Fogamzásgátló mellett nehezebb felismerni a klimax jeleit: hány éves kor felett hagyható abba?
Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett nehéz felismerni, ha valaki a változókorba érkezett, mert elnyomja a tüneteket.

fogamzásgátló
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menopauza normál esetben általában ötvenéves kor körül köszönt be a nők életében, korai klimax esetén 45 alatt. Azokban, akik fogamzásgátlót szednek, felvetődhet a kérdés, vajon honnan tudják, hogy elérkezett a változókor.

A fogamzásgátló tabletta ugyanis képes elnyomni a menopauza tüneteit. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, menopauzaspecialistája beszélt az állapotról.

A tabletták elfedik a tüneteket

A hormonális fogamzásgátló tabletták igen elterjedt fogamzásgátlási módszernek számítanak, és sokan vannak, akik idősebb korban is alkalmazzák. Ám ennek egyik hátulütője, hogy az érintett nem tudja, ha esetleg elérte a menopauzát, hiszen a hormonális fogamzásgátlás befolyásolhatja a menstruációt.

GettyImages-167071715

Ha a tabletta csupán progeszteront tartalmaz, úgy tünetként jelentkezhet, hogy a vérzések szabálytalanná válnak, ám azoknál, melyek ösztrogént is tartalmaznak, minden hónapban menstruációszerű vérzés jelentkezik. Ráadásul a kombinált tabletták elfedik az olyan tipikusan klimaxos tüneteket, mint például a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás.

Mivel mutatható ki a klimax?

Sajnos nincs olyan teszt, amely tablettaszedéskor biztosan meg tudná mondani, hogy menopauzában van-e az illető, és abbahagyhatja-e a fogamzásgátlást. Bár az FSH szintje jelzésértékű, kombinált tabletták szedése esetén nem ad megbízható választ a kérdésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit mond a nőgyógyász?

Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy ötvenéves korban le lehet tenni a fogamzásgátló tablettát, mivel ekkor a teherbeesés esélye igen-igen alacsony, bár lehet menzesz, de peteérés és a terhességhez szükséges sárgatestfázis nincs. Mivel az arra hajlamosaknál a kombinált tabletták megnövelik a vérrögök kialakulásának rizikóját, különösen dohányzók esetén, ezért ötvenéves kor felett már legfeljebb a progeszteront tartalmazó készítményeket ajánlják.

GettyImages-614631712

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, klimaxspecialistája azt tanácsolja, hogy ha valaki kíváncsi arra, hogy elérte-e a menopauzát, hagyja abba a tablettákat, és helyette alkalmazzon hormonmentes fogamzásgátlást. Amennyiben nem jelentkezik vérzés, akkor biztos, hogy elérkezett a klimax, és már nincs szükség fogamzásgátlásra. Esetleg megerősítheti döntését a petefészek működését stimuláló hormon /FSH/ laborvizsgálatának elvégzése.

10 étel, ami enyhíti a menopauza tüneteit, és védi a szívet

A hormonrendszer egyensúlya menopauza idején is támogatható étkezéssel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük