A leggyakoribb vitaminhiányok 8 árulkodó tünete: a fogínyvérzéstől a hajhullásig

A vitaminhiányok jeleit nem mindig könnyű felismerni, a fáradtságon, koncentrációzavaron túl változatos panaszokat okozhatnak.

fogmosó nő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vitaminok és az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Amennyiben valaki nem fogyaszt belőlük elegendő mennyiséget, hiánytünetek, majd hiánybetegségek jelentkezhetnek.

Az elváltozások korántsem mindig látványosak, gyakran előfordul, hogy a hiány fáradtságban, koncentrációzavarban nyilvánul meg. A megelőzésben leginkább a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet.

Vitaminhiányok jelei

A mikrotápanyagok kulcsfontosságúak az optimális fizikai és mentális teljesítményhez egyaránt. Egyre több kutatás foglalkozik vele, hogy az emberek életében túlzottan jelen lévő stressz ezekre a tápanyagokra is hatással van. A rohanó mindennapok során sokan túlhajszolják magukat, nem tudnak kellőképpen odafigyelni az étkezésükre és a pihenésükre sem, ez pedig a szervezet túlhajszolásához és a vitaminraktárak kimerüléséhez vezethet. A test különféleképpen jelzi a hiányt, jellemzően nem túlzottan specifikus és markáns tünetekre lehet számítani, ez a felismerésüket is nehezíti.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük