Pajzsmirigyzavart, refluxot is jelezhet a rekedtség: 7 probléma a gyakori tünet hátterében

A rekedtség komoly, kezelést igénylő betegségek meglétére is felhívhatja a figyelmet.

rekedtség
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A légúti betegségekkel járó rekedtséget már mindenki jól ismeri, ez rendszerint egy-két hét alatt elmúlik. Mit jelezhet, ha korábbi megbetegedés nélkül is sokszor bereked az ember hangja?

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta a lehetséges kiváltó okokat.

Helytelen beszédtechnika

Ha délutánra, estére az ember hangja erőtlenné válik, bereked, sokat köszörüli a torkát, akkor nagyon valószínű, hogy rosszul használja a hangját. A nem megfelelő beszédtechnika megerőlteti a hangot, emiatt jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Annak, aki ettől rendszeresen szenved, javasolt a mielőbbi foniátriai vizsgálat, különösen, ha olyan munkakörben dolgozik, ahol a hang kímélése nem megoldható. A tartós túlerőltetése ugyanis komolyabb problémákhoz is vezethet.

Elváltozások a hangszalagokon

Kezelés nélkül a hang túlerőltetése hangszalagcsomók és hangszalagpolip kialakulásához is vezethet. Mindkét esetben rendszerint a rekedtség az első tünet. Aki nem fordul időben orvoshoz, sajnos hosszabb kényszerpihenőre is felkészülhet, mert a kialakult elváltozások kezeléséhez műtétre is szükség lehet.

Komoly probléma a háttérben

Az elhúzódó rekedtség kivizsgálásával azért sem szabad sokáig várni, mert súlyos problémákra is felhívhatja a figyelmet, akár daganatos elváltozást is jelezhet. A halogatás különösen a dohányosok körében jellemző, mivel az egyre rekedtesebb hangot és gyakoribbá váló köhögést hajlamosak a dohányzás velejárójának tekinteni.

Valójában pedig a dohányosok körében háromszor magasabb a kockázata, hogy valamilyen elváltozás alakul ki a hangszalagokon, ezért probléma esetén számukra különösen fontos az orvosi vizsgálat.

Egyéb betegségeket is jelezhet

Ha a vizsgálat során foniátriai eredetű eltérést nem lát az orvos, további vizsgálatokat javasolhat. Az elhúzódó rekedtség oka lehet allergia, ennek jelei jól láthatók - a hátsó garatfali csorgás például irritálhatja a hangszálakat. A torok és a hangszalagok irritációját okozhatja reflux is, ez is jól látható lehet a fül-orr-gégészeti vizsgálat során.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Rekedtséget, hangproblémát okozhat többek között sokízületi gyulladás és pajzsmirigybetegség, illetve egyéb hormonális és neurológiai eltérés is. A rekedtség megszűnéséhez ilyen esetben a kiváltó okot kell kezelni, illetve pajzsmirigyműtét után az időnként kialakult hangeltérések, problémák kezelésében foniáter tud segíteni.

10 egészséges étel refluxosoknak

Gyomorsavpanaszok esetén tiltólistára kerülnek a zsíros és csípős ételek, de a paradicsom, a magas savtartalmú gyümölcsök, a hagyma és a kávé is. Ennek ellenére bőven van miből választani: a zöldségek széles skáláját, a kímélő gyümölcsöket és az alacsony zsírtartalmú húsokat is érdemes kihasználni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük