Nagyvárosban futsz? 4 dolog, amire muszáj figyelned az egészséged érdekében

Ha az ember szmogban fut, sokkal jobban oda kell figyelnie néhány dologra, különben az egészségét károsítja.

GettyImages-502581290

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szmog nem csak Budapesten probléma, több nagyvárosban is előfordult már, hogy olyan magas szintet mértek, amit nem hagyhatnak figyelmen kívül a kint tartózkodók, de fűtési szezonban a falvak sincsenek jobb helyzetben.

Sokan, főleg nyáron rendszeresen sportolnak, futnak a szabadban. Hogyan hat ilyenkor a szmog a szervezetre, mennyire káros autóút mellett futni?

Kire veszélyes a szmog, és miért?

A szmog - vagy más néven füstköd - szélcsend idején alakul ki, erős légszennyezettség esetében télen és nyáron egyaránt megjelenhet. Ha szmogriadót rendelnek el, az már az egészségesekre nézve is káros, a veszélyeztetett egészségi állapotúakra pedig pláne - ilyenek a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők.

GettyImages-1080236070

A sportolók számára azért is kifejezetten káros, mert futás vagy biciklizés közben gyakrabban kell levegőt venni, ráadásul mélyebbeket is. Emiatt a szennyezett levegő mélyebbre jut a tüdőben, és jobban tudja kifejteni negatív hatását.

Tüdőgyulladást is okozhat

Aki szmogban fut, az olyan tüneteket tapasztalhat magán, mint a mellkasi fájdalom, kaparó érzés a torokban, köhögés vagy fejfájás. Ezek idővel enyhülnek ugyan, de hosszú távon nagyon nem tesznek jót az egészségnek, ezért nem érdemes újra és újra nekivágni a futásnak. A tüdőbe jutott szennyező anyagok gyulladást okozhatnak, megduzzadhatnak a nyálkahártyák, és több váladék termelődhet - az arra hajlamosak így súlyosabb esetben akár tüdőgyulladást is kaphatnak.

Hasznos tippek szmogban futáshoz

Habár alapvetően szmogban futni nem egészséges, vannak bizonyos jó tanácsok, amiket ha betart a sportoló, elkerülheti az egészsége károsodását. Az egyik fontos szabály, hogy futás közben a szájon át lélegzés helyett az orron keresztül kellene venni a levegőt, mert így a nagyobb részecskéjű káros anyagok nem jutnak le a tüdőig. A tempót érdemes csökkenteni egy kicsit, mert minél intenzívebb a futás, annál nagyobb az oxigénigény.

Minél korábban történik a szabadtéri edzés, annál jobb

Nagyon fontos az időpont is: ha valaki futni szeretne szmogos időben is, legalább ne akkora időzítse, amikor a legnagyobb a csúcsforgalom, és tetőzik a levegő szennyezettségének szintje. Érdemes a korai, hajnali órákban futni, ilyenkor kisebb a forgalom, az éjszaka során pedig a szálló por jó része leülepedett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Arról nem is beszélve, hogy attól még, mert egy nagyváros a helyszín, még nem feltétlenül kell a forgalmas központba betervezni a sportot. Tanácsos felkeresni kisebb mellékutcákat és parkokat vagy a magasabban fekvő területeket, ott ugyanis általában kisebb a légszennyezettség mértéke.

Ezek a legjobb bemelegítő gyakorlatok edzés előtt

A bemelegítés nem vesz több időt igénybe, mint 5-10 perc, ám ez elengedhetetlen ahhoz, hogy ne sérülj le. Ezek a mozdulatok hatékonyan élénkítik a vérkeringést, és felkészítik az izmokat a megterhelésre.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük