Van, amikor a hormontartalmú fogamzásgátlás nem jöhet szóba - Ilyen esetekben ajánlott más módon védekezni
A hormonmentes fogamzásgátlás is lehet biztonságos, érdemes körültekintően választani a különböző módszerek közül.

fogamzásgátló4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hormonmentes fogamzásgátlásra nem csak a nyári együttlétekkel, kalandokkal kapcsolatban kell gondolni.

Számos egészségügyi indoka is lehet annak, hogy a védekezésnek ezen lehetőségei közül kell választani. A megoldásokról dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa beszélt. Fontos, hogy a fogamzásgátlás kialakítása előtt minden esetben történjen vér- és hormonvizsgálat. Ha a nőgyógyász enélkül akarna tablettát felírni, érdemes másik orvost keresni.

Mikor kerülendő a hormontartalmú fogamzásgátlás?

Számos olyan betegség, állapot ismert, amikor a hormontartalmú fogamzásgátlás nem jöhet szóba. Bizonyos esetekben a nőgyógyásznak kell alaposan mérlegelnie, szabad-e alkalmazni azt. Nem alkalmazható korábbi érelzáródás, fokozott trombózishajlam, agyi érbetegségek és egyes májbetegségek esetén.

fogamzásgátló1
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A nőgyógyász azért kérdez rá ezekre a kórképekre, mert abszolút kontraindikációnak számítanak. Hormonmentes fogamzásgátlás szükségességéről a nőgyógyász dönt. Relatív kontraindikációnak minősül a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az epilepszia és a visszérbetegségek.

Ezekben az esetekben a szakembernek mérlegelnie kell a hormonmentes fogamzásgátlás megoldásának lehetőségét. Fontos szempont, hogy a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatos kockázatok az életkor előrehaladtával fokozódnak, ezért negyven év felett a hormonmentes módszerek kerülnek előtérbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Mielőtt egy hölgy kiválasztja a számára legmegfelelőbb eljárást, mindenképpen fel kell keresnie nőgyógyászát. Nemcsak azért, mert az orvosa ismeri az összes elérhető lehetőséget, de ő írhat fel receptet is. A szakember a választásnál figyelembe veszi a páciens szervezetének állapotát, az esetleges betegségeit, az alkalmazott módszer kockázatait. Fontos tényező a nemi élet rendszeressége. Nem rendszeres, alkalmi együttlét esetén inkább hormonmentes megoldásokat ajánlunk - mondja dr. Margitai Barnabás, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász szakorvosa. 

Így mérik a védekezési módszerek megbízhatóságát

A fogamzásgátlás megoldásában probléma esetén is segít a nőgyógyász. A fogamzásgátlás megbízhatóságát számszerűen is ki lehet mutatni. A Pearl-index azt jelzi, hogy az adott módszert alkalmazó száz nőnél egy év alatt hány esetben jön létre terhesség rendszeres nemi élet esetén, védekezés mellett. Minél kisebb egy módszer Pearl-indexe, annál biztonságosabb a fogamzásgátló hatása. Az index alsó értéke a módszer elméleti biztonsági értékét mutatja, felső értéke a mindennapokban mért értéket jelzi.

Legelterjedtebb hormonmentes fogamzásgátló módszerek

Óvszer: Pearl-index: 3-28

A kondom használatának nagy előnye, hogy bármikor kéznél van, és az egyetlen megoldás, mely a nem kívánt terhesség mellett a nemi betegségektől is véd. Az óvszer mechanikailag akadályozza meg, hogy a spermiumok a hüvelybe jussanak. Hátránya, hogy kiszakadhat.

fogamzásgátló2
Fotó: eskymaks / Getty Images Hungary

Pesszárium: Pearl-index: 3-7

Ez az eszköz egy, a méhszájra helyezhető gumisapka, amely mechanikusan akadályozza meg a spermiumok méhbe jutását. Ajánlott spermicid anyaggal együtt alkalmazni, 20 perccel az aktus előtt javasolt felhelyezni és szeretkezés után 4-6 óráig a hüvelyben tartani. Előnye, hogy hormont nem tartalmaz, a szervezet működését így nem befolyásolja, hátránya, hogy felhelyezése olykor nehézséget okoz, helytelenül felhelyezve hatástalan.

Spermicid készítmények: Pearl-index: 0,7-7,0

Jó megoldást jelenthetnek a szoptatás alatt is, amikor hormontartalmú készítmények alkalmazása behatárolt. A mélyen a hüvelybe vezetett krém, hab, zselé vagy kúp a hímivarsejtek sejtmembránját károsítja, gátolva a spermiumok mozgását, megakadályozva a megtermékenyítést.

fogamzásgátló3
Fotó: Dean Mitchell / Getty Images Hungary

Tíz órán át tart a készítmények hatása, azonban minden újabb együttlét előtt újabb adagot szükséges felhelyezni, akár tíz órán belül is. Önállóan is használhatók, de mechanikai módszerekkel kombinálva, pesszáriummal vagy kondommal még teljesebb védelmet nyújtanak. Előfordulhat az összetevőkkel szembeni allergiás reakció.

Spirál vagy méhen belüli eszköz (IUD): Pearl-index: 0,5-5,0

Műanyag eszköz, melyet réz-, ezüst- vagy aranytartalmú fémdrót fog körül. Lehet hormonbevonata is. A menzesz alatt nőgyógyász helyezi fel a méh üregébe. Rendszeres ellenőrzés mellett akár több évig is a méh üregében maradhat.

Műtéti megoldás: Pearl-index: 0,3-6,0

Olyan esetekben, amikor egy nő már nem kíván több terhességet, és végleges megoldást keres, javasolt a petevezetékek lekötése. A módszer alkalmazása alaposan mérlegelendő, mivel vissza nem fordítható, végleges beavatkozás. Három gyermek szülését követően választható megoldás.

Rendbe teszik a hormonrendszert: 10 étel és ital, amiből sokkal többet kellene fogyasztani

A hormontermelést helyreállító ételekkel megelőzhetők a kellemetlen tünetek, így az elhízás és a fáradékonyság is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük