Figyelmeztet a Nébih: más került a zacskóba, mint ami a címkén van
Súlyos allergiát okozhat
Ha ilyen terméket vettél, visszaviheted a boltba.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem jelölt törökmogyoró-tartalom miatt saját hatáskörben kivonta a forgalomból a dmBio adventi desszert 140 g terméket a dm hálózat. A Nébih a dm vállalkozástól, valamint RASFF-bejelentés útján is értesült arról, hogy egy másik adventi termék - bio tönkölycsillag - került a csomagolásba, ami allergén anyagot tartalmaz, és ez a jelölésen nem szerepel.

A problémára vállalati önellenőrzés során derült fény. A termékvisszahívás kizárólag a 02.02.2017. minőségmegőrzési idővel ellátott termékeket érinti.

Az érintett tétel az üzletekben már nem található meg, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagyis a Nébih azonban elővigyázatosságból felhívja a mogyorófélékre allergiások vagy érzékenyek figyelmét, hogy amennyiben korábban vásároltak a fenti lejárati idejű termékből, azt ne fogyasszák el. A dm vállalkozás közleménye szerint a termék visszavihető a vásárlás helyére, ahol visszatérítik a vételárát.

Az allergénekről

Allergénnek nevezünk minden olyan terméket és anyagot, amely a szervezetben allergiás reakciót válthat ki.

A kép illusztráció

Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, melynek során a szervezetre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen védekezik. Az eladásra kerülő előrecsomagolt élelmiszereken többek között kötelező feltüntetni a bennük található allergéneket, köztük a dióféléket is.

Dió- és mogyoróallergia esetén kerülendő az összes dióféle - dió, paradió, pekándió, kesudió. Panaszt okozhat a földimogyoró, a törökmogyoró, a pisztácia, a fenyőmag, a mandula és a napraforgómag is, mivel az olajosmagvak és a diófélék fehérjéit nézve nagymértékű hasonlóságot fedezhető fel. Ide kattintva bővebb információt is találsz a témáról.

Ezt is szeretjük