18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

„A pasim fizeti a fogamzásgátlóm felét"- Miért csak a nőnek kellene állni a védekezés költségeit?
Bár a szexet jó esetben mindkét fél ugyanúgy élvezi, a védekezés fizetése valamiért mégis sokszor a nőre hárul.

fogamzasgatlo

- Oké, akkor fizetem a felét – mondta a pasim, amikor elmondtam, hogy nagyjából 70 ezer forintba fog kerülni, hogy tuti fogamzásgátlóm legyen, mert a gyógyszer nálam teljesen kizárt.

Néztem nagyot, mert majdnem 40 éves vagyok, de még sosem gondoltam rá, hogy kifizettessem a pasimmal a fogamzásgátlómat, illetve egyiküknek sem jutott soha, de soha az eszébe, hogy beszállhatna.

Kinek a dolga fizetni a fogamzásgátlót?

Először még tiltakoztam is, aztán rájöttem, hogy minek, hiszen:

  • nem szeretnénk gyereket, tehát mindkettőnk érdeke a fogamzásgátlás.
  • egyikünk nem szeretne gyógyszert, a másikunk gumit, tehát kell valami, ami mindkettőnknek oké.
  • kénytelen vagyok én szedni/belém ültettetni, az én bőröm megy a vásárra, szóval az egészségem érdekében muszáj ráköltenem, de mivel a pasim jó fej, és érdekli az egészségem, felezünk.

A lényeg, hogy kíváncsi lettem, hogy megy ez másoknál, és megkérdeztem sok-sok ismerősömet (bocs, fiúk, most csak a nőket), hogy náluk hogy ment vagy megy ez a dolog.

- Amikor olyan f*szim volt, aki csak félévente egyszer volt hajlandó megd*gni, miközben én szedtem rendesen a fogamzásgátlót, konkrétan dühből kiszámoltam, mennyibe kerül nekem egy aktus – írta vissza a velem egyidős Rita, amikor megkérdeztem, van-e erről nekem sztorija. Hát, volt.

- Sosem ajánlotta fel egyik pasim sem, hogy állja a fogamzásgátlóm költségeit – mondta Móni, aki egyébként a legnagyobb szájú csaj, akit csak ismerek, szintén 40 környékén. Szerinte valahogy manapság evidens a férfiak számára, hogy a nőnek kell kifizetnie a fogamzásgátlót. - Amikor meg ragaszkodtam az óvszerhez, mert nem szerettem volna, hogy a hormonháztartásom tönkremenjen, akkor általában a párjaim nem örültek. A tipikus mondatok, amiket kaptam ilyenkor: „Ki szeret zokniban lábat mosni?”, „Jaj, az nem olyan jó, utálom a gumit!”.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Régen tablettát szedtem egészen a gyerekig, és mindig én fizettem, fel se merült a férfiak részéről, hogy beszálljanak. Mivel ezt szoktam meg, tök fura volt, hogy a mostani pasim magától mondta, hogy fizeti a spirál felét, bár amikor megtudta, mennyibe kerül, leesett az álla – mondta az egyik ismerősöm, aki szintén negyvenes.

Miért a nők állják a védekezés költségeit?

Az egyáltalán nem reprezentatív felmérésem szerint, mi, negyvenes nők fizetünk, mint a katonatiszt, ha fogamzásgátlásról van szó, mert:

  • ez valahogy a női dolgokhoz tartozik, úgy, mint egy tampon vagy egy smink.
  • az óvszervásárlás a férfi dolga, a gyógyszer meg a nőé.

Na, ennyi "sosem jutott eszembe" válasz után elkezdtem monitorozni a fiatalabb 30-as, 20-as csajokat is, akikről kiderült, hogy sokkal gendertudatosabban kezelik a témát, mint mi.

- Én szóltam a középiskolai pasimnak is, hogy szálljon be, mert drága, és egyedül nem bírom – kaptam a 30-as Ritától a számára teljesen egyértelmű választ, és egyébként a húszas csajok is - bár persze nem kérdeztem meg Magyarország összes huszonéves nőjét - gondolkodás nélkül rávágták, hogy „nekem fizeti a pasim az egészet, kértem is rá, mert 14 ezerbe kerül ez a sz*r havonta.” Vagy „sose kellett megkérni a pasim, tök magától mondta, hogy fizeti, sőt, van, hogy ő megy el a gyógyszertárba érte.”

- Nálunk olyan volt, hogy nekem nem volt időm bemenni a dokihoz a receptért, csak lebeszéltem vele, hogy a barátom megy, aki elhozta a receptet. Azért nem kértem, hogy váltsa ki, mert a többi havi kiadásból mindig rendesen kivette a részét, fel voltak osztva a feladatok, és ez a gyógyszerdolog mindig az én részem volt – vet fel egy nagyon fontos nézőpontot ebben az egészben a harmincas Zsófi.

Ennek a cikknek nem az a lényege, hogy bármi áron fizettesd ki a pasiddal a fogamzásgátlódat. Az a lényeg, hogy gondold át, mielőtt kérdezés nélkül automatikusan kifizeted, hogy oké-e, ha egyedül állod, vagy nem érdekes, mert egyébként meg szuperül le van osztva, hogy ki mit fizet, és totál igazságos rendszerben költitek a pénzeteket. Ha pasi vagy, akkor is fontold meg ugyanezeket, és ha úgy jön ki a lépés, ajánld fel, hogy a felét állod a fogamzásgátlónak, mert a védekezés nem csak a csajok dolga!

Több nő éli át, mint azt bárki gondolná

Az utcai zaklatás egyáltalán nem olyan ritka dolog, mint azt sokan hiszik: ezt bizonyította meg megrázó fotóival Eliza Hatch. Képein ugyanis olyan lányokat örökít meg, akik mind-mind valamiféle utcai molesztálás áldozatai voltak. De nemcsak a róluk készült fotókat mutatja be, hanem az általuk átélt legrosszabb zaklatásról szóló történeteiket is. A sztorik pedig megrázóak, meghökkentőek és egyben borzasztóan szomorúak is. Ezeket kell átélnie a mindennapokban egy hétköznapi nőnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük