Heti 2 ezer kalória mínusz: így működik az eat-stop-eat diéta
Időszakos böjtdiéta, ami valóban működik. Ezt mondják róla a kutatók.

diéta-böjt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Böjtdiétákkal mindenki találkozott már. Alig van például, aki ne hallott volna a léböjtkúráról. Ezekről a hirtelen feltámadó trendekről a legtöbben azt gondolják, hogy semmi alapjuk nincs, pedig, ha helyesen végzik, a böjtölés jó és egészséges módja lehet a fogyókúra beindításának.  

A rendszeres, rövid ideig tartó koplalások segíthetnek visszafogni a heti kalóriabevitelt, így nagyban hozzájárulhatnak a fogyáshoz. Korábbi tanulmányok összegzése azt mutatja, hogy 3-12 hónap alatt átlagosan akár 6,8 kilót is lehet fogyni böjtöléssel, úgy, hogy közben semmilyen más módon nem fogyókúrázik az ember, és akár 3-8%-kal is csökkenhet a testzsír aránya.

Eat-stop-eat módszer

Az eat-stop-eat - vagyis egyél-ne-egyél - módszer egyike a fogyókúrás célra is alkalmazható, rövid böjtöknek. Brad Pilon fitneszszakértő tette népszerűvé néhány évvel ezelőtt. A lényege, hogy heti egyszer vagy legfeljebb kétszer a diétázó 24 órán át nem eszik.

pohar-viz-ivas-vizivas-vizfogyasztas

Ez elsőre elég keménynek hangzik, de úgy már kevésbé drasztikusnak, ha hozzátesszük, hogy a koplalás általában egyik ebédidőtől a másik ebédidőig tart, így tulajdonképpen egyik napot sem tölti teljesen étlen az ember. A kávé, a víz és az alkoholmentes innivalók fogyasztása is megengedett a böjtölés ideje alatt.

Aki fogyókúrás céllal kezd a böjtölésbe, annak fontos odafigyelnie, hogy a többi napon rendesen étkezzen, és ne menjen a súlytartáshoz szükséges kalóriaszám alá. A heti egy-két böjtnappal így is 2000-4000 kalóriadeficitet idézhet elő, ami már elegendő a heti fél kilós fogyáshoz.

Ez a koplalási módszer nemcsak a fogyókúrának tesz jót, hanem az egészségnek is. Egy, a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent 2007-es tanulmány szerint a váltott napokon folytatott böjtölés csökkentette a szívkoszorúér-megbetegedés kockázatát az állatoknál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden héten böjtölni nem könnyű, és nehezen illeszthető bele egy átlagos ember mindennapjaiba. A legtöbben pedig egy böjtnap után túlkompenzálnak, és többet esznek, így csak sok odafigyeléssel alkalmazható ez a módszer fogyókúrához, és akkor sem tartósan, hiszen a hosszan tartott böjt fejfájást, idegességet és étkezési rendellenességet okozhat. Cukorbetegnek a módszer kifejezetten ellenjavallt.

Kalóriaégetés mozgással

Nemcsak az energiabevitel visszaszorításával lehet kalóriadeficitet termelni. A mozgás is hatékonyan segíthet a fogyásban. Az alábbi mozgásformák mindegyikéből elég már akár heti két edzés is a havi fél kilós fogyáshoz.

Ezt is szeretjük