6 tényező, ami csökkentheti a trombózis esélyét: a zuhanyzás módja sem mindegy

Érdemes nagyobb figyelmet szentelni a vérrögöknek és megelőzésüknek.

Vérrögképződés megelőzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár gyakran gyógyszeres prevenció is szükséges, ám van néhány olyan életmódbeli tényező, melyeket betartva csökkenthető a trombózis kialakulásának esélye.

Hogy mégis mi mindent érdemes bevetni ellene, azt prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája osztotta meg.

A mélyvénás trombózis kockázata

A mélyvénás trombózis bárkinél kialakulhat, ám vannak olyan tényezők, melyek kisebb-nagyobb mértékben megnövelik az esélyét. Ezek lehetnek életmódbeli és egészségügyi faktorok is.

GettyImages-151039587

Előbbihez tartozik például a dohányzás, mozgásszegény életmód, kevés folyadék fogyasztása, helytelen étkezés és az ebből adódó túlsúly. Betegségek tekintetében a trombofíliák, a diabétesz, a pitvarfibrilláció, a lupus, bizonyos jó- és rosszindulatú daganatok, a súlyosabb visszértágulatok, a bélgyulladás növelik a kockázatot.

De ide tartozik még a terhesség is, hiszen mind a várandósság, mind a gyermekágyi időszak során megnő a trombózis veszélye a kialakuló hormonális és fizikai változások miatt. Végül érdemes még felhívni a figyelmet a hormonterápiák veszélyére is, ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták, klimax elleni szerek is, ugyanis ezek szintén megnövelik a thrombusok keletkezésének rizikóját.

Sokszor elég az életmódra való odafigyelés

Az egészséges életmód követése, megfelelő étkezés, rendszeres testmozgás, dohányzásról való leszokás, számtalan betegség és kóros állapot ellen védelmet nyújt - így a trombózis ellen is.

Szerencsére az emberek nagy része tisztában van azzal, mikkel lehet hozzájárulni a megelőzéshez, minél idősebb valaki, annál inkább tud ezekről, ami nem is meglepő, hiszen a legtöbbször őket sújtja trombózis. Az alább olvasható életmódbeli tényezők csökkentik a leginkább a trombózis esélyét:

  • rendszeres testmozgás,
  • egészséges étkezés,
  • bőséges folyadékbevitel,
  • rendszeres hideg-meleg váltózuhany,
  • dohányzásról való leszokás,
  • szükség esetén kompressziós harisnya/rugalmas fásli viselése.

Érdekesség, hogy kutatások szerint a hideg-meleg váltózuhany jótékony hatásaival a legkevésbé informáltak az emberek, pedig igen hatásos preventív módszer, hiszen ezáltal felpezsdül a vérkeringés, csökkenti az ödémát, edzi az ereket, pozitív hatással van a visszértágulatokra és az abból adódó nehézlábérzésre is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Van, hogy gyógyszerre is szükség van

- Léteznek olyan állapotok, melyek megléte esetén az életmódbeli szabályok betartása mellett gyógyszeres terápia is indokolt, hogy ne alakulhassanak ki vérrögök. Hogy kinek van erre szükség, azt trombózisrizikó-felméréssel lehet pontosan meghatározni. Amennyiben valakinél jelen van trombofília, cukorbeteg, esetleg szív-és érrendszeri betegségben szenved, akkor mindenképp célszerű ilyen vizsgálat, hiszen könnyen lehet, hogy az orvos úgy tartja biztonságosnak, hogy megelőzés gyanánt az illető véralvadásgátló terápiára szorul. Erre természetesen akkor is szükség van, ha már átesett trombózison/tüdőembólián - figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

A trombózist okozó vérrögképződés helyes étkezéssel megelőzhető, a szív és az erek egészségét is támogatják ezek az ételek.

Gátolják a vérrögképződést, stabilizálják a koleszterinszintet: 9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük