Ha viszket, fáj, vagy fehér pöttyös a mellbimbó
Mikor fordulj orvoshoz?
Hámlik, esetleg váladék szivárog a mellbimbódból? Nem rémülj meg, lehet, hogy normális az elváltozás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Joggal ijedsz meg, ha valamilyen elváltozást észlelsz a mellbimbódon, és okosan teszed, ha bármilyen emlőt érintő panasszal felkeresed a nőgyógyászodat. Elöljáróban azonban sorra veszünk néhány olyan okot, mely a mellbimbó váladékozását, viszketését vagy éppen hámlását okozhatja.

Viszketés, hámlás

Ha azt tapasztalod, hogy mellbimbód viszket, hámlik, sokféle ok állhat a háttérben. A kellemetlen tünetet okozhatja akár egy durva anyagból készült ruhadarab is, mely felsértette az érzékeny területet. Ebben az esetben ápold körömvirágkrémmel, és egy-két napon belül megszűnik a kellemetlenség.

A viszketést, illetve hámlást eredményezheti túlzásba vitt szoláriumhasználat vagy napégés is. Ilyenkor szintén jó megoldás a körömvirágkrém használata, esetleg a nyugtató hatású Panthenol spray is gyógyír lehet a bajra.
A kellemetlen tapasztalat birtokában pedig ajánlott a jövőben jobban vigyáznod az érzékeny területre. Ritkán, de előfordulhat, hogy a mellbimbó gombás fertőzése, illetve ekcéma áll a háttérben. Ha erre gyanakszol, fordulj bőrgyógyászhoz, aki a megfelelő krém felírásával segít a panaszokon. Ilyenkor a kezelés mellett fontos, hogy a területet szárazon tartsd, tehát kerüld a vizes fürdőruhát.

Apró pöttyök

A mellbimbón lehetnek apró pöttyök, melyek kissé kidudorodnak. Leginkább mitesszerre hasonlítanak, és zsír van bennük. Terhesség, illetve szoptatás idején nagyobb valószínűséggel alakulnak ki, de ettől függetlenül is előfordulhatnak. Teljesen természetes jelenség, mely semmilyen beavatkozást nem igényel, és nem ajánlott kinyomni, mert begyulladhat.

Mell-önvizsgálatat

Nőgyógyász szakértőnkkel készített videónkból megtudhatod, milyen lépések mentén végezhetsz mell-önvizsgálatot.

Váladékozás

A mellbimbó váladékozása ritka tünet, de komoly aggodalmat válthat ki belőled. Ha váladékozást tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz, hiszen akár emlőrákot is jelezhet. A váladékozás elsősorban akkor utal komolyabb veszélyre, ha véres, illetve csak az egyik mellből szivárog. A mellbimbó váladékozását azonban számos más dolog is okozhatja.

Terhesség

Ha gyermeket vársz, könnyen előfordulhat, hogy egyik vagy mindkét mellből savós folyadékszivárgást tapasztalsz. Ezt a gyakori és ártalmatlan jelenséget a tejelválasztásért felelős prolaktin hormon megnövekedett szintje okozza.

Tejcsatorna-papilloma

A tejcsatornában megjelenő apró, ártalmatlan daganatok szintén mellbimbó-váladékozást okozhatnak. Ilyenkor akár véres váladék is szivároghat az emlőkből.

Bár az állapot nem olyan veszélyes, mint a rosszindulatú daganatok megjelenése, mihamarabb orvosi kezelést igényel. Ha pedig szeretnéd megelőzni az emlőrák kialakulását, rendkívül a fontos a havonta végzett mell-önvizsgálat. Kattints ide, és tudd meg, hogy végezheted!

Pajzsmirigyprobléma

Nem csupán a terhességgel együtt járó hormonális változások okozhatják a mellbimbó váladékozását. Ha túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik a szervezetedben, az szintén okozhat ilyen tüneteket. Ebben az esetben vérvizsgálattal kimutatható a probléma, és a megfelelő kezeléssel orvosolható is.

Emlőgyulladás

Gyulladás, illetve azzal összefüggő fertőzés következtében is termelődhet váladék. Többnyire szoptató anyáknál lép fel ez a probléma: ilyenkor a tejcsatorna elzáródik, a tej pang, és kialakul a gyulladás.

Az érintett mell kivörösödik, genny szivárog a mellbimbóból, valamint csomós tapintásúvá válik. Korai stádiumban antibiotikummal kezelhető, ám, ha nem fordulsz időben orvoshoz, tályog képződhet, és kisebb műtétre lehet szükség.

Ezt is szeretjük