tiltott a fogyókúra alatt, csak néhány tanácsra érdemes odafigyelni, mielőtt valaki beillesztené az étrendjébe.

GettyImages-646766624
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A darált hús fogyasztása nagy népszerűségnek örvend, tekintve hogy az egyik legolcsóbban beszerezhető húsféle, amit nem szükséges filézni, könnyű megsütni, sokoldalúan felhasználható és könnyen tárolható, fagyasztható. 

Húsgolyók, bolognai spagetti, házi hamburger és még különböző töltött ételek készíthetőek belőle, és ahhoz képest, hogy egyesek úgy tartják, inkább kerülendő a fogyasztása, valójában tele van tápanyagokkal.

Darált hús fogyasztása a fogyókúra alatt

Többfajta darált hús kapható a boltok polcain, sertés, marha és pulyka, de kérésre a hentesek a csirkehúst is ledarálják. 100 gramm darált marhahús bővelkedik fehérjében, cinkben és B-vitaminokban, emellett kiemelkedő vas- és káliumforrás. Fehérjetartalom tekintetében az összes darálmány kiemelkedő, mégis fogyasztásuknál néhány dologra érdemes odafigyelni.

GettyImages-533695421

Szakértők az állati eredetű zsírok bevitelét mérsékelni javasolják, mert főleg a telített zsírokat tartalmaznak, amik túlzott fogyasztása kórosan megemelheti a káros vérzsírszintet - az American Heart Association szerint maximum 13 gramm telített zsírt ajánlott naponta bevinni. 

Hogyan illeszthető az étrendbe?

Magánál a darált hús kiválasztásánál kezdődik minden. Minél alacsonyabb a zsírtartalma, annál jobb opciónak számít, erről a csomagolásukról lehet tájékozódni. Azok minősülnek sovány húsnak, amik 10% vagy annál kevesebb zsírtartalommal bírnak, ezek viszont kicsit drágábbak is. De összességében sütésnél sem eresztenek annyi zsírt, és a hús sem veszít sokat a tömegéből.

Bármennyire is dúskál a tápanyagokban a darált marha, inkább a szárnyasok fogyasztására biztatnak a szakértők. Ahogy korábban írtuk, csirkehúsból is lehet darálmányt készíteni, csak nagyon figyelni kell a megfelelő tárolására, mert könnyebben megromolhat, de a sovány pulykahús is jó választás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha valaki marhahúst szeretne fogyasztani, akkor javasolt a fűvel etetett fajtát választani, mert alacsonyabb a telítettzsír-tartalma, viszont több benne az omega-3 zsírsav.

Bármennyire is változatosan beépíthető az étrendbe, napi szinten nem javasolt a menüre tűzni, főleg a marhát, mert a vörös húsban található állati fehérjék megnövelhetik a húgysav szintjét, ami vese- és ízületi fájdalmat okozhat, sőt szélsőséges esetben akár köszvény is kialakulhat, és megnőhet a vesekövesség kialakulásának rizikója.

A csirkében kevesebb a kalória és a telített zsír, mint a marhában, a benne lévő fehérje pedig kitűnően hasznosul az izmokban, segíti épülésüket, és feltölt energiával, miközben az étvágyat is csökkenti.

GettyImages-506813696

Ugyan a darált hús nem minősül feldolgozott élelmiszernek, a belőle készült, készen kapott húspogácsák és húsgolyók gyakran túl sok sót tartalmaznak, így érdemes ezeket inkább otthon legyártani.

10 húsféle, amitől csak hízni fogsz

A rossz minőségű termékekkel és a zsírosabb falatokkal is vigyázni kell.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük