Újabb érv a vörösborfogyasztás mellett! Mire jöttek rá a kutatók?
Egy pohár jó cabernet vagy pinot noir a fogszuvasodástól is véd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a borfogyasztás egészségvédő hatása kerül szóba, valószínűleg neked is elsőként a vörösbor antioxidáns tulajdonsága ugrik be.

Jó hír, hogy kutatók szerint a rákellenes és szívvédő hatás mellett a fogakat is óvja a sokak által kedvelt nedű.

Vörösborral a fogszuvasodás ellen?

Az olasz Páviai Egyetem kutatói szerint a bor egyfelől alkoholtartalma révén óvja a fogakat, hiszen a szuvasodásért felelős baktériumok ellen dolgozik. Másfelől - miután a borból úgynevezett vákuumkoncentráció technikával kivonták az alkoholt - egy további fogvédő tulajdonságra is fény derült.

Ez pedig a borban található antioxidáns hatású természetes flavonoidoknak, az úgynevezett proantocianidineknek köszönhető. A vegyület megtalálható még az almában, a fahéjban, a kókuszban, illetve a teában is. A tanulmány a Food Chemistry című lapban jelent meg.

Csökken a magyarok borfogyasztása

Kétségtelen, hogy hazánkban hagyománya van a bortermelésnek és -fogyasztásnak.

Egy neves hazai pincészet által készített felmérésből azonban nemrégiben az derült ki, hogy míg tíz évvel ezelőtt még a megkérdezettek csaknem 20%-a vallotta magát napi rendszerességgel bort fogyasztónak, addig mára ez az arány 10%-ra csökkent. A heti rendszerességgel borozók aránya lényegében nem változott: 30% körüli. A felmérést 1300, 21 évnél idősebb borfogyasztó megkérdezésével készítették el 2013 év végén.

Fehér, vörös, rozé?

A vizsgálatból az is kiderült, hogy míg a 60 évnél idősebb korosztály jelentős része - 60%-a - a vörösborra voksolt, addig a 30 évnél fiatalabbak esetében mindössze a megkérdezettek 40%-a szavazott a vörösre, túlnyomó többségük inkább a könnyebb rozé-, illetve fehérborokra szavazott.

Mennyi legyen a heti boradag?

Szakértők szerint napi egy pohár - legfeljebb két deciliter - jó minőségű bor még egészségvédő hatással bír, és nem kell tartanod a negatív következményektől. Legerősebb antioxidáns tulajdonsággal a cabernet sauvignon, majd a pinot noir, a zweigelt, a potugieser, végül a merlot bír. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Érdemes az orvosok által is ajánlott napi egy pohár bort étkezés közben, illetve után fogyasztanod - így segíti az emésztési folyamatokat, valamint nem fog a fejedbe szállni. Azonban hetente két teljesen alkoholmentes napot is ajánlott beiktatnod, hogy májadat pihentesd egy kicsit.

Ezt is szeretjük