Valóban rákkeltő a mikrohullámú sütő?

Tények és tévhitek

Fertőtlenítésre is használhatod, de óvakodnod kell a sugárzástól? Tudj meg minél többet a mikróról!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mikrohullámot az élet számtalan területén alkalmazzák. Használják híradós autókban műsorszóráshoz, radarokhoz, valamint egyes országokban vezeték nélküli internet-szolgáltatásokhoz is. Legismertebb és leginkább közkedvelt felhasználási formája azonban minden bizonnyal a mikrohullámú sütő.

A készülék használatával kapcsolatban azonban számos kérdés, tévhit merült fel az elmúlt évtizedben, ezekből vizsgáltunk meg most néhányat.

Rákot okozhat

A mikrohullámú sütőben az élelmiszerek a következő mechanizmus alapján melegszenek: a készülékbe tett élelmiszerek molekuláit - elsősorban víz-, zsír-, illetve cukormolekulákat - a hullámok mozgásba hozzák. Egymás melletti elmozdulásuk következtében súrlódási hő keletkezik, mely belülről melegíti fel az ételt vagy italt.

Sokan az enzimek és fehérjék denaturálódása miatt kárhoztatják a mikrohullámú sütőket, pedig ez a hagyományos főzés során is megtörténik. Az elektromos berendezés valódi veszélye abban rejlik, hogy megváltoztatja a vízmolekulák szerkezetét és struktúráját, minek következtében biológiai szempontból káros hatásúvá válik az élelmiszer. Az ételek molekulái degenerálódnak, és hatásukra az egészséges sejtépítés is zavart szenved. A sejtszintű degeneráció már a rák előszobája.
Sokat elárul a mikrohullámú sütők káros hatásairól a következő tény: Svájcban, Franciaországban, illetve több más országban már tilos a reklámozásuk.

Magas a sugárzásveszély?

A mikrohullámú sütő feltalálója az amerikai Percy Spencer mérnök volt. Találmányát 1946-ban szabadalmaztatta. Ez a sütő még körülbelül 180 centi magas volt, és teljesítménye a ma használt készülékek sokszorosa - 3000 W - volt, mint ahogy az általa generált sugárzás is. A mai mikrohullámú sütők által kibocsátott sugárzás már csak töredéke az első készülékeknél tapasztaltaknak, ezek a sütők 2,5 GHz-es mikrohullámú sugárzást hoznak létre, ám az ajtón lévő védőrács megakadályozza, hogy a sugárzás kijusson a készülékből. Ennek ellenére nem teljesen veszélytelen a használata, hiszen a gyártók a mai napig nem ajánlják, hogy a mikrohullámú sütőhöz közel hajolva nézd végig a főzés folyamatát.

Egészséges táplálkozás

Ha nem csupán a mikrohullám veszélyei érdekelnek, hanem általában foglalkoztat az egészséges táplálkozás, videónkból hasznos tanácsokat kaphatsz.

Fertőtleníthetsz is vele

A WHO adatai szerint csak Európában évente körülbelül 130 millió ember betegszik meg ételmérgezés, illetve élelmiszer-eredetű fertőzés következtében. Az ételmérgezés forrása pedig leggyakrabban a mosogatószivacs. Ezen telepednek meg a nyers tojásból, nyers húsból, valamint a növények táptalajából származó vírusok és baktériumok. A mosogatószivacs által biztosított nedves környezet ugyanis kedvez az Escherichia coli nevű baktériumoknak vagy éppen a szalmonella kórokozóinak.

Egy, a Journal of Environmental Health című folyóiratban megjelent kutatás a mikrohullámú sütőket új oldalukról mutatta be. A Florida Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy az elektromos készülék segítségével megakadályozhatóak bizonyos ételmérgezések.

Mindezt a mosogatószivacs mikrohullámú sütőben történő fertőtlenítésével érheted el. A vizsgálat szerint elegendő naponta két percre betenned a sütőbe a szivacsot, és a melegítés hatására megszabadulhatsz a kórokozók 99%-ától. A fertőtlenítő hatás nem a sugárzásnak köszönhető, hanem a hő okozza. Emiatt azonban érdemes kissé nedves állapotban betenned a sütőbe, ha ugyanis a szivacs teljesen száraz, könnyen meggyulladhat.

OLVASD EL EZT IS!

laptop
  • tünetek és betegségek
  • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük