Folyamatosan égetik a zsírt, és tartós lesz a fogyás: 2021 legnépszerűbb diétáit mutatjuk

2021-ben ezek a diéták voltak a legnépszerűbbek a Femina olvasóinak körében.

2021 népszerű diétái
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte el lehet veszni a fogyókúrák között, folyamatosan bukkannak fel az újabbnál újabb módszerek. Némelyek felkapottá váltak, majd ismét leszállóágba kerültek, hogy helyt adjanak az újaknak.

Mindamellett, hogy a dietetikusok a mediterrán és a skandináv diétát tartják a legegészségesebbnek, az újfajta megoldásokat is érdemes kipróbálni, hiszen sokan tudtak lefogyni segítségükkel. A 2021-es évben ezek a diéták voltak a legnépszerűbbek és legolvasottabbak a Femina látogatói között.

Gliké-med diéta

Dr. Natasha Turner természetgyógyász fektette le a Gliké-med diéta alapjait, aki a Hormone Reset Diet, azaz a Hormon visszaállítás diétája című könyvében kifejtette, hogyan lehet helyreállítani a hormonháztartás működését a helyes táplálkozással. A diéta háromlépcsős, hathetes kúrából áll, és ez alatt az idő alatt nem szabad magas glikémiás indexű ételeket fogyasztani, a többi eleme pedig a mediterrán étrendhez hasonlóan épül fel: innen ered a Gliké-med diéta elnevezés is.

GettyImages-1280867927

Az első héten többek között a gluténtartalmú ételek, a tejtermékek, a vörös húsok, a finomított élelmiszerek, a cukor és a mesterséges édesítőszerek kerülnek tiltólistára, a másodikon már visszakerülhetnek az étrendbe a teljes kiőrlésű gabonák, de a feldolgozott élelmiszerek továbbra sem engedélyezettek. Az előírás szerint a koffeinbevitelt is jelentősen mérsékelni kell, tehát mellőzni a rendszeres kávé és fekete tea fogyasztását. A harmadik szakaszban heti hat alkalommal elvégzendő harmincperces mozgást ír elő a diéta, amihez pontos tájékoztatást és mintaétrendet itt találsz. Segítségével egy tartható, egészséges étrendet lehet összeállítani, ami stabilizálja a vércukorszintet és beindítja a fogyást is.

Peszkateriánus diéta

Szintén a mediterrán étrendet veszi alapul a peszkateriánus diéta, amit cukorbetegek és szív-érrendszeri betegségben szenvedők is követhetnek. Főleg növényi alapú ételekből áll, de a diéta alapelemei közé tartoznak a telítetlen zsírsavban bővelkedő halfélék és a tenger gyümölcsei is. 

A vörös és fehér húsok mellett a cukorbevitelt és a feldolgozott élelmiszereket is korlátozza a napi menüben. Az előírt ételek javarésze friss alapanyagú, rengeteg rostot, esszenciális zsírsavakat, mint az omega-3, tartalmaznak, így ténylegesen nemcsak az alakformálásban segítenek, hanem az egészséget is támogatják. Korábbi cikkünkben megismerkedhetsz pontos mintaétrenddel és további fontos részletekkel.

TLC-diéta

A TLC-diéta amellett, hogy fogyaszt, a koleszterinszintet is redukálja, ezáltal jelentősen csökken a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is. A rövidítés a Therapeutic Lifestyle Changes kifejezést takarja, ami magyarul azt jelenti, hogy terápiás célú életmódváltás. A sófogyasztás korlátozása mellett a telített és transzzsírokat száműzi az étrendből, amiknek ismert a káros LDL-koleszterint növelő hatásuk - ezek szívbetegséghez vezethetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A napi menü 25-35%-a telítetlen zsírokból áll, kizárja az előrecsomagolt, finomított ételek fogyasztását, helyettük rostdús, vitaminban gazdag zöldségeket, teljes értékű gabonát, valamint sovány, fehér húsokat javasol. A TLC-diéta követőinek naponta négy adag zöldségnek kell szerepelnie a tányérján, aminek egynegyedét lassú felszívódású szénhidrátokkal, mint a bulgur vagy a quinoa, egészíthetnek ki. A diéta részletes leírását itt találod.

Pegán diéta

A pegán szócska a vegán és a paleo szavak összegyúrásából keletkezett, hiszen ez a diéta a két életmód közös metszetén alapszik. Teljes mértékben kiiktatja a félkész, feldolgozott élelmiszereket, a gyors felszívódású szénhidrátokat, a tejtermékeket, a hüvelyeseket, a gluténtartalmú ételeket és a cukrot. Dr. Mike Hayman, a Cleveland Klinika Funkcionális Orvosi Központjának igazgatója fektette le először az étrend alapjait, melynek fontos eleme a magas glikémiás indexű ételek mellőzése.

GettyImages-1144869631

A növényi alapú pegán étrendben, kissé ellentmondásos módon, időnként szabad tartású állatok húsának fogyasztása is megengedett a fehérjebevitel végett, és olyan halfajtáké, amiknek alacsony a higanytartalma, mint a lazac vagy a hering. A szigorú diéta nemcsak az egészséget és a fogyást, hanem a fenntarthatóságot is támogatja, korábbi cikkünkben  mintaétrend és további fontos tudnivalók olvashatók róla.

8 finom vacsora, ami beilleszthető a mediterrán diétába

Vacsoraidőben sem kell lemondani a finom falatokról, ráadásul ezek az ételek még a diétába is jól beilleszthetők.

8 finom vacsora, ami beilleszthető a mediterrán diétába: alacsony a szénhidráttartalmuk, mégis laktatnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük