A máj elzsírosodása az agyat is veszélyezteti: csökkenti a szerv oxigénellátását
Az egyre több embert érintő zsírmáj az agyműködésre is negatívan hathat a kutatók szerint.

máj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A máj leggyakoribb, világszerte egyre elterjedtebb megbetegedése a nem alkoholos zsírmáj, ami becslések szerint a populáció negyedét érintheti, és globálisan a májjal kapcsolatos halálozás vezető oka. 

A nem alkoholos zsírmáj kezelés nélkül súlyosan veszélyezteti a szerv egészségét, májelégtelenséghez vezethet. Nemrégiben pedig kutatók egy csoportja azt a megállapítást tette, hogy a kórkép az agyműködésre is káros hatással van. 

Zsírmáj hatása az agyra

Nem alkoholos zsírmáj (NAFLD - non-alcoholic fatty liver disease) esetén túl sok zsír raktározódik a májban. Az állapot pontos okai nem tisztázottak, ám egyértelmű kapcsolat mutatható ki az elhízással, a vérzsírok és a vércukorszint magas szintjével, az inzulinrezisztenciával, valamint a sok hozzáadott cukrot és feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étkezéssel. A rizikófaktorok közé tartozik a has környéki hízás, az alulműködő pajzsmirigy, az alvási apnoe és a policisztás ovárium szindróma is. Kezelés híján a szerv zsugorodása (cirrózis) alakulhat ki. 

A londoni Roger Williams Hepatológiai Intézet kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a túl sok cukor és zsír fogyasztása következtében kialakuló nem alkoholos zsírmáj esetén megnő a neurológiai betegségek, például a demencia vagy a depresszió kockázata. Azt találták, hogy a zsír felhalmozódása a májban az agy oxigénellátásának csökkenését, illetve az agyszövet gyulladását okozza. Mindkét tényező bizonyítottan agyi kórképek kialakulásához vezethet.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

A szakemberek a vizsgálatot egereken végezték, az állatokat 16 hétig kétféleképpen etették. Az egyik csoport étrendjében a zsírbevitel nem haladta meg a 10 százalékot, a másik kalóriabevitelének 55 százaléka viszont zsírból származott, és az étrend a feldolgozott élelmiszerekben és cukros italokban gazdag táplálkozáshoz hasonlított. 16 hét után a második csoportba tartozó egereknél elhízást, zsírmájat, inzulinrezisztenciát és agyi működési zavarokat azonosítottak. Az NFALD-ben érintett egerek agyában oxigénhiány lépett fel, és ezek az állatok nyugtalanabbak voltak, a depresszió jeleit mutatták. 

- Nagyon aggasztó látni, hogy hogyan hathat a zsír májban történő felhalmozódása az agyra, különösen azért, mert ez gyakran enyhén indul, és sok éven át tünetmentesen lehet jelen anélkül, hogy az emberek tudnának róla - fejtette ki a tanulmány egyik vezető szerzője, dr. Anna Hadjihambi. 

Tünetmentesen alakul ki a probléma

A nem alkoholos zsírmáj többnyire tünetmentes, ha mégis okoz panaszt, az leginkább fáradtság, illetve kellemetlen érzés a has jobb felső oldalán, a jobb bordaív alatt. Előrehaladott esetben, amikor kezelés híján a betegség már fokozott gyulladással és hegesedéssel járó nem alkoholos steatohepatitisszé alakult, hasi duzzanat (ascites), a bőr felszíne alatt futó erek megnagyobbodása, megnagyobbodott lép, piros tenyér, a bőr és a szemek sárgasága jelentkezhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ugyanakkor az egészségtelen táplálkozást folytatók, a túlsúllyal, különösen hasi elhízással és cukoranyagcsere-zavarral élők gyanakodhatnak a folyamat elindulására. A megelőzés kulcsfontosságú, a rendszeres testmozgás, a feldolgozott élelmiszerek kerülése, illetve a testsúly optimális tartományban tartása sokat segíthetnek ebben. 

A legrosszabb agykárosító élelmiszerek

A következő élelmiszereket csak mértékkel ajánlott fogyasztani, többféleképpen is károsíthatják a szervezetet, negatív hatással vannak a memóriára, sőt akár még a hangulatra is. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük