6 dolog, ami csökkenti a trombózis rizikóját: az sem mindegy, mivel kezded a napot

Lehet csökkenteni a trombózis kialakulásának a rizikóját, erről hematológus szakorvos beszélt részletesen.

Trombózis megelőzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron a kismamák élete nem mindig könnyű, pláne akkor, ha valamilyen betegséggel, kóros állapottal küzdenek közben. Azoknak, akik a terhességük előtt átestek már trombózison, vagy trombofíliások, fontos figyelmet fordítaniuk pár dologra, mellyel megakadályozhatják a vérrögök ismételt kialakulását és csökkenthetik az esetleges fájdalmakat.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője adott tanácsokat a témában.

A trombózis megelőzése

Nyáron a vérkeringés lelassul, az erek kitágulnak, a bennük folyó vér pangani kezd. Ez melegágya a vérrögök kialakulásának, éppen ezért a nagy kánikulában gyakrabban is lép fel mélyvénás trombózis. A veszélyt csak tetézi az esetleges dehidratáció, a hosszas utazások, a mozgáshiány - főleg akkor, ha az illető várandós is, hiszen a terhesség már önmagában erős trombózisprovokáló faktor. Éppen ezért kell a trombózison átesett kismamáknak ügyelniük néhány dologra, nehogy megismétlődjön a probléma.

GettyImages-142020237

Víz, víz, víz

A dehidratáció igen komoly veszélyeket rejt, hiszen számtalan negatív vonzata van. Mivel ilyenkor a vér térfogata csökken, és „besűrűsödik”, így megnöveli a vérrögök keletkezésének kockázatát. Ráadásul a baba egészséges fejlődéséhez is megfelelő mennyiségű folyadékra van szükség, máskülönben akár vetélés/koraszülés is előfordulhat! A kismamák ezért fokozottan ügyeljenek a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásra, mely lehetőleg víz legyen.

Védekezés a meleg ellen

A legmelegebb órákban érdemes árnyékos, hűvösebb helyekre húzódni, hiszen a hőség miatt az erek kitágulnak, a vér pangani kezd. Hogy ez elkerülhetővé váljon, hűvösebb helyre kell menni, ha erre nincs lehetőség, akkor árnyékba. Aki teheti, csurgasson a lábaira hideg/meleg vizet felváltva, hogy fokozódjon a vérkeringés.

Kompressziós harisnya

Bár nem a legkényelmesebb viselet a kánikulában, ám roppant hatásos a kompressziós harisnya vagy a rugalmas pólya, hiszen ezáltal fokozódik a vérkeringés a mélyebb vénákban is, csillapítja az ödémát és a nagy meleg miatti lábfájdalmon is segít! Mindezeken felül nagy szerepe van a trombózis prevenciójában és a visszerek kezelésében, ami a kismamáknál szintén gyakori probléma. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Injekció tárolása

- A kismamák trombózis után gyakran szorulnak LMWH injekció használatára. Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékleten tárolja a készítményt. Nem szabad közvetlen napfénynek kitenni, és az autóban hagyni, hiszen a gépjárműben a nagy melegben akár több mint 60 fok is lehet. Szintén fontos, hogy ne fagyassza, hanem tartsa szobahőmérsékleten - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője.

Mozgás

A nagy hőségben nem mindenki gondol arra, hogy mozogjon, pedig a kora reggeli vagy az esti órákban érdemes beiktatni valami könnyed mozgást, mely mind az anyukának, mind a babának jót tesz, nem beszélve a trombózisprevencióról. Elég lehet egy kis séta, kirándulás, könnyed torna vagy jóga, a lényeg az, hogy fokozódjon a vérkeringés.

GettyImages-467852476

Termálvizek, forró szaunák, gőzfürdők kerülése

A szaunák, gőzfürdők eleve nem ajánlottak a kismamáknak - bár erről szakemberek közt is megoszlanak a vélemények-, ám ha valaki hajlamos a trombózisra, akkor egyenesen tilos, hiszen akkor még inkább kitágulnak az erek! Ugyanez igaz a meleg vizű, tehát 36 foknál melegebb termálfürdőkre is!

9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

A trombózist okozó vérrögképződés helyes étkezéssel megelőzhető, a szív és az erek egészségét is támogatják ezek az ételek.

Gátolják a vérrögképződést, stabilizálják a koleszterinszintet: 9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük