A leghatékonyabb módszer a veserák kezelésére: kemoterápia helyett alkalmazzák az orvosok
Az előrehaladott veserákok kezelésében kap gyakrabban szerepet a sugár-, a kemo- vagy az immunterápia.

vese-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A veserák leggyakrabban az ötven-hetven éves korosztályban fordul elő, a férfiakat jobban fenyegeti, mint a nőket. Nincs egyértelmű lista arról, hogy pontosan mi vezethet veserákhoz, ám nagy szerepet tulajdonítanak a környezeti ártalmaknak, az életvezetési szokásoknak.

A veserák gyógyításában a műtéti beavatkozás a meghatározó, ami időben felismert betegség esetén a kóros elváltozást mutató vese részleges vagy teljes eltávolítását jelenti. Előrehaladott veserákok kezelésében gyakrabban kap szerepet a sugár-, a kemo- vagy az immunterápia - áll a rákgyógyítás oldalán.

Ez a leghatékonyabb módszer a veserák kezelésére

Az operáció lefolyását, az alkalmazott sebészeti eljárást befolyásolja a daganat kiterjedtsége, az áttétek mennyisége és minősége, a páciens kora, általános állapota és testsúlya is. Nem minden esetben távolítják el az egész vesét: szervmegtartó - konzervatív - műtétet indokolhat például az, ha csak egy veséje van a páciensnek, a daganat mindkét vesét megtámadta, vagy a tumor nélküli vese valamilyen más betegség miatt nem működik megfelelően.

vesee
Fotó: Getty Images Hungary

Szervmegtartó műtét után a kiújulás veszélye miatt elengedhetetlen a folyamatos orvosi kontroll. Ugyanakkor esetenként az is indokolt lehet, hogy a fenti adottságok fennállása mellett is a szerv eltávolítását és a folyamatos művesekezelést - dialízis - tartják célravezetőbbnek az orvosok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A veserák kezelésében a hagyományos kemoterápia kevésbé jön számításba. Sugárkezelést elsősorban akkor alkalmaznak, ha a tumor nem operálható, vagy egy korábbi műtétet követően a daganat kiújult. A túlélési időtartam meghosszabbítása érdekében alkalmazhatnak hormonkezeléseket - antiösztrogén, tesztoszteron - vagy immunterápiát. Ugyanakkor mind a sugárkezelés, mind a gyógyszeres terápia számos mellékhatással jár.

A műtét utáni gyógyulási esélyek

A gyógyulási esélyt meghatározza, hogy a daganatot melyik stádiumában ismerték fel, és kezdték el kezelni, a rák milyen szövettani típusba sorolható. Általánosságban az mondható, hogy a veserákos betegek teljes gyógyulásának a valószínűsége negyven-ötven százalék. Ha a daganatot idejében felismerték, és azt még az áttétképződés előtt teljes egészében eltávolították, a felgyógyulási arány ennél számottevően nagyobb is lehet.

vese 2
Fotó: Getty Images Hungary

Ha a daganat felfedezésének időpontjában a tumor még nem törte át a vesetokot, az ötéves túlélési arány - a páciens egyéb adottságaitól függően - hatvan-kilencven százalék között mozog. Amennyiben a nyirokrendszert is megtámadta a tumor, már csak húsz százalék, távoli áttétek megléte esetén tíz százalék az ötéves túlélés esélye.

8 finom étel, amik támogatják a vese működését

Ínycsiklandó ételekkel is lehet támogatni a vese működését, sokat számít a magas antioxidáns-tartalom.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük