6 apró változtatás, amitől sokáig egészségesek lesznek a vesék: tényleg segítenek

A vesék egészségét apró változtatásokkal hatékonyan lehet támogatni.

Vesevédő szokások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vesék számos feladatot látnak el a szervezetben, köztük a méreganyagok kiválasztását és a só-vízháztartás egyensúlyát is szabályozzák. 

Ennek a babszem alakú páros szervnek a működését, mely az ágyéki gerinc felső részén helyezkedik el, az életmód is nagyban befolyásolja, és sok esetben már apró változtatások is segíthetnek abban, hogy sokáig egészséges legyen.

A vesefunkció javítása

A vese a pH-értéket és a test káliumszintjét is befolyásolja, és olyan hormonokat termel, melyek szabályozzák a vérnyomást és a vörösvértestek termelődését, de még az izomműködésre és a kalcium beépülésére is hatást gyakorol. Ebből is látszik, hogy milyen összetett és létfontosságú anyagcsere-folyamatokban vesz részt. 

GettyImages-172592040

Ahhoz, hogy sokáig egészséges legyen, annak az aktív élet elengedhetetlen része. Bármilyen, rendszeresen végzett mozgásforma segítheti a működését, akár a sétálás, a futás, a biciklizés vagy a táncolás is. Kutatók szerint ideális esetben hetente 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc intenzív edzést kellene beiktatnia mindenkinek. 

A vércukorszintre is érdemes figyelmet fordítani. Hogyha a sejtek nem tudják felhasználni a glükózt, akkor a vesékre extra terhelés hárul, hogy kiválasszák a vérből. Az étrend főleg rostokban, fehérjékben és esszenciális zsírokban gazdag élelmiszerekből álljon, mérséklendőek az ultrafeldolgozott élelmiszerek, ahogy a magas glikémiás indexű szénhidrátokkal sem árt csínján bánni. Ezek ugyanis gyorsan felszívódnak, és hirtelen emelik meg a vércukorszintet.

A vérnyomás is nagyban befolyásolja a vesék egészségét, így azt érdemes ellenőriztetni. A magas vérnyomás károsítja a veséket, amire a jellegzetes tünetek mellett - mint a gyakori fejfájás - érdemes gyanakodni, hogyha rendszeresen 140/90 fölötti értéket mér az ember. Bizonyos esetekben még gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Az elhízás szintén veszélyezteti a vesék működését, így túlsúly esetén javasolt életmódbeli változtatásokat eszközölni. Fogyassz kevesebb feldolgozott húst, magas sótartalmú ételt, ami vízvisszatartást okoz, és főleg friss alapanyagokból álljanak a fogások, ehhez mankóként szolgálhat a mediterrán diéta

GettyImages-1466618117

A megfelelő folyadékfogyasztás pozitívan hat a veseműködésre, ami nagyjából nyolc pohár vizet jelent egy nap, tehát 1,5-2 litert, de ezt befolyásolják különböző tényezők, mint az időjárás, az edzések gyakorisága és intenzitása és a különböző egészségügyi állapotok is. Azoknak, akik hajlamosak a vesekövességre, még ennél is több vizet kell fogyasztaniuk naponta (2,5 litert), hogy elkerüljék az újbóli kialakulásukat.

A fájdalomcsillapító gyógyszereket sem szabad úgy szedni, mint a cukorkákat. A Nemzeti Vese Alapítvány szerint ezeknek a használata erősen ellenjavallt tíz napon túl, lázcsillapítás esetén pedig három napon túl, mert rontják a vesék egészségét. Érdemes mérsékelni a szedésüket, és csak időnként, szükség esetén alkalmazni őket. 

Mindezek mellett pedig azok, akik a magas kockázati csoportba tartoznak, ellenőriztessék rendszeresen a veseműködésüket. Ide sorolandóak a hatvan év feletti korosztály tagjai, azok, akik alacsony testtömeggel születtek, akiknek valamilyen szív-érrendszeri betegségük van, magas vérnyomásban szenvednek, vagy akik túlsúlyosak.

Olvass tovább: 8 finom étel, amik támogatják a vese működését

Ínycsiklandó ételekkel is lehet támogatni a vese működését, sokat számít a magas antioxidáns-tartalom.

8 finom étel, amik támogatják a vese működését - Serkentik, elősegítik a káros anyagok kiválasztását

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük