Veszélyes lehet, ha valaki túl sok vitamint szed - Szervkárosodás, emésztési zavar is jelentkezhet

A vitaminok szedésekor is fontos a mértékletesség!

vitaminszedés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már egyre többen szednek vitaminokat, ám a túladagolás veszélyeivel kevesebben számolnak. Pedig a hosszasan magas dózisban szedett kapszulák idővel kellemetlen mellékhatások kialakulásához vezethetnek.

Míg természetes táplálékokkal az étkezés során bejuttatott vitaminok túladagolása jóformán lehetetlen, étrend-kiegészítők alkalmazásával már könnyebben előfordulhat. Éppen ezért az egyes készítmények címkéin található használati utasításokat, illetve a szakemberek ajánlásait mindig be kell tartani.

Vitaminok túlzott szedése

Bár többnyire semmi nem indokolja, hogy valaki bármelyik vitaminból az ajánlottnál jóval nagyobb mennyiséget fogyasszon, az emberek hajlamosak rá, ha úgy érzik, hogy ezzel elkerülhetnek egy kezdődő betegséget, vagy megszabadulhatnak egyes aktuális panaszaiktól. Ezzel az a probléma, hogy míg az emelt dózis hasznosságát általában nem támasztják alá vizsgálatok, az egészségügyi kockázata valós.

A vitaminok túladagolhatósága attól is függ, hogy a vízben vagy a zsírban oldódók csoportjába tartoznak. Az előbbieket nem lehet túladagolni, de nagy mennyiségben kellemetlenségekhez vezethetnek, utóbbiak túl is adagolhatók.

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminok az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Ezeket az anyagokat sokáig képesek tárolni a szövetek, így felhalmozódhatnak a szervezetben. Különösen akkor jelentkezhetnek problémák, ha valaki sokáig szed nagy dózist belőlük.

A K-vitamin alacsony toxicitású, esetében leginkább az lehet a gond, hogy kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, így például a véralvadásgátló warfarinnal, illetve egyes antibiotikumokkal is.

Az A-vitamin hiánya ritka, azonban a vitamin túladagolásához kapcsolódó panaszok már egyetlen nagyobb dózis bevétele után is jelentkezhetnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. A jelek: hányinger, hányás, szédülés, homályos látás, rossz közérzet. Jelentős túladagolásnál már fejfájás, hasmenés, bőrirritáció, csont- és ízületi fájdalom, valamint májkárosodás is előfordulhat. A mennyiség, amit semmiképp sem ajánlott túllépni, a napi 3000 mikrogramm. Különösen a kismamáknak nem szabad többet szedniük belőle, mint az orvosukkal egyeztetett mennyiség, ugyanis magzatkárosító hatás léphet fel.

A D-vitamin pótlása a napfény nélküli hónapokban szükségszerű, a téli hónapokban itthon is gyakori a D-vitamin-hiányos állapot. Étel általi túladagolása nem jellemző, ám ha valaki tartósan napi 4000 NE-nél nagyobb mennyiséget juttat be a szervezetébe, hányingert, hányást, étvágytalanságot és fogyást, székrekedést, gyengeséget és szabálytalan szívverést is tapasztalhat. A javasolt mennyiség felnőttek esetén októbertől márciusig 2000 NE.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az E-vitamin hiánya változatos étkezés mellett nem jellemző, általában egyéb kórképek, a zsírok felszívódását nehezítő betegségek, például krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, Crohn-betegség vagy cisztás fibrózis esetén. A hosszú ideig, nagy mennyiségben alkalmazott E-vitamin olyan panaszokat idézhet elő, mint például az izomfáradtság, a fáradtság, a hányinger és a hasmenés. Véralvadásgátlóval együtt szedve vérzés is felléphet. Napi 1000 milligrammnál többet nem ajánlott bevinni belőle.

Vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminokhoz tartozik a C-vitamin, valamint a nyolc B-vitamin. Mivel nem raktározódnak a szövetekben, hanem a vizelettel távoznak a szervezetből, kevésbé okozhat problémát, ha valaki nagyobb mennyiséget juttat be belőlük. Ugyanakkor több vízben oldódó vitaminnal kapcsolatban is megfigyeltek a túlzott szedéssel kapcsolatos tüneteket, különösen akkor, ha ahhoz társult valamilyen alapbetegség is. A C-vitaminnal például a vesebetegeknek érdemes vigyázniuk, hiszen a tartósan magas dózisban történő alkalmazása terhelheti a szervet. A nemzetközi ajánlások szerinti maximális mennyiséget, a napi 2000 milligrammot meghaladó szedés esetén hasfájás, görcsök, hasmenés, fejfájás és hányinger jelentkezhetnek. 

A vitaminokkal kapcsolatban is fontos tehát a mértékletesség, amennyiben valaki gyógyszert szed, érdemes az esetleges interakciókra rákérdeznie. A cél egészséges emberek esetében leginkább az, hogy a szervezet kiegyensúlyozott táplálkozás révén jusson hozzá a működéséhez elengedhetetlenül szükséges anyagokhoz.

Vitaminhiányok jelei a testen

A rohanó mindennapok során sokan túlhajszolják magukat, nem tudnak kellőképpen odafigyelni az étkezésükre és a pihenésükre sem, ez pedig a szervezet túlhajszolásához és a vitaminraktárak kimerüléséhez vezethet. A test különféleképpen jelzi a hiányt, jellemzően nem túlzottan specifikus és markáns tünetekre lehet számítani, ez a felismerésüket is nehezíti.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük