A zuhanyzás vagy a fürdés az egészségesebb? Mindkettőnek megvannak a maga előnyei

A zuhanyzás és a fürdés mellett is felsorakoztathatók érvek.

fürdés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapok során ki a zuhanyzást, ki a fürdést részesíti előnyben, ám az örökös kérdés az, hogy melyik az egészségesebb, melyik hogyan hat a szervezetre. 

Mindkét eljárásnak megvannak a maga előnyei, a praktikus szempontok mellett viszont, amelyek közé a kényelem, a gyorsaság és az elérhetőség tartoznak egyebek mellett, másokat is mérlegelni lehet a szakemberek szerint. 

A zuhanyzás vagy a fürdés egészségesebb?

A zuhanyzásnak és a fürdésnek is értelemszerűen a tisztálkodás a legfőbb célja, de biztosan mindenki gondolt már egy nehéz nap során arra, hogy milyen jó lesz majd, ha végre a kádba vagy a zuhany alá kerül. A procedúra a nap végén nyugtatóan, reggel pedig serkentően hat, az ember hozzákapcsolódó érzései jóval túlmutatnak a higiéniai funkción. 

Ugyanakkor mégis ez az elsődleges cél, és a témában nyilatkozó szakértők többnyire úgy vélik, hogy a zuhanyzás általánosságban véve jobb a test megtisztítása, a kosztól és a baktériumoktól való megszabadulás szempontjából. Azonban akadnak olyan vélemények is, amelyek szerint ez az előny is leginkább csak erős szennyezettség esetén jöhet számításba, például a szabadban történő munkavégzés vagy sportolás után. 

A fürdés ugyanakkor segíthet az izmok ellazításában, az idegrendszer stimulálásában és a bőr gyengéd hámlasztásában is. Egyes kutatások a mentális egészségre, stresszcsökkentésre, hangulatra gyakorolt pozitív hatását is kiemelik. A fürdővízhez adható természetes, aromaterápiás illóolajok, például a levendula vagy az eukaliptusz tovább fokozhatják a nyugtató tulajdonságait. Népszerű az Epsom-só, vagyis a keserűsó is, ami valójában magnézium-szulfát. A fürdővízhez keverve a bőrön át felszívódva a tapasztalatok szerint segíthet a könnyebb elalvásban, csökkentheti a gyulladást, és csillapíthatja az ízületi fájdalmakat. A meleg fürdő a kezdődő meghűléses panaszokat enyhítheti.

A zuhanyzás gyorsabb, egyszerűbb, és ha nem tart sokáig, akkor kevesebb vizet is fogyaszt, mint a kád megtöltése. Lényeges szempont továbbá, hogy a nehezebben mozgó időseknek egyszerűbb és kevésbé balesetveszélyes a zuhanyzóba be-, illetve onnan kiszállni, kapaszkodók és csúszásgátló alkalmazásával pedig még biztonságosabbá tehető a procedúra. 

A hideg vizes zuhanyzás támogathatja az immunrendszer erősítését, és mivel egyfajta sokként hat a szervezetre, a keringést is fokozza. A test a hideg hatása ellen a véráramlás növelésével igyekszik megóvni a létfontosságú szerveket, közben pedig a bőrközeli ereket szűkíti. Ugyanakkor nem biztos, hogy megéri kitenni magad a hideg víz okozta diszkomfortérzésnek. Ha valaki mindenáron megpróbálkozna vele, érdemes lassan szoktatnia magát az alacsonyabb hőmérséklethez, és eleinte csak néhány másodpercig folyatnia magára a hideg vizet. A szívbetegséggel élőknek nem ajánlott a kísérletezés! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Összességében tehát kijelenthető, hogy más és más előnyökkel jár a zuhanyzás és a fürdőzés, mindenki ki tudja választani a céljainak és lehetőségeinek megfelelő módszert. Az egyik vagy másik eljárás mellett felsorakoztatott érvek többnyire nem állnak elég erős lábakon, és a cáfolatuk is könnyűszerrel megtalálható, így a legjobb, ha az egyéni preferenciák döntenek a kérdésben. 

Alvássegítő, stresszoldó illóolajok

A gyógynövények illóolaja is sokat segíthet alvászavar és stressz esetén. Ráadásul nem csak párologtatóba csepegtetve hatásosak, sokkal változatosabban használhatók fel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük