A túlzott vitaminfogyasztás durva mellékhatásai
A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet számára, túlzott bevitelük azonban problémákhoz vezethet.
A vitaminok energiát adó tápanyagok. Olyan szerves vegyületek, melyek elősegítik a szervezet megfelelő működését – nélkülözhetetlenek az élethez. Normális esetben a napi táplálékbevitel fedezi azt a mennyiséget, melyre a testednek szüksége van.
Ha azonban valamilyen betegség, egyoldalú táplálkozás vagy gyógyszerszedés következtében a szervezet vitaminkészlete megcsappan, különféle vitaminkészítményekhez nyúlsz. Ezekkel azonban vigyázni kell, mert felboríthatják a szervezet egészséges működését. A szintetikus úton előállított vitaminok nem pontosan ugyanúgy működnek a testedben, mint a természetes forrásokból felvettek. Ráadásul ilyen formában könnyebben túladagolhatod a zsírban oldódó vitaminokat.
Vízben oldódó vitaminok
B-vitamin
A B-vitaminok fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott anyagcserében. Ezenkívül biztosítják az idegrendszer egészségét, és jót tesznek a bőrnek is. A nem megfelelő adagban szedett B-vitamin-készítmények azonban fokozhatják a rák kockázatát.
Ajánlott napi mennyisége két és húsz milligramm között mozog – attól függően, hogy B1-, B2-, B6- vagy B12-vitaminról van szó. Legbiztosabb természetes forrásai pedig a gabonafélék, a máj, a tejtermékek, a tojás és az olajos magvak.
C-vitamin
Minden bizonnyal az egyik legfontosabb vitamin. A C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Szintetikus formában – különösen emelt dózisokban – történő szedése azonban vesekőképződéshez vezethet.
Ajánlott napi mennyisége körülbelül száz milligramm. Dohányosok esetében azonban ez a szám megduplázódik - tehát legalább napi kétszáz milligrammra van szükségük. A C-vitamin legjobb természetes forrásai a zöldpaprika, citrusfélék, a csipkebogyó, valamint a savanyú káposzta.
Zsírban oldódó vitaminok
A-vitamin
Nélkülözhetetlen a szem egészségéhez, valamint bőröd szépségéhez. A szintetikus A-vitamin-készítmények ma már vénykötelesek. Használatuk ugyanis olyan veszélyeket rejthet magában, mint a sárgaság, a hajhullás vagy a különféle bőrproblémák. Az A-vitamin túladagolása akár csontritkuláshoz is vezethet. Terhesség alatt pedig – különösen a harmadik hónapban – a fokozott A-vitamin-bevitel fejlődési rendellenességeket okozhat.
Az A-vitamin ajánlott napi mennyisége mindössze 2 milligramm - éppen ezért könnyű szintetikus szerek formájában túladagolni. Inkább válassz olyan természetes forrásokat, mint a máj, a tej, illetve a különböző tejtermékek, a vese, a tojássárgája és a tengeri halak.
D-vitamin
Elengedhetetlen az egészséges csontképzéshez. Ha azonban szintetikus formában szeded, mivel zsírban oldódó vitamin, könnyen felhalmozódhat a szervezetedben.
Ennek következtében megemelkedik a vér kalciumszintje, mely nagymértékben növeli az érelmeszesedés kockázatát. Mindez pedig szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.
Ajánlott napi mennyisége 60 milligramm. Legbőségesebb természetes forrása a máj, a tojás, a tej és tejtermékek. Nem szabad azonban megfeledkezned arról, hogy napfényre is szükség van ahhoz, hogy szervezeted hasznosítani tudja. Tehát igyekezz minél több időt tölteni a szabadban.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
E-vitamin
Antioxidáns hatásának köszönhetőn bizonyos fokú védelmet nyújt a rák és a szívbetegségek ellen, valamint fokozza az agyi aktivitást, és széppé varázsolja a bőrt. Ha azonban szintetikus formában juttatod be a szervezetedbe, nagyobb az esély a túladagolásra, aminek következménye lehet a tartós fejfájás, valamint az emésztőszervi megbetegedés. Amerikai kutatások szerint a hosszú időn keresztül – nagyobb dózisban – történő alkalmazása növelheti a tüdőrák kockázatát. Egy svéd tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a mindennapos E-vitamin-szedés fokozza a szívbetegségre való hajlamot.
Az E-vitamin ajánlott napi mennyisége mindössze 10 milligramm. Legkönnyebben pedig az olyan természetes forrásokból juthatsz hozzá, mint a húsfélék, az olajos magvak, a máj, a tojás, a növényi olajok, a búzacsíra, valamint a hüvelyesek.
Mi a megoldás?
Igyekezz elkerülni a szintetikus készítmények használatát, amennyiben szeretnéd megúszni a veszélyes mellékhatásokat. Ha csak lehet, próbáld természetes forrásokból pótolni a szervezeted számára létfontosságú vitaminokat.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- grépfrút
A 4 legjobb természetes immunerősítő az influenzaszezonra
- tanulás
- táplálkozás