A legkockázatosabb ételek, amik vesekövet okozhatnak: tilos mértéktelenül fogyasztani őket
Még az egészséges ételek között is vannak olyanok, amik mértéktelen fogyasztása vesekövet okozhat.
Az anyagcsere során számos káros anyag képződhet a szervezetben, aminek eltávolításában kulcsfontosságú szerepe van a kiválasztószerveknek, ezen belül is a vesének, hiszen a vérben lévő kis molekulájú anyagokat, mint a víz, sók, cukor és egyéb tápanyagok, bomlástermékek koncentrációját normális értéken tartja, beállítja.
Sok esetben viszont ezekből a vese olyan sok anyagot választ ki, amik nem képesek a vizeletben oldódni, így ezek kicsapódnak, és követ formálnak. Ennek több fajtája és összetétele létezik, ám egy kis odafigyeléssel az összes megelőzhető, vagy csökkenthető a mértéke.
Mi okozza a veseköveket?
A lakosság közel 3-4 százaléka érintett lehet a vesekő kialakulásában, ám sok esetben ezek olyan kicsik, hogy észrevétlenül távoznak a vizelettel. A nagyobb kövek is sokáig, akár évekig nőhetnek úgy, hogy még a gyanújuk sem merül fel, hiszen csak elzáródás esetén okoznak fájdalmat, ám ekkor rendkívül erős görcsök jelentkezhetnek.
A kialakulásának okai között rendkívül nagy szerepet játszik az örökölt hajlam, így ha a családban volt már olyan, akit vesekővel diagnosztizáltak, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy újra megjelenik a gyermekeknél, unokáknál, de akár ki is újulhat egy adott személynél. Ezenkívül a kevés folyadékbevitel is okozhat kellemetlenségeket, hiszen így sűrűbb, koncentráltabb vizelet képződik, emellett nincs, ami „kimossa” a felhalmozódott anyagokat a veséből. A vesekő leggyakrabban a 20-40 éves korosztályt érinti, és a férfiaknál nagyobb az előfordulás esélye, de a nőknél és gyerekeknél is ugyanúgy kialakulhat.
Ételek, amik túlzott fogyasztása nem ajánlott vesekő esetén
A másik fontos tényező a kialakulásában a táplálkozás. Mivel mindenkinél más típusú vesekövek jelentkezhetnek, ezért hajlam esetén érdemes először annak utánajárni, milyen összetételű vesekő jellemző a családra, és ennek alapján megtervezni a megelőző étrendet. A Harvard Egyetem szakértői szerint a leggyakoribbak a kalciumtartalmú kövek, ezen belül is a kalcium-oxalát kő, ami a kalcium és az oxalát magas vérkoncentrációja miatt alakul ki. Ennek értelmében hajlam esetén érdemes csökkenteni a magas oxaláttartalmú ételek bevitelét. Ilyen típusú vesekő esetén különösen javasolt a magas kalciumtartalmú ételek és italok fogyasztása, hiszen az étrendi kalcium megköti az oxalátot a belekben, és ezáltal csökkenti az oxalát mennyiségét, amely felszívódik a véráramba, majd kiválasztódik a vesén keresztül. Ez csökkenti az oxalát koncentrációját a vizeletben.
A kerülendő ételek sok esetben egészséges, tápanyagban gazdag finomságok, ám nagymértékben fogyasztva sokat ronthatnak az állapoton. Ezeket nem szabad mértéktelenül fogyasztani:
- mandula és kesudió,
- cékla,
- spenót,
- kakaópor,
- málna,
- sült krumpli,
- édesburgonya,
- édesítőszerek,
- rebarbara.
Egy tanulmány szerint a kalcium-oxalát kövek kialakulását a magas oxaláttartalmú ételek fogyasztása mellett a túl magas C-vitamin-bevitel is elősegítheti, hiszen a tápanyagot oxaláttá alakítja a szervezet. Emiatt a szakemberek azt javasolják, hogy hajlam esetén 500 milligrammnál többet ne vigyünk be.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A kalcium-foszfát-összetételű vesekövek esetében a vizeletben lévő kalcium egyesül az ásványi foszforral, ezért ha ilyen jellegű a probléma, akkor a túlzott kalciumbevitelt érdemes kerülni, vagyis főként a tej és tejtermékek, a tofu vagy a halak gyakori fogyasztását ajánlott visszafogni. A foszfor gyakori adalékanyag és tartósítószer is, ezért érdemes korlátozni a gyorsételek fogyasztását, a cukros, szánsavas üdítőket, a fagyasztott ételeket és a feldolgozott húsokat is.
A húgysavkövek is gyakran előfordulhatnak, ebben az esetben a vizelet túl savassá válik, és ez okozza a kő kialakulását. A kalcium-oxaláttal és a kalcium-foszfát kövekkel ellentétben a nátrium itt nem jelent különleges problémát, ellenben a túl sok vörös hús, állati fehérje, tojás és tenger gyümölcsei megemelhetik a kialakulásának kockázatát. Húgysavkő esetén a gyümölcsleveket, cukros üdítőket és a gyakori alkoholfogyasztást is kerülni kell.
8 finom étel, amik támogatják a vese működését
Ínycsiklandó ételekkel is lehet támogatni a vese működését, sokat számít a magas antioxidáns-tartalom.
8 finom étel, amik támogatják a vese működését - Serkentik, elősegítik a káros anyagok kiválasztását
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- csontritkulás