A máj elzsírosodása az agyat is veszélyezteti: csökkenti a szerv oxigénellátását

Az egyre több embert érintő zsírmáj az agyműködésre is negatívan hathat a kutatók szerint.

Zsírmáj hatása az agyra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj leggyakoribb, világszerte egyre elterjedtebb megbetegedése a nem alkoholos zsírmáj, ami becslések szerint a populáció negyedét érintheti, és globálisan a májjal kapcsolatos halálozás vezető oka. 

A nem alkoholos zsírmáj kezelés nélkül súlyosan veszélyezteti a szerv egészségét, májelégtelenséghez vezethet. Nemrégiben pedig kutatók egy csoportja azt a megállapítást tette, hogy a kórkép az agyműködésre is káros hatással van. 

Zsírmáj hatása az agyra

Nem alkoholos zsírmáj (NAFLD - non-alcoholic fatty liver disease) esetén túl sok zsír raktározódik a májban. Az állapot pontos okai nem tisztázottak, ám egyértelmű kapcsolat mutatható ki az elhízással, a vérzsírok és a vércukorszint magas szintjével, az inzulinrezisztenciával, valamint a sok hozzáadott cukrot és feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étkezéssel. A rizikófaktorok közé tartozik a has környéki hízás, az alulműködő pajzsmirigy, az alvási apnoe és a policisztás ovárium szindróma is. Kezelés híján a szerv zsugorodása (cirrózis) alakulhat ki. 

A londoni Roger Williams Hepatológiai Intézet kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a túl sok cukor és zsír fogyasztása következtében kialakuló nem alkoholos zsírmáj esetén megnő a neurológiai betegségek, például a demencia vagy a depresszió kockázata. Azt találták, hogy a zsír felhalmozódása a májban az agy oxigénellátásának csökkenését, illetve az agyszövet gyulladását okozza. Mindkét tényező bizonyítottan agyi kórképek kialakulásához vezethet.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

A szakemberek a vizsgálatot egereken végezték, az állatokat 16 hétig kétféleképpen etették. Az egyik csoport étrendjében a zsírbevitel nem haladta meg a 10 százalékot, a másik kalóriabevitelének 55 százaléka viszont zsírból származott, és az étrend a feldolgozott élelmiszerekben és cukros italokban gazdag táplálkozáshoz hasonlított. 16 hét után a második csoportba tartozó egereknél elhízást, zsírmájat, inzulinrezisztenciát és agyi működési zavarokat azonosítottak. Az NFALD-ben érintett egerek agyában oxigénhiány lépett fel, és ezek az állatok nyugtalanabbak voltak, a depresszió jeleit mutatták. 

- Nagyon aggasztó látni, hogy hogyan hathat a zsír májban történő felhalmozódása az agyra, különösen azért, mert ez gyakran enyhén indul, és sok éven át tünetmentesen lehet jelen anélkül, hogy az emberek tudnának róla - fejtette ki a tanulmány egyik vezető szerzője, dr. Anna Hadjihambi. 

Tünetmentesen alakul ki a probléma

A nem alkoholos zsírmáj többnyire tünetmentes, ha mégis okoz panaszt, az leginkább fáradtság, illetve kellemetlen érzés a has jobb felső oldalán, a jobb bordaív alatt. Előrehaladott esetben, amikor kezelés híján a betegség már fokozott gyulladással és hegesedéssel járó nem alkoholos steatohepatitisszé alakult, hasi duzzanat (ascites), a bőr felszíne alatt futó erek megnagyobbodása, megnagyobbodott lép, piros tenyér, a bőr és a szemek sárgasága jelentkezhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanakkor az egészségtelen táplálkozást folytatók, a túlsúllyal, különösen hasi elhízással és cukoranyagcsere-zavarral élők gyanakodhatnak a folyamat elindulására. A megelőzés kulcsfontosságú, a rendszeres testmozgás, a feldolgozott élelmiszerek kerülése, illetve a testsúly optimális tartományban tartása sokat segíthetnek ebben. 

A legrosszabb agykárosító élelmiszerek

A következő élelmiszereket csak mértékkel ajánlott fogyasztani, többféleképpen is károsíthatják a szervezetet, negatív hatással vannak a memóriára, sőt akár még a hangulatra is. 

A 8 legrosszabb agykárosító élelmiszer: növelik a demencia kockázatát, fokozzák a gyulladást

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük