Viszketés: 50 betegség állhat az egyszerű tünet mögött

A rovarcsípéstől a bőr kiszáradásán át az ekcémáig számos probléma okozhatja a kellemetlenséget.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár ősi jelenségként tartják számon, az orvostudomány még ma sem fejtette meg valamennyi titkát. A viszketéstől sokan szenvednek, és olyan intenzív kínokat képes okozni, melyek akadályozzák a nappali nyugalmat, a munkavégzést, az alvást, köznapi cselekvéseket.

Kádár László bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos szerint, hogy mi áll a viszketés hátterében, rendkívül bonyolult kérdés, és nem is csak a bőrgyógyász kompetenciája.

Rendkívül kellemetlen panasz

A viszketés témája sokszereplős az orvostudományban. Abban valamennyi szakorvos véleménye egyezik, hogy rendkívül kellemetlen panaszról van szó, amely általában a bőrön jelentkezik. Ugyanakkor bizonyos nyálkahártya-gyulladásos esetekben viszkethet a torok és a garat is belülről.

50 féle ok a tünet mögött

A közönséges rovarcsípéstől a bőr kiszáradásán keresztül a bárányhimlőig, pikkelysömörig, gombás betegségekig, ekcémáig és allergiáig sokféle oka lehet, de viszketéssel járhatnak különféle belgyógyászati kórok is, mint a cukorbetegség, a máj és a vese betegségei, a pajzsmirigy-funkciózavarok, a daganatos betegségek és a pszichés zavarok, valamint egyes nemi betegségek.

Az orvosok mai álláspontja szerint a viszketést - főként, ha az nem átmeneti, hanem hosszan tartó - komolyan kell venni, mert mintegy félszáz betegség okozója lehet. Bár önmagában nem számít betegségnek, olyan tünet, amely mindenképpen jelzésértékű.

Ördögi kör

Bármi váltja ki az elviselhetetlen érzést, a viszketés vakarásra ösztönöz. És bár a vakarás nyomán 30-40 másodpercig megkönnyebbülsz - mert e rövid időre kikapcsol az agyat értesítő idegpálya -, utána fokozott intenzitással jelentkezik a fájó, maró érzés, a viszketés még erőteljesebb lesz. Vagyis ördögi kör alakul ki, mert minél jobban vakarod a bőrt, annál jobban viszket, és még különféle bőrirritációk is kialakulhatnak.

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mi a megoldás?

Ha a bőrön szemmel látható jelek mutatkoznak - kiütések, foltok -, akkor első menetben a bőrgyógyászhoz tanácsos fordulnod - amennyiben nem bőrbetegség okozza a viszketést, az orvos további vizsgálatokra küld. A viszketés belgyógyászati okainak feltárása alapos kivizsgálást igényel. Az egyszerű, banális, hétköznapi panasz olykor súlyos belszervi problémákra utal.

A kezelés eredményessége az okok feltárásának függvénye. Értelemszerűen kétféle lehet: tüneti vagy oki. Vagyis az egyszerű gyulladáscsökkentő kenőcsöktől a hűsítő, fájdalomenyhítő készítményekig és a nyugtatószerekig, az antihisztaminos szerektől a szteroidokig többféle lehetőség adódik, de végleges gyógyulást csak az okok feltárása és azok megszüntetése hozhat.

A fájdalomérzet egy fajtája

Nem véletlen, hogy a betegeket és orvosokat egyaránt próbára tevő jelenség a kutatók számára is izgalmas feladat. Annál is inkább, mert egyre több embert érint. Egy felmérés szerint a betegek 8%-a krónikus, visszatérő viszketés miatt fordul háziorvosához.

A viszketés kínzó érzését a mai álláspont szerint a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza, amelyek kapcsolatban állnak a gerincvelőn és az agyalapon keresztül az agykéreggel. A kutatók egy része úgy tartja, hogy a viszketés a fájdalomérzet egyik fajtája. A fájdalmat és viszketést közvetítő idegpályák tanulmányozása újabb gyógyszerek kifejlesztéséhez nyújthat segítséget.

Amerikai kutatók állatkísérletek során felfedezték a viszketés génjét, amely a későbbiekben a célzott kezelések kidolgozását teheti lehetővé. Európában már működik viszketésambulancia is, ahol enyhítenek a panaszokon.

Ezt is szeretjük