Lopakodó veszély

Magas vérnyomás

Számos oka van, és úgy alakul ki, hogy észre sem veszed. Figyelned kell rá, ha szeretnéd elkerülni a szívroham kockázatát!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás „settenkedve” alakul ki. Mivel hosszútávon növeli a stroke, a kóros értágulat, a szívbetegségek, valamint a vesekárosodás veszélyét, a betegséget nyomon kell követni, illetve kezelni kell!
Dr. Puhl Mária radiológus mindenre választ ad:

- A vérnyomás mérésekor kétféle értéket jegyzünk fel. A magasabbat a szív összehúzódásakor – ez a szisztolés –, az alacsonyabbat a két szívütés közötti elernyedéskor – ez a diasztolés érték. A két mért adat közé perjel kerül, például 120/80 Hgmm.

Magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a páciens nyugalomban van, ennek ellenére vérnyomásának szisztolés átlagértéke 140 Hgmm, vagy még magasabb, avagy a diasztolés átlagérték 90 Hgmm vagy ennél is magasabb, illetve, ha mindkét érték a megengedettnél nagyobb.

A magas vérnyomás kialakulásának többféle oka is lehet. Ezek közül az egyik a veseeredetű magas vérnyomás…

A vesék a vérnyomást több mechanizmuson keresztül is szabályozzák. Amikor a vérnyomás emelkedik, nő a só- és a vízkiválasztás, így csökken a vértérfogat, és a vérnyomás visszaáll a normál értékre. Ezzel szemben, amikor csökken, a vesék is csökkentik a só- és a vízkiválasztást, ezért a vér térfogata nő, és a vérnyomás megemelkedik, normalizálódik. Ezen túl a vesék a vérnyomást egy bizonyos enzim kiválasztásával is emelhetik.

A vesék igen fontos szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. Ezért többféle vesebetegség is – például krónikus vesemedence-gyulladás, a vese veleszületett betegségei – okozhat magas vérnyomást. Gyakran azonban a veseartéria szűkülete a kiváltó ok. Ez lehet veleszületett, de okozhatja az erek meszesedése vagy vérképzőrendszeri betegség is, amikor trombózis, embólia okozza az elzáródást.

A 3D-s UH-vizsgálat hogyan segíti a diagnosztizálást?

Bár a vese a legmélyebben elhelyezkedő szerv, ennek ellenére a veseartériák nagyon jól vizsgálhatóak ultrahanggal. Így az érfestés elkerülhető, illetve csak akkor van rá szükség, ha az ultrahangkép alapján felmerül a gyanú, hogy érszűkület van a vesében.

Mikor gyanús, hogy az érintettnek veseeredetű a magas vérnyomása?

Amikor a beteg fiatal, vagy speciális érfalbetegsége van. De a 60 év feletti férfiak esetében is jogos a gyanú, ha az érelmeszesedést már megállapították náluk. Emellett olyanoknál, akiknek egyéb érbetegségük van, vagy régebb óta ismert a hipertóniájuk, és valami miatt felborult, nem tartható a szokásos egyensúlyban. Az is gyanús, ha a rokonságban van vagy volt olyan, aki veseeredetű vérnyomásproblémával küzd.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mennyire kell beszűkülnie a veseartériának ahhoz, hogy magas vérnyomást okozzon?

Legalább 60%-ban, ekkor idéz elő vérnyomáskiugrást.

Vese-ultrahangvizsgálat során mi látható a monitoron?

A szervek mérete – egymáshoz viszonyítva is –, alakja, a működő veseállomány vastagsága, a vesén belüli keringés, de nem maradhatnak rejtve a körülírt elváltozások sem. Az alapos ultrahangos vesevizsgálatot követően megmondható, hogy okozhatja-e veseartéria-szűkület a magas vérnyomást.

 

Hogyan lehet megszűntetni az érszűkületet?

Esettől függően az érintett szakasz áthidalásával, illetve értágítással.

A beavatkozást követően is érdemes ultrahangvizsgálatot készíttetni?

Mindenképpen, mert a szervezetben olyan esetleges elváltozások nyomára is rá lehet bukkanni, amelyek ugyan még nem okoznak panaszokat, ám ha időben nem kezelik azokat, betegséghez vezetnek.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
  • emésztőrendszeri betegség
  • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
  • tünetek és betegségek
  • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük