„Miért nem mosolyogsz, rossz napod van?” - Idegesítő megjegyzések, amiket a nők nap mint nap megkapnak
Szerkesztőségünk nőtagjai elmondták, milyen zavaró, felháborító és szexista megjegyzéseket hallanak a leggyakrabban.

no ferfi vita
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos még mindig rendszeresen szembesülnek a nők a szexista, egyenlőtlen bánásmóddal akár a hétköznapok legapróbb területein is. Számtalan olyan megjegyzést kapunk, ami elég idegesítő, sok férfi pedig nem is érti, miért jelentenek ezek akkora problémát.

Mi is tapasztaltunk már rengeteg hasonlót életünk során, és elmondtuk azokat, amelyek a leggyakoribbak, vagy éppen azt, ami a legidegtépőbb. A következő és az ezekhez hasonló mondatokat minden férfinak gyorsan el kellene felejtenie.

„Miért nem mosolyogsz, rossz napod van?”

- Szerintem minden nőtől megkérdezték már, hogy miért nem mosolyog éppen. Természetesen tőlem is, de kicsit meredek, ha mindezt egy szakmai megbeszélés közben teszik, amikor nem tudom, hogy min kellene mosolyogni. Mintha elvárás lenne, hogy kedves arckifejezéssel és biztató mimikával is segítsem elő egy meeting sikerét, nemcsak a szakmai kompetenciámmal. Valószínűleg a 15 évvel idősebb férfi főnökömtől ezt nem kérdezik meg a szintén férfi kollégák, és érdekes módon, nőknek sem jutott még eszébe ilyen helyzetben feltenni ezt a kérdést. Ami a legrosszabb, hogy ilyenkor magyarázkodni kezd az ember, pedig nincs miért. Brie Larson válasza arra, hogy Marvel kapitány miért nem mosolyog a plakáton, tökéletes volt a maga nemében, idióta vigyort photoshopolt minden férfi Marvel-hősnek. De jobb lenne, ha inkább nem kellene egyáltalán ilyen kérdéseket kapnia az embernek - mondta Fehér Ági vezető szerkesztőnk.

A gyerek csak a nő dolga lenne?

- Amit legtöbbször megkaptam, az az, hogy ,,ez a te dolgod, mert te vagy a nő”, vagy „te vagy az anyja a gyereknek”. Az egyik, amire konkrétan emlékszem, hogy estétől éjjel háromig altattam a pár hónapos lányunkat, addig tekintettel voltam az élettársamra, hadd pihenjen, de akkor úgy éreztem, hogy elájulok, ha nem alszom egy kicsit, és felébresztettem, hogy vegye át. Na, akkor mondta ezt a mondatot: ez az én dolgom, ez az anya dolga, mert ő dolgozni megy holnap, és fáradt lesz. Visszafeküdt, és aludt tovább, én meg küzdöttem tovább a gyerekkel. Na, ebben a pillanatban lettem feminista. De a házimunkával kapcsolatban is hallottam már ezt. Mikor pedig munkát kerestem, megkaptam, hogy ez nem kisgyerekesnek való állás, pedig megfeleltem a feltételeknek. Gondolom, hogy egy férfitól meg sem kérdezték volna, hogy van-e gyereke - mesélte egy kolléganőnk.

A leggyakoribb szexista megnyilvánulások

- „Ezt a nadrágot ne vedd fel, amikor velem találkozol.” Van egy nagyon kényelmes farmerom, amit imádok, de nyilván nem a legszexibb darabok közé tartozik. Munkahelyen kívül szeretem ezeket hordani, ha barátokkal találkozom, vagy elmegyünk moziba. Nem vagyok a nagyon kiöltözős típus, és nem fogok azért feszülős, mellkidobós ruhában és magassarkúban járni, mert a másiknak ez tetszik. Én ebben érzem magam kényelmesen, és amúgy se mondja meg, hogy milyen ruhákat hordjak - folytatta a sort Viki kolléganőnk.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Amikor fáj a fejed, és közlik, hogy „Jó kifogás, szegény pasid, ezek szerint ma nem lesz szex otthon.” Egyrészt az, hogy lesz-e szex, vagy nem, az nem a fejfájásom függvénye, ráadásul csak rám és a páromra tartozik. Másrészt az orgazmus köztudottan fájdalomcsillapító hatású, harmadrészt pedig senkinek semmi köze hozzá. De felháborító, amikor nem vagy kimozdulós kedvedben, és közlik, hogy „Pedig azt hittem, hogy a szőkék bulizósak.” Igen, mert mi, nők biztosan mindent a hajszínünk függvényében csinálunk. Vagy például, amikor úgy akarnak felszedni, hogy „Szia Cica, van gazdád?” Háziállatnak sem tartom magam, és nem is keresek olyat, aki a tulajdonaként kezel - mondta Zita kolléganőnk.

- Én, mivel nem tervezek családot alapítani, egy-egy ismerkedés során ezt elmondom magamról, mert nem akarok zsákbamacskát árulni. Egyszer egy srác azt mondta, miután kifejtettem, hogy nem akarok gyereket, és a pénzkeresés meg a karrier fontosabb, hogy akkor én nem is vagyok igazi nő, és az életem értelmetlen. Plusz ő a férfi, neki kell megteremtenie a jólétet, nekem meg csak annyi a dolgom, hogy a konyhában legyek, meg szüljek. Talán eddig ez volt a legemlékezetesebb eset, amikor ennyire beszűkült látásmóddal találkoztam. Az is zavaró, amikor azt mondják, hogy „egy igazi nő mindig magassarkút hord.” Nyilván ez egyáltalán nem így van, hiszen, ha egy krumpliszsákot húznék magamra, akkor is ugyanúgy nő maradnék, ez nem egy cipőtől függ. De azt sem szeretem, amikor azzal jönnek, hogy „ezek a nők olyan hisztisek”. Klasszikus mondás, pedig nem állja meg a helyét, hiszen minden embernek lehet nyűgös és rossz kedve, ez nem a nemtől függ - mondta Patrícia kolléganőnk.

- „Valami nagy baj lehet a férfitársadalommal, ha még nem keltél el fél év alatt.” Azért hadd válogassak már, ha lehet, nem elkelni kell, mint a piacon, hanem én is igent kell, hogy mondjak valakire - mondta egy kolléganőnk.

- Számomra adott esetben egy pillantás vagy fütty is lehet egyszerre megalázó és kiakasztó, és forog a gyomrom, ha úgy kell végigsétálnom az utcán, mintha a húspiacon lennék. Akár rövidnadrágot, akár télikabátot viselek - fejtette ki véleményét Dóra kolléganőnk.

Fotók az utcai zaklatástól

A 23 éves Eliza Hatch különleges, Cheer Up Luv nevű projektjével arra akarja felhívni a figyelmet, hogy sokkal több nőt zaklattak már szexuálisan, mint azt bárki gondolná. Képein ugyanis olyan lányokat örökít meg, akik mind-mind valamiféle utcai molesztálás áldozatai voltak. De nemcsak a róluk készült fotókat mutatja be, hanem az általuk átélt legrosszabb zaklatásról szóló történeteiket is.

Ezt is szeretjük