Megvadulhat a jól beállított vérnyomás: számos kockázata van a nyári melegnek
A nagy melegben szaporodnak a szívbetegek panaszai.

vérnyomás-4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évek óta tapasztaljuk, hogy a korábban megszokott kedvenc évszakunk mintha eltűnőben lenne, már nincs is igazi tavasz, a hosszú, elhúzódó, hideg telet szinte minden átmenet nélkül, hirtelen váltja a nyár. Egyik héten még vacogunk a hajnali fagyokban, a másikon már a kánikula miatt szenvedünk.

Nincs ideje adaptálódnia a szervezetnek, nincs átmenet, csak éles, hirtelen váltás. Ez a hatalmas hőmérséklet-változás sokakat megvisel. Még az egészséges szervezetnek sem könnyű hirtelen alkalmazkodnia, nem csoda hát, hogy a szívbetegek különösen nehezen viselik az évszakok váltásakor keletkező, nagyobb terhelést - hívja fel a figyelmet Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum kardiológusa.

Jön a jó idő, dobognak a szívek

A hirtelen melegben szaporodnak a szívbetegek panaszai, a korábban jól beállított vérnyomás egyszer csak "megvadul", a betegek nem is értik, hogy lehet az, hogy néhány nappal korábban még rendezett vérnyomásuk most ennyire nagy kilengéseket mutat. Mások ritmuszavarra panaszkodnak, míg sokan az alsó végtagi duzzanattól, ödémától szenvednek. 

- Gyakorlott, évek óta szívbetegséggel élő páciensek jól ismerik a jeleket, sőt, azt is tudják már, hogy alkalmanként, ha szükséges, gyógyszereiket átmenetileg hogyan kell módosítani. Természetesen biztonságosabb a dózisok változtatása, bizonyos gyógyszerek átmenetileg való kihagyása előtt konzultálni a kezelőorvossal. Kánikula idején a szervezet fokozott párologtatással próbál védekezni, jelentősen fokozódik az izzadás, ezzel próbálva több hőt leadni. Ennek következtében a szervezet nemcsak vizet, hanem sókat, ionokat is veszít. Emellett a perifériás erek kitágulása csökkenti a vérnyomást. Mindezek következtében előbb enyhe, majd egyre súlyosabb tünetek jelentkezhetnek. Kezdetben fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, aluszékonyság, később szédülés, esetleg ájulásérzés, akár eszméletvesztés, görcsös fájdalmak, ritmuszavar jelentkezik - mondja a kardiológus.

vérnyomás mérés (2)
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

Nagyon fontos a fokozott folyadékvesztés miatt az egyenletes, bő folyadékpótlás, ugyanakkor elengedhetetlen a sók pótlása is. Elsősorban ásványvizek formájában, ugyanakkor jelentős izzadás, nagy erőkifejtés vagy bizonyos gyógyszerek szedésekor kálium, magnézium, nátrium kiegészítő pótlására is szükség lehet.

- Izomgörcsök esetén szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem sikerült az ionokat megfelelően pótolnunk. Bár a nagy melegben a legveszélyeztetettebbek a kicsi gyermekek, csecsemők és az idősebb korosztály, valamint a krónikus betegségben szenvedők, kevésbé ismert, hogy a szabadban, nagy melegben sportolók is veszélynek teszik ki magukat, ha nem ügyelnek megfelelően a frissítése - mondja a szakember. 

A sportolóknak is figyelni kell 

- Szervezett versenyeken a rendezők biztosítanak izotóniás italokat, melyek segítenek az izzadás során elveszített sók pótlásában. Mégis, minden évben, a versenyzők közül nem kevesen szorulnak infundálasra, orvosi segítségre a nyári sportrendezvényeken. Ők többnyire csak vizet pótolnak, nem veszik igénybe a kínált izoitalokat - hangsúlyozza Dr. Pácz Alexandra

- Természetesen az edzések során is ügyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra. Az sem mindegy, mikor megyünk ki edzeni. A kora reggeli, hűvösebb órák, illetve a késő esti, frissebb időszak alkalmas kánikulában leginkább a szabadtéri testedzésre. 

futás bemelegítés út utca sport mozgás
Fotó: lzf / Getty Images Hungary

- Ugyanígy a szívbetegek számára is azt javasoljuk, hogy a nap legmelegebb óráit inkább árnyékban, ha lehet, hűtött szobában töltsék. Ha megtehetik, kora reggel és késő este hagyják csak el otthonukat. Viseljenek jól szellőző, világos színű, laza ruházatot. Védjék fejüket széles karimájú kalappal az erős naptól. Nagy melegben csökkentsék fizikai aktivitásukat, az időjáráshoz való alkalmazkodás már így is elég terhet ró a szervezetükre. Pihenjenek minél többet. Hosszabb utazások során igyekezzenek minél többször felállni, mozogni, mozgassák át lábukat, fogyasszanak vizet bőségesen a fokozott trombózisveszély miatt. Ha autóval utaznak, rendszeresen álljanak meg, szálljanak ki a kocsiból, tornáztassák át kicsit végtagjaikat. Sőt, tengerentúli repülések során megfontolandó a véralvadásgátlók használata is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyógyszerek 30 Celsius-fok felett

Sokan szednek betegségük folytán rendszeresen véralvadásgátlót, nekik egy komolyabb gyomorrontás, hasmenés, a megváltozott étrend befolyásolhatja a gyógyszer hatását, így fontos, hogy ne feledkezzenek meg a rendszeres ellenőrzésről a nyári időszakban se. Bizonyos gyógyszerek fényérzékenységet, bőrpírt, kiütéseket okozhatnak. Napozás előtt mindenképpen érdemes a kezelőorvostól megkérdezni, hogy a rendszeresen vagy éppen csak kúraszerűen szedett gyógyszer mellett szabad-e napon tartózkodni.

Utazáskor

- Egzotikus tájakra is egyre többen jutnak el manapság, de fel kell készülni rá, hogy az ottani klíma, az ételek fűszerezése, a helyi higiéniás viszonyok egészséges embereknél is okozhatnak hasi panaszokat. Gyomor-bélrendszeri gyulladás, hasmenés esetén hirtelen jelentős a folyadék- és elektrolitvesztés, mely korábbi szívbetegség megléte nélkül is torkolhat életveszélyes állapotba. Az orális rehidráló folyadék, mely tartalmazza jó arányban a pótolandó ionokat, életet menthet. Gyógyszertárakban kapható, érdemes az útipatikába betenni - mondja.

Természetes javulás

A magas folyadéktartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nemcsak a szívbetegeknek javasolt. Ezekben az élelmiszerekben rengeteg vitamin és antioxidáns is található.

Ezt is szeretjük