Fogyni segít, rendbe teszi az emésztést, és nem kerül semmibe

Egyetlen apró trükk az egész!

Csodákat tehetsz vele: emésztéseddel és általános egészségi állapotoddal is!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármilyen egyszerűnek hangzik is, az emésztés és a tápanyagkivonás folyamata nagyon bonyolult és gondosan összehangolt dolog. Elég csak az ételre gondolni, megpillantani, érezni az illatát, valamint megkóstolni, az emésztőrendszer máris megkezdi előkészíteni a megfelelő emésztőnedveket.

Figyelembe véve, hogy a test napi tíz liter emésztőnedvet termel, vajon honnan tudja, mit kell előállítania? Ha az ember fehérjét fogyaszt, nem pedig szénhidrátot, vagy kiadós étkezésben van része, nem csupán bekap egy falatot, máris teljesen másfajta emésztőnedvekre lesz szüksége.

Az emésztőnedvek és szerepük

Egyszerűbben szólva: minden étkezés különböző mennyiségű és fajtájú emésztőnedvet igényel. És honnan tudja a test, vajon egy étel jó vagy rossz számodra? Ezek a kérdések már azelőtt megválaszolódnak, hogy akár egy falatot is ennél.

Először is a szem felismeri, mi az, ami ehető és étvágygerjesztő. Az orr még ennél is hatékonyabb eszköz. A szaglás szó szerint aprócska ételrészecskék bevitele a szervezetbe. Ha egy étel romlott, az szemmel nem mindig látható, de a szaga bizonyosan elárulja. Ezért van az, hogy egyetlen állat sem eszik meg semmit anélkül, hogy meg ne szaglászná.

Rágni kell!

Amikor az étel bekerül a szádba, összetétele elemzésre kerül, ami aztán beindítja a különböző emésztőenzimek termelését és kiválasztását. Ezt a folyamatot segíti elő a szaglás és rágás.

Sokan néha azért szenvednek emésztési zavarokban, mert rágás nélkül habzsolják be az ételt. A rágás nem csupán a táplálék fajtájáról küld információt. A szájban lévő nyálmirigyek nagy mennyiségű nyálat bocsátanak ki, ami egy ptialin nevű emésztőenzimet tartalmaz.

A ptialin segít a nagyméretű szénhidrátrészecskék kisebb darabokra bontásában - éppen ezért, ha az ember sokáig rág egy darabka kenyeret, az már a szájában megemésztődik.

Kitakarítják a beleket, és megerősítik az immunrendszered: ez az 5 legegészségesebb őszi étel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vagyis: minél többször rágsz meg egy-egy falatot, annál jobban előkészíted azt előemésztéssel, és annál kevesebb munka vár az emésztőrendszeredre. A rágás természetesen fizikailag is kisebb darabokra bontja a táplálékot, növeli ezzel a felületét, így megkönnyíti az emésztőnedvek munkáját.

Cikkünk Patrick Holford A jó emésztés titka című könyve alapján készült.

Patrick Holford alapos, a legújabb tudományos kutatások eredményeit is szem előtt tartó, ugyanakkor közérthető könyve hasznos tanácsokat nyújt ahhoz, hogy emésztőrendszeredet rendbe tedd, és ezzel általános egészségi állapotodon is javíts.

Hiszen ahogyan a szerző is írja: a közhiedelemmel ellentétben nem azok vagyunk, amit megeszünk. Azok vagyunk, amit meg tudunk emészteni, és amit a szervezetünk fel tud szívni a táplálékból. Az egészség szempontjából semmi sem olyan fontos, mint az emésztőrendszer egészsége. Ez a kapcsolódási felület a test és a külvilág között.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 2690 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük