Milliók halnak bele minden évben: ezért veszélyes, ha nem eszel elég zöldséget és gyümölcsöt
A gyümölcsök és a zöldségek kitűnő rost-, kálium-, magnézium- és antioxidáns-források, érdemes naponta enni belőlük.
Az amerikai táplálkozástudományi társaság - American Society for Nutrition - Baltimore-ban tartott, éves konferenciáján mutattak be egy tanulmányt, ami az elégséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról szól - írta a Phys.org portál.
2010-ben majdnem 1,8 millió szív- és érrendszeri halálozás az alacsony gyümölcsbevitel, 1 millió az alacsony zöldségbevitel számlájára volt írható kutatók szerint.
Fontos a gyümölcs!
Az ideálisnál kevesebb gyümölcs fogyasztása miatti halálozás majdnem duplája volt az alacsony zöldségbevitel miatti halálozásnak. A tudósok becslései szerint a világon 7 szív- és érrendszeri halálozásból egyet okozhat a nem elegendő gyümölcs, és 12-ből egyet a kevés zöldség fogyasztása.
- Eredményeink az egész világon a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére buzdítanak, ezzel csökkenne a megelőzhető halálozások száma - mondta Victoria Miller, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
A gyümölcsök és a zöldségek kitűnő rost-, kálium-, magnézium- és antioxidáns-források, ezekről kimutatták, hogy csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet. A friss zöldség és gyümölcs emellett javítja a bélbaktériumok állapotát és összetételét. Akik többet esznek belőlük, kisebb eséllyel híznak el, ami szintén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- A táplálkozástudomány eddigi prioritása az egész világon az elegendő kalória- és vitaminbevitel, valamint a hozzáadott só- és cukormennyiség csökkentése volt. A tanulmány rávilágít, hogy a fókuszt át kell helyezni a gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek fogyasztására, ezzel elképesztő mértékben javítható a Föld népességének egészsége - tette hozzá Dariush Mozaffarian, a tanulmány másik szerzője.
Stroke, szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás
A tudósok a táplálkozási irányelvek és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatai alapján az optimális napi gyümölcsfogyasztást 300 grammban, vagyis két kisebb almányi mennyiségben határozták meg. A napi optimális zöldségfogyasztás 400 gramm, vagyis nagyjából három csésze nyers répának megfelelő mennyiség lenne.
113 országra - a világ népességének 82%-ára - kiterjedő étrendfelmérések és az országonként rendelkezésre álló élelmiszerek alapján megbecsülték az egyes országok zöldség- és gyümölcsfogyasztását, majd összevetették az egyes országok halálozási okainak adataival, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elégtelen zöldség- és gyümölcsbevitel okozta kockázatával.
A 2010-es adatok alapján a tudósok úgy kalkuláltak, hogy a világon évente majdnem 1,3 millióan halnak meg stroke-ban, és több mint 520 ezren szívkoszorúér-betegségben, ami a kevés gyümölcsfogyasztás számlájára írható. Az elégtelen zöldségbevitel nagyjából 200 ezer stroke-os és több mint 800 ezer szívkoszorúér-betegség miatti halálozás hátterében állhatott a kutatók becslései szerint.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A hatás azokban az országokban volt a legerőteljesebb, ahol a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották. Dél- és Kelet-Ázsia, valamint Fekete-Afrika országaiban kevés gyümölcsöt fogyasztottak, és magas volt az ehhez kapcsolható, stroke miatti halálozás. Közép-Ázsiában és Óceániában az alacsony zöldségfogyasztás és a szívkoszorúér-betegségek összefüggését mutatták ki.
Az Egyesült Államokban évente 82 ezer halálozás kapcsolható az alacsony zöldségbevitelhez, és 57 ezer az elégtelen gyümölcsfogyasztáshoz. Amerikában és az egész világon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot.
A férfiakat erőteljesebben sújtja az alacsony zöldség- és gyümölcsbevitel miatti szív- és érrendszeri halálozás, a kutató szerint azért, mert a nők általában több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.
A gyümölcsök gyógyhatása
Az alábbiakban találsz olyan gyümölcsöt, mely csökkenti az LDL-koleszterinszintet, ezáltal védi a szívet, de olyat is, mely a Parkinson-kór ellen nyújthat védelmet, vagy segít megkötni a szervezetben a káros szabad gyököket. Fogyaszd őket frissen, és ne a szupermarketben, inkább a piacon vásárolj!
Meggy szívbetegeknek, eper várandósoknak: 8 finom gyümölcs szuper gyógyhatása
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary.
OLVASD EL EZT IS!
- szem
- tünetek és betegségek
Csökkentik a gyulladást, és védik a retinát: 10 étel, ami jót tesz a szemnek
- szívroham
- magas vérnyomás