A túlzott vitaminfogyasztás durva mellékhatásai

A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet számára, túlzott bevitelük azonban problémákhoz vezethet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vitaminok energiát adó tápanyagok. Olyan szerves vegyületek, melyek elősegítik a szervezet megfelelő működését – nélkülözhetetlenek az élethez. Normális esetben a napi táplálékbevitel fedezi azt a mennyiséget, melyre a testednek szüksége van.

Ha azonban valamilyen betegség, egyoldalú táplálkozás vagy gyógyszerszedés következtében a szervezet vitaminkészlete megcsappan, különféle vitaminkészítményekhez nyúlsz. Ezekkel azonban vigyázni kell, mert felboríthatják a szervezet egészséges működését. A szintetikus úton előállított vitaminok nem pontosan ugyanúgy működnek a testedben, mint a természetes forrásokból felvettek. Ráadásul ilyen formában könnyebben túladagolhatod a zsírban oldódó vitaminokat.

Vízben oldódó vitaminok

B-vitamin

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott anyagcserében. Ezenkívül biztosítják az idegrendszer egészségét, és jót tesznek a bőrnek is. A nem megfelelő adagban szedett B-vitamin-készítmények azonban fokozhatják a rák kockázatát.

Ajánlott napi mennyisége két és húsz milligramm között mozog – attól függően, hogy B1-, B2-, B6- vagy B12-vitaminról van szó. Legbiztosabb természetes forrásai pedig a gabonafélék, a máj, a tejtermékek, a tojás és az olajos magvak.

C-vitamin

Minden bizonnyal az egyik legfontosabb vitamin. A C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Szintetikus formában – különösen emelt dózisokban – történő szedése azonban vesekőképződéshez vezethet.

Ajánlott napi mennyisége körülbelül száz milligramm. Dohányosok esetében azonban ez a szám megduplázódik - tehát legalább napi kétszáz milligrammra van szükségük. A C-vitamin legjobb természetes forrásai a zöldpaprika, citrusfélék, a csipkebogyó, valamint a savanyú káposzta.

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin

Nélkülözhetetlen a szem egészségéhez, valamint bőröd szépségéhez. A szintetikus A-vitamin-készítmények ma már vénykötelesek. Használatuk ugyanis olyan veszélyeket rejthet magában, mint a sárgaság, a hajhullás vagy a különféle bőrproblémák. Az A-vitamin túladagolása akár csontritkuláshoz is vezethet. Terhesség alatt pedig – különösen a harmadik hónapban – a fokozott A-vitamin-bevitel fejlődési rendellenességeket okozhat.

Az A-vitamin ajánlott napi mennyisége mindössze 2 milligramm - éppen ezért könnyű szintetikus szerek formájában túladagolni. Inkább válassz olyan természetes forrásokat, mint a máj, a tej, illetve a különböző tejtermékek, a vese, a tojássárgája és a tengeri halak.

D-vitamin

Elengedhetetlen az egészséges csontképzéshez. Ha azonban szintetikus formában szeded, mivel zsírban oldódó vitamin, könnyen felhalmozódhat a szervezetedben.

Ennek következtében megemelkedik a vér kalciumszintje, mely nagymértékben növeli az érelmeszesedés kockázatát. Mindez pedig szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

Ajánlott napi mennyisége 60 milligramm. Legbőségesebb természetes forrása a máj, a tojás, a tej és tejtermékek. Nem szabad azonban megfeledkezned arról, hogy napfényre is szükség van ahhoz, hogy szervezeted hasznosítani tudja. Tehát igyekezz minél több időt tölteni a szabadban.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

E-vitamin

Antioxidáns hatásának köszönhetőn bizonyos fokú védelmet nyújt a rák és a szívbetegségek ellen, valamint fokozza az agyi aktivitást, és széppé varázsolja a bőrt. Ha azonban szintetikus formában juttatod be a szervezetedbe, nagyobb az esély a túladagolásra, aminek következménye lehet a tartós fejfájás, valamint az emésztőszervi megbetegedés. Amerikai kutatások szerint a hosszú időn keresztül – nagyobb dózisban – történő alkalmazása növelheti a tüdőrák kockázatát. Egy svéd tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a mindennapos E-vitamin-szedés fokozza a szívbetegségre való hajlamot.

Az E-vitamin ajánlott napi mennyisége mindössze 10 milligramm. Legkönnyebben pedig az olyan természetes forrásokból juthatsz hozzá, mint a húsfélék, az olajos magvak, a máj, a tojás, a növényi olajok, a búzacsíra, valamint a hüvelyesek.

Mi a megoldás?

Igyekezz elkerülni a szintetikus készítmények használatát, amennyiben szeretnéd megúszni a veszélyes mellékhatásokat. Ha csak lehet, próbáld természetes forrásokból pótolni a szervezeted számára létfontosságú vitaminokat.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük