Lopakodó veszély
Magas vérnyomás
Számos oka van, és úgy alakul ki, hogy észre sem veszed. Figyelned kell rá, ha szeretnéd elkerülni a szívroham kockázatát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás „settenkedve” alakul ki. Mivel hosszútávon növeli a stroke, a kóros értágulat, a szívbetegségek, valamint a vesekárosodás veszélyét, a betegséget nyomon kell követni, illetve kezelni kell!
Dr. Puhl Mária radiológus mindenre választ ad:

- A vérnyomás mérésekor kétféle értéket jegyzünk fel. A magasabbat a szív összehúzódásakor – ez a szisztolés –, az alacsonyabbat a két szívütés közötti elernyedéskor – ez a diasztolés érték. A két mért adat közé perjel kerül, például 120/80 Hgmm.

Magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a páciens nyugalomban van, ennek ellenére vérnyomásának szisztolés átlagértéke 140 Hgmm, vagy még magasabb, avagy a diasztolés átlagérték 90 Hgmm vagy ennél is magasabb, illetve, ha mindkét érték a megengedettnél nagyobb.

A magas vérnyomás kialakulásának többféle oka is lehet. Ezek közül az egyik a veseeredetű magas vérnyomás…

A vesék a vérnyomást több mechanizmuson keresztül is szabályozzák. Amikor a vérnyomás emelkedik, nő a só- és a vízkiválasztás, így csökken a vértérfogat, és a vérnyomás visszaáll a normál értékre. Ezzel szemben, amikor csökken, a vesék is csökkentik a só- és a vízkiválasztást, ezért a vér térfogata nő, és a vérnyomás megemelkedik, normalizálódik. Ezen túl a vesék a vérnyomást egy bizonyos enzim kiválasztásával is emelhetik.

A vesék igen fontos szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. Ezért többféle vesebetegség is – például krónikus vesemedence-gyulladás, a vese veleszületett betegségei – okozhat magas vérnyomást. Gyakran azonban a veseartéria szűkülete a kiváltó ok. Ez lehet veleszületett, de okozhatja az erek meszesedése vagy vérképzőrendszeri betegség is, amikor trombózis, embólia okozza az elzáródást.

A 3D-s UH-vizsgálat hogyan segíti a diagnosztizálást?

Bár a vese a legmélyebben elhelyezkedő szerv, ennek ellenére a veseartériák nagyon jól vizsgálhatóak ultrahanggal. Így az érfestés elkerülhető, illetve csak akkor van rá szükség, ha az ultrahangkép alapján felmerül a gyanú, hogy érszűkület van a vesében.

Mikor gyanús, hogy az érintettnek veseeredetű a magas vérnyomása?

Amikor a beteg fiatal, vagy speciális érfalbetegsége van. De a 60 év feletti férfiak esetében is jogos a gyanú, ha az érelmeszesedést már megállapították náluk. Emellett olyanoknál, akiknek egyéb érbetegségük van, vagy régebb óta ismert a hipertóniájuk, és valami miatt felborult, nem tartható a szokásos egyensúlyban. Az is gyanús, ha a rokonságban van vagy volt olyan, aki veseeredetű vérnyomásproblémával küzd.

Mennyire kell beszűkülnie a veseartériának ahhoz, hogy magas vérnyomást okozzon?

Legalább 60%-ban, ekkor idéz elő vérnyomáskiugrást.

Vese-ultrahangvizsgálat során mi látható a monitoron?

A szervek mérete – egymáshoz viszonyítva is –, alakja, a működő veseállomány vastagsága, a vesén belüli keringés, de nem maradhatnak rejtve a körülírt elváltozások sem. Az alapos ultrahangos vesevizsgálatot követően megmondható, hogy okozhatja-e veseartéria-szűkület a magas vérnyomást.

 

Hogyan lehet megszűntetni az érszűkületet?

Esettől függően az érintett szakasz áthidalásával, illetve értágítással.

A beavatkozást követően is érdemes ultrahangvizsgálatot készíttetni?

Mindenképpen, mert a szervezetben olyan esetleges elváltozások nyomára is rá lehet bukkanni, amelyek ugyan még nem okoznak panaszokat, ám ha időben nem kezelik azokat, betegséghez vezetnek.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
  • emésztőrendszeri betegség
  • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
  • tünetek és betegségek
  • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük