Mire kell figyelni a vitaminok szedésekor? A kávé és a tea is csökkentheti a felszívódást
A vitaminok felszívódását, hasznosulását több dolog is befolyásolja. A Semmelweis Egyetem új animációs videója kitér a legfőbb tudnivalókra.

vitaminszedés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ne szedjünk az év minden napján vitamint, inkább csak néhány hetes vagy hónapos kúrát tartsunk, kerülve a túlzott bevitelt - derül ki a Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat következő részéből.

A KliniKaland új epizódja összefoglalja azt is, hogy melyek a vízben és zsírban oldódó vitaminok, és ezek mennyi idő alatt fejtik ki a hatásukat.

A vitaminok helyes szedése

A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin- és ásványianyag-szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség miatt sok esetben pótolni kell közülük néhányat. Ilyenkor azonban csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes vagy hónapos kúrát érdemes tartani, és kerülni a túlzottan nagy mennyiségek bevételét. Továbbá fontos tájékozódni arról is, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség, és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket. A vitaminszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról szól a Semmelweis Egyetem animációs filmje:

A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.

A kávéban és a teában található csersav, a hétköznapi szódabikarbóna vagy a szénsavas italok fogyasztása is csökkentik például a B1-vitamin felszívódását. A Semmelweis Egyetem következő videójából az is kiderül, melyek a vitaminokban gazdag ételek, és ezeket a főzés során hogyan készítsük el annak érdekében, hogy minél több tápanyag megmaradjon bennük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). A vitaminok szakmai lektorai dr. Horváth István László és dr. Kleiner Dénes, a Semmelweis Egyetem Klinikai szakgyógyszerészei.

Kvíz a legfontosabb tápanyagokról

A következő kvízben a tápanyagokkal kapcsolatos tudásodat teheted próbára, vagy elevenítheted fel. Ezek az információk a mindennapok során is jól jöhetnek.

(Kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük