Fogamzásgátló mellett nehezebb felismerni a klimax jeleit: hány éves kor felett hagyható abba?

Hormonális fogamzásgátló tabletta mellett nehéz felismerni, ha valaki a változókorba érkezett, mert elnyomja a tüneteket.

fogamzásgátló

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menopauza normál esetben általában ötvenéves kor körül köszönt be a nők életében, korai klimax esetén 45 alatt. Azokban, akik fogamzásgátlót szednek, felvetődhet a kérdés, vajon honnan tudják, hogy elérkezett a változókor.

A fogamzásgátló tabletta ugyanis képes elnyomni a menopauza tüneteit. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, menopauzaspecialistája beszélt az állapotról.

A tabletták elfedik a tüneteket

A hormonális fogamzásgátló tabletták igen elterjedt fogamzásgátlási módszernek számítanak, és sokan vannak, akik idősebb korban is alkalmazzák. Ám ennek egyik hátulütője, hogy az érintett nem tudja, ha esetleg elérte a menopauzát, hiszen a hormonális fogamzásgátlás befolyásolhatja a menstruációt.

GettyImages-167071715

Ha a tabletta csupán progeszteront tartalmaz, úgy tünetként jelentkezhet, hogy a vérzések szabálytalanná válnak, ám azoknál, melyek ösztrogént is tartalmaznak, minden hónapban menstruációszerű vérzés jelentkezik. Ráadásul a kombinált tabletták elfedik az olyan tipikusan klimaxos tüneteket, mint például a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás.

Mivel mutatható ki a klimax?

Sajnos nincs olyan teszt, amely tablettaszedéskor biztosan meg tudná mondani, hogy menopauzában van-e az illető, és abbahagyhatja-e a fogamzásgátlást. Bár az FSH szintje jelzésértékű, kombinált tabletták szedése esetén nem ad megbízható választ a kérdésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit mond a nőgyógyász?

Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy ötvenéves korban le lehet tenni a fogamzásgátló tablettát, mivel ekkor a teherbeesés esélye igen-igen alacsony, bár lehet menzesz, de peteérés és a terhességhez szükséges sárgatestfázis nincs. Mivel az arra hajlamosaknál a kombinált tabletták megnövelik a vérrögök kialakulásának rizikóját, különösen dohányzók esetén, ezért ötvenéves kor felett már legfeljebb a progeszteront tartalmazó készítményeket ajánlják.

GettyImages-614631712

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, klimaxspecialistája azt tanácsolja, hogy ha valaki kíváncsi arra, hogy elérte-e a menopauzát, hagyja abba a tablettákat, és helyette alkalmazzon hormonmentes fogamzásgátlást. Amennyiben nem jelentkezik vérzés, akkor biztos, hogy elérkezett a klimax, és már nincs szükség fogamzásgátlásra. Esetleg megerősítheti döntését a petefészek működését stimuláló hormon /FSH/ laborvizsgálatának elvégzése.

10 étel, ami enyhíti a menopauza tüneteit, és védi a szívet

A hormonrendszer egyensúlya menopauza idején is támogatható étkezéssel.

Enyhítik a menopauza tüneteit, védik a szívet: 10 étel, amit 50 felett gyakrabban kellene enni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük