Vérrögképződéshez vezethet a zsibbadással, fejfájással járó betegség: 3 veszélyes hematológiai kórkép

A mielőbbi diagnózis fontos a hematológiai kórképek esetében is.

GettyImages-1181027086

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hematológiában gyakran veszélyes és súlyos állapotok is előfordulhatnak. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa mesélt ezekről, és bemutatott néhány példát is rájuk.

Érdemes tisztában lenni ezekkel a betegségekkel, ugyanis a korai diagnózis és vizsgálat sok problémát megelőzhet.

Veszélyes hematológiai kórképek

A veszélyes hematológiai kórképek közül háromról beszélt részletesebben dr. Kárpáti Ágnes.

Polycythemia vera rubra

Az egyik ilyen kórkép a polycythemia vera, a hematológiai őssejtbetegség egyik típusa. Ilyenkor a csontvelő túl sok vörösvértestet termel, így a vér sűrűbbé válik, ami jelentősen megnöveli a vérrögképződés esélyét.

GettyImages-1211817305
Fotó: seksan Mongkhonkhamsao / Getty Images Hungary

Az állapot tünetmentes is lehet, ám ha vannak panaszok, akkor ezek jellemzően a vérbő bőr és nyálkahártyák, szédülés, fejfájás, viszketés, égő fájdalom, zsibbadás, valamint esetenként köszvényes gyulladás.

Gyakran megesik, hogy egy más okból végzett vérvizsgálat során fedezik fel a bajt. Viszont a mielőbbi diagnózis nagyon fontos, hiszen kezelés nélkül a polycythemia vera vérrögképződéshez is vezethet, mely életveszélyes állapotokba sodorhatja az érintettet.

A megfelelő orvosi ellátás enyhíti a betegség tüneteit és megelőzi a szövődményeit, melyek általában a vérrögök, lép megnagyobbodása, gyulladások lehetnek. További szövődmények lehetnek a belekben képződő fekélyek, a magas fehérvérsejtszám, a magas vérlemezkeszám, a speciális genetikai eltérés következtében fokozott vérrögképződésre való hajlam.

A diagnózishoz vérvizsgálat szükséges. Vizsgálják, hogy megemelkedett-e a hemoglobin- és hematokritszint, több-e a vörösvértest, vérlemezke és fehérvérsejt. Ezenkívül nagy szerepe van a perifériás vérből elvégezhető speciális molekularbiológiai vizsgálatnak, valamint a csontvelő-biopsziának és a hasi UH-nak a lép méretének meghatározása céljából.

GettyImages-1216550793
Fotó: krisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

A polycythemia vera kezelésére többféle lehetőség létezik. Ilyen lehet a vörösvértestek számának csökkentése gyógyszeresen vagy vérlebocsátással, egészen a speciális genetikai eltérés célzott gyógyszeres terápiás lehetőségéig vagy a vérrögképződés megelőzéséig. 

Myelofibrosis

A myelofibrosis szintén a hematológiai őssejtbetegség egyik típusa. Kezdetben járhat magasabb fehérvérsejt- és vérlemezekeszámmal és a betegség előre haladásával vérszegénységgel, alacsonyabb fehérvérsejt-, illetve vérlemezkeszámmal.

A myelo csontvelőt jelent, a fibrózis pedig a hegszövet kialakulását jelzi. A hegszövet ekkor a csontvelő belsejében halmozódik fel, és a vérsejtek nem tudnak megfelelően fejlődni. Szövődményeként akut leukémia is felléphet. 

A myelofibrosisban szenvedőknél a csontvelő kezdetben túl aktív, majd a hegszövet felhalmozódik, fibrózis következik be. Emiatt a vérsejtek nem megfelelően képződnek, a csontvelő fokozatosan kevesebb vérsejtet termel.

GettyImages-1196203326
Fotó: sanjeri / Getty Images Hungary

Ahogy az új vérsejtek száma a csontvelőben csökken, a májban és a lépben lévő magzati korban aktív vérképző szigetek aktiválódnak, és megpróbálnak több vérsejtet képezni, ezért a lép és a máj megnagyobbodott.

A myelofibrosis általában lassan alakul ki, és eleinte nem okoz tüneteket. Később is inkább általános panaszokat okoz, mint amilyen a fáradékonyság, a hasfájdalom, hőemelkedés vagy láz, illetve étvágytalanság. A legtöbben akkor fordulnak orvoshoz, amikor már csontfájdalom, vérzékenység, véraláfutások jelennek meg. 

A diagnózis során ellenőrzik a vérképet, a vvt-t, fehérvérsejteket, vérlemezkéket, a hemoglobint, valamint képalkotó vizsgálatokra, mint amilyen a hasi UH, CT vagy MRI, és csontvelő-biopsziára is szükség van.

- A kezelése személyre szabott, hiszen az állapot súlyosságától függ. Előfordulhat, hogy csupán rendszeres kontrollra van szükség, súlyosabb esetben pedig szóba jöhetnek a JAK-2 inhibitor, Aspirin, kemoterápia, őssejt-transzplantáció, de akár vérátömlesztés is - emeli ki dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Esszentialis thrombocythaemia 

Az esszentialis thrombocythaemia egy olyan hematológiai megbetegedés, melynek során túl sok vérlemezke képződik, mivel az úgynevezett megakariocyták kontrollálatlan osztódásba kezdenek.

Ekkor a normális 150-400 G per l vérlemezkeszám helyett 600 G per l vagy afölötti értéket mutat a labor. Kezdetben az állapotot nehéz észrevenni tünetek híján, ám fontos a kezelése, mivel ekkor jelentősen megnő nemcsak a trombózis esélye, hanem a vérzéseké is.

Fontos elkülöníteni más, magas thrombocitaszámmal járó állapotoktól, ugyanis azok, akik esszentialis thrombocythaemiában szenvednek, preventív terápiában is kell hogy részesüljenek a megváltozott véralvadás miatt.

Fontos a vérlemezke-összecsapódást gátló szerek, mint például Aspirin alkalmazása, valamint a thrombocitaszámot csökkentő kezelés. Ritkán, de előfordulhat, hogy leukémia fejlődik ki belőle. Lehetséges tünetei a fejfájás, ideiglenes látásvesztés, végtagok bizsergése, vérzéses panaszok és a trombózis.

8 megrázó kép az egészségügyről a világban

Az egészségügyi dolgozók nap mint nap extrém helyzetekkel szembesülnek.

Ilyen egy orvos a 23 órás szívműtét után: 8 megrázó kép az egészségügyről a világban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük