A 3 óránál hosszabb utazás növeli a vérrögképződés kockázatát: óvintézkedési tanácsok a szakembertől

Néhány előírás betartásával csökkenthető a kockázata annak, hogy baj történjen a nyaralás alatt.

Trombózis nyaralás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyár sokak számára kedvelt időszak, főleg akkor, amikor nyaralni készülnek. Bár a gondtalan kikapcsolódásról szól, azok, akik átestek már trombózison, fontos, hogy gondoljanak állapotukra, és tartsanak be néhány fontos előírást, mikor nyaralni indulnak.

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája osztotta meg tanácsait.

Óvintézkedési tanácsok a szakembertől

A mélyvénás trombózis (DVT) az az állapot, amikor kisebb-nagyobb vérrögök keletkeznek a test mélyén lévő vénáiban, különösen a lábakban. Előfordulhat, hogy a DVT-nek nincsenek tünetei, de fájdalmat, duzzanatot és livid elszíneződést gyakran okoz az érintett részen. Kezelés nélkül trombózis esetén fennáll a veszélye annak, hogy tüdőembólia alakul ki, amelyben a vérrög leszakad, és a tüdőbe utazik, ami végzetes kimenetelű is lehet.

GettyImages-1083792564
Fotó: Albina Gavrilovic / Getty Images Hungary

A vakáció különösen veszélyes időszak a DVT számára, mivel a repülőgépen, buszon, autón vagy vonaton való hosszabb utazás növelheti a kockázatot. Ez főleg akkor fontos, ha a közelmúltban műtéten esett át, terhes, túlsúlyos, trombofíliás, dohányzik vagy kórelőzményében vérrögök szerepelnek. Ám nem csak náluk áll fenn a veszély, hiszen bárkinél, aki több mint 2-3 órát utazik, fennáll a vérrögképződés kockázata.

Fontos óvintézkedések

Tanulmányok kimutatták, hogy a kompressziós harisnya viselése utazás közben jelentősen csökkenti a DVT kockázatát (nem csak utazás során viselhető). Ezek a harisnyák segítenek növelni a mélyen fekvő vénákban a keringést. Az embernek ügyelnie kell arra, hogy megfelelő minőségű és erősségű harisnyát viseljen.

GettyImages-1300195814
Fotó: Dzmitry Ryshchuk / Getty Images Hungary

A hidratáció nagyon fontos. Tanácsos sok vizet inni, kerülni a koffeint és az alkoholt, mert mindkettő dehidratál, és a vér az erekben pangani kezd. Laza, kényelmes ruhát kell viselni az utazás során. Az is fontos, hogy az érintett keljen fel a helyéről óránként, sétáljon, tornáztassa lábait.

Ha autóval utazik az ember, álljon meg egy benzinkútnál vagy pihenőhelyen, és sétáljon néhány percig. Ha nincs lehetősége felállni, akkor is tornáztassa lábait, körözzön lábfejével. Aki kockázatnak van kitéve, ne keresztezze a lábait, amíg ül, mert megakadályozza a vér megfelelő keringését.

Trombózis után bizonyos ideig véralvadásgátlót szükséges alkalmazni a PTS (poszttrombotikus szindróma) és a trombózis megismétlődése elkerülése céljából. Az érintettnek utazás előtt mindenképp egyeztetnie kell orvossal, főleg akkor, ha már nem szükséges szednie.

Ilyenkor is, de általában a trombofíliás genetikai eltérésben szenvedő, de aktuálisan kezelést nem igénylő betegnél az orvos elrendelheti prevenció gyanánt az LMWH-injekció használatát, hogy a hosszú út miatt ne alakuljanak ki vérrögök. Ezért a visszafelé útra is magával kell vinnie az érintetteknek LMWH-t.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legmelegebb órákban (11-15 óra) trombóziselőzmény nélkül sem tanácsos a napon tartózkodni, hát még akkor, ha volt már tapasztalata vérrögökkel! A hőség miatt ugyanis az erek kitágulnak, a vérkeringés lelassul, a vér pangani kezd (ráadásul az olyan vénákban is, ahol a károsodott vénabillentyűk lehet, hogy ott maradtak), és ez melegágya a trombózisnak!

Éppen ezért az ember lehetőleg tartózkodjon hűvösebb helyen ekkor, sőt, a legjobb az lenne, ha a közvetlen napfénytől is kímélné a lábait - tanácsolja prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

A nők többsége szereti a magas sarkú szandálokat, ám trombózis után ajánlatos inkább laposabbat viselni - sőt, a legjobbak ilyenkor a gördülő talpú cipők, mivel segítik az izompumpát.

Friss trombózis után fél évvel lehet először szaunázni. A fürdők vízhőmérséklete nem haladhatja meg a 35 fokot. A vízben maximum 30-35 percet lehet tartózkodnia annak, akinek a közelmúltban trombózisa volt.

Mikor van szükség véralvadásgátlásra?

Trombózisgyanú esetén szükség lehet véralvadásgátlásra, de nem minden esetben indokolt Leiden-mutáció jelenlétekor.

Mikor van szükség véralvadásgátlásra? 4 esetet sorolt fel a szakorvos

Trombózisgyanú esetén szükség lehet véralvadásgátlásra, de nem minden esetben indokolt Leiden-mutáció jelenlétekor.

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük