Daganatot is jelezhet az elhúzódó rekedtség: ez a vizsgálat deríthet rá fényt a leghamarabb
Stroboszkópos vizsgálattal a hangszalag mozgása is láthatóvá válik.

torokfájás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki már régóta küzd elhúzódó rekedtséggel, látszólag ok nélküli torokfájással vagy gombócérzéssel, érdemes a rutin fül-orr-gégészeti kivizsgálásnál alaposabban utánajárnia, hogy mi áll a háttérben.

Az akár komoly betegségeket is jelző tünetek okainak felderítésében segíthet a stroboszkópos vizsgálat, melyről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa számolt be bővebben.

Az elhúzódó rekedtséget ki kell vizsgálni

Torokfájás és rekedtség is jelentkezhet átmenetileg, pár napra, például egy légúti fertőzés tüneteként. A gombócérzés lehet egy stresszesebb időszak velejárója, ha azonban ezek a tünetek már hetek, esetleg hónapok óta fennállnak, akkor nem szabad a kivizsgálást tovább halogatni.

A háttérben a hangképzési zavaroktól kezdve a refluxbetegségen át akár daganatos elváltozás is meghúzódhat, ezért a két-három hete meglévő tünetekkel indokolt orvoshoz fordulni. A szokásos fül-orr-gégészeti kivizsgálás azonban nem mindig ad választ arra, hogy mi áll a panaszok hátterében. Ennek során ugyanis bizonyos részletek rejtve maradnak, melyek csak a stroboszkópos vizsgálat során láthatóak.

Ezért mutat többet a stroboszkópos vizsgálat

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a stroboszkópos vizsgálat a pontosabb diagnózis felállításához nyújt segítséget azáltal, hogy a hangszalag olyan mozgását is láthatóvá teszi, amit szabad szemmel nem látunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vizsgálat a klasszikus fényforrásokkal történő gégevizsgálathoz hasonlóan történik, de olyan eltéréseket is felfedhet, ahol endoszkópos vizsgálattal vagy indirekt gégevizsgálattal nem található jelentős eltérés. A stroboszkópos effektus alkalmazásával ugyanis a felvillanó fényforrás a hangszalagmozgás egy-egy pillanatát világítja meg kis eltolással, ezáltal lelassítva látható az egyébként a szem számára nem észlelhető mozgás.

Korai stádiumban felismeri az elváltozásokat

Szabad szemmel például nem lehet megmondani, hogy a hangszalag mozgásképtelenségét egy valódi bénulás vagy az egyik kisízület gyulladása miatt kialakult mozgásképtelenség okozza-e. A vizsgálat elvégzésével megállapítható, hogy a rekedtség hátterében kifáradás, a hang túlerőltetése vagy krónikus gyulladás áll-e.

Fontos információkat nyújt annak eldöntésére is, hogy ha a hangszalagon kialakult egy csomó, akkor az még kezelhető konzervatív módon, vagy mindenképpen sebészi beavatkozásra van-e szükség. Kisebb daganatos elváltozások nagyon hamar rezgéskiesés képében mutatkoznak meg, így a felismerés is korai stádiumban megtörténhet.

Reflux esetén tiltólistás ételek

A reflux tünetei a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő táplálkozással enyhíthetők. Ehhez azonban a betegeknek  sokszor  újra kell tanulniuk, melyek azok az ételek, amelyek számukra egészségesek, hiszen a hagyományosan vitamindús, tápanyagokban gazdag élelmiszerek gyakran fokozzák a savtermelést.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük