4 ártalmatlannak hitt veszélyforrás
Ami súlyos függőséget okozhat
A drog és az alkohol mellett számos egyéb dolog is okozhat függőséget. Íme 4, amelyről nem gondoltad volna.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szerencsejátékról és a drogokról mindenki tudja, hogy súlyos függőséget okozhatnak. Akadnak azonban olyan veszélyforrások is, melyekről nem is sejtenéd, hogy lassan uralmuk alá hajtanak, és önkontrollt veszítve nem tudsz menekülni bűvkörükből.

Egészséges ételek

Gondoltad volna, hogy akár egy szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér is veszélyt jelenthet? Ahogy egyre szélesebb körben terjed az egészséges étkezés kultúrája, úgy egy különleges táplálkozási zavar is megjelent a piacon. Kimondottan drága mulatság, ugyanis, aki egészségesétel-függőségben, vagyis orthorexia nervosában szenved, az kizárólag egészséges ételeket hajlandó fogyasztani.

Ez a megszállottság annyira hatalmába keríthet a bio szójatejek és az eredetvizsgált csírák tengerében, hogy, ha egy címkézetlen, feliratozatlan, nem egészségesnek titulált ételt raknak eléd, akkor azt meg sem eszed.

A szenvedély egy idő után addig fajulhat, hogy az egészségmegőrzés bűvkörében élve kimondottan egészségtelen életmódra állsz rá. Ha a rengeteg zöldség mellé nem vagy hajlandó húst, zsiradékot és szénhidrátot is fogyasztani, azzal egyáltalán nem segíted elő szervezeted működését. A zsír fontos energiaforrás az ember számára, úgyhogy feltétlenül szükség van legalább telítetlen zsírsavak bevitelére, például egy kis hallal. A szénhidrátot sem zárhatod ki az életedből, úgyhogy a kiegyensúlyozott táplálkozás helyett ne ess abba a hibába, hogy fokozottan nagy jelentőséget tulajdonítasz a zöldségeknek.

Sajt és hús

Sok ételről köztudott, hogy kellemes ízvilága mellett akár függőséget is okozhat. A csokiról és a kávéról mindenki tudja, hogy mindig kell még egy kocka és még egy fekete, de a sajtot és a húst eddig nem sorolták az addiktív élelmiszerek közé. Nemrég azonban kiderült, hogy ezek a mindennapi élelmiszerek sem ártatlanok. A sajtokban és egyes húsfélékben is olyan kémiai anyagok vannak, amelyek boldogsághormont szabadítanak fel a szervezetben.

Az egyhangú táplálkozásnak tehát nemcsak az a veszélye, hogy egészségtelen, de könnyen lehet, hogy éppen ezzel kerülsz az étel rabságába, és visszafordíthatatlanul elindulsz a túlsúly felé vezető úton. Mindez korántsem jelenti azt, hogy innentől kezdve teljes mértékben le kell mondanod egy ínyenc sajt vagy egy mennyei sonkaszelet okozta örömről. Ha kellően vegyes, kiegyensúlyozott étrenden élsz, akkor ezek az ételek nem jelentenek veszélyt rád nézve. Igazán addiktívnak a gyorséttermi közegben bizonyulnak, ahol sokszor saláta híján csak sajtos-húsos szendvicset eszel, koffeines üdítővel.

Testedzés

A reklámok világa a legtöbb embert arra ösztönzi, hogy tartsa magát fitten, karcsún, izmosan és feszesen. A konditeremben való izzadás azonban oda is vezethet, hogy végül minden egyes szabad percedet a futógépen töltöd, és elhanyagolod a magánéleted, valamint a barátaidat. A testedzés-függőség során a nőknél a lényeg a minél feszesebb test lesz - mint az egészség jelképe -, férfiaknál azonban az izmok hihetetlen méretűre való dagasztása az elérendő delíriumos álom. A férfiaknál ez tehát az anorexiához hasonló önképzavarral társul, mivel a felfújt izomzatú kétajtós szekrény folyamatosan egy szerencsétlen, cingár embert lát a tükörben.

A nők konditerembe is azért járnak, hogy egészségüket megőrizzék. Ha azonban minden idődet a gépek és a fogyasztószerek közt töltöd, nagy kárt tehetsz mentális egészségedben. Arról nem is beszélve, hogy a függőség sokkal jobban kötődik a konditermekhez, mint a szabadtéri sportokhoz: ha tehát jó idő van, mozdulj ki, mert a mozgás a friss levegőn lehet csak igazán eredményes.

Gyógyszerek

A gyógyszerek egy része a drogokhoz hasonlóan súlyos fizikai függőséget alakít ki. Kevésbé ismert azonban, de nem kevésbé veszélytelen egy másfajta függőség, amit a tabletták okozhatnak. Ez akkor alakul ki, ha minden reményedet a gyógyszerekbe veted, és azt hiszed, a gyógyszer életelixír. Ez esetben a legkisebb bajban is a tablettákhoz fordulsz, és az orvosságban keresel kapaszkodót. Ez azért is káros, mert számos esetben késleltetheti, hogy orvoshoz fordulj problémáddal, és mire a rendelőbe jutsz, esetleg nagyobb lesz a baj, mint gondolnád. A másik véglet az is lehet, amikor valaki táplálék-kiegészítőként tekint a gyógyszerekre, és addig nincs nyugta, amíg a reggeli mellé nincs meg egy piros, egy fehér és egy sárga bogyó. A vitaminok is lehetnek ártalmasak, ugyanis bármilyen mesterséges szer könnyedén túladagolható.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük