Mire kell figyelni a vitaminok szedésekor? A kávé és a tea is csökkentheti a felszívódást

A vitaminok felszívódását, hasznosulását több dolog is befolyásolja. A Semmelweis Egyetem új animációs videója kitér a legfőbb tudnivalókra.

vitaminszedés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ne szedjünk az év minden napján vitamint, inkább csak néhány hetes vagy hónapos kúrát tartsunk, kerülve a túlzott bevitelt - derül ki a Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat következő részéből.

A KliniKaland új epizódja összefoglalja azt is, hogy melyek a vízben és zsírban oldódó vitaminok, és ezek mennyi idő alatt fejtik ki a hatásukat.

A vitaminok helyes szedése

A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin- és ásványianyag-szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség miatt sok esetben pótolni kell közülük néhányat. Ilyenkor azonban csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes vagy hónapos kúrát érdemes tartani, és kerülni a túlzottan nagy mennyiségek bevételét. Továbbá fontos tájékozódni arról is, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség, és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket. A vitaminszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról szól a Semmelweis Egyetem animációs filmje:

A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.

A kávéban és a teában található csersav, a hétköznapi szódabikarbóna vagy a szénsavas italok fogyasztása is csökkentik például a B1-vitamin felszívódását. A Semmelweis Egyetem következő videójából az is kiderül, melyek a vitaminokban gazdag ételek, és ezeket a főzés során hogyan készítsük el annak érdekében, hogy minél több tápanyag megmaradjon bennük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). A vitaminok szakmai lektorai dr. Horváth István László és dr. Kleiner Dénes, a Semmelweis Egyetem Klinikai szakgyógyszerészei.

Kvíz a legfontosabb tápanyagokról

A következő kvízben a tápanyagokkal kapcsolatos tudásodat teheted próbára, vagy elevenítheted fel. Ezek az információk a mindennapok során is jól jöhetnek.

Kvíz: melyik vitamin termelődik napfény hatására? 9 kérdés a nélkülözhetetlen tápanyagokról

Kvíz!

Elolvasom

(Kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük