Megkérdezték az embereket, akarnak-e 100 évig élni: meg fog lepni a válasz

Az egészségügy és orvostudomány fejlődésének hála a várható élettartam folyamatosan nő.

100 evig elni
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elöregedő társadalmak jellemzői, hogy az emberek egyre tovább élnek. Így történhetett meg, hogy az életszínvonal növekedésével az 1990-es évek óta megkétszereződött a száz évig élők száma. 

Amikor az ember az öregkorára gondol, gyakorlatilag két dolgot képzelhet el: meghitt, családi körben eltöltött időt, vagy magányos, fizikai fájdalmakkal teli szenvedést.  

Szeretnénk száz évig élni?

Az Ipsos új kutatása szerint többségünk az utóbbira számít. A brit közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek csupán 35 százaléka szeretné elérni bűvös kort. A férfiak jobban szeretnének százévesek lenni, mint a nők: előbbieknél ez 45, míg utóbbiaknál csak 28 százalék volt - bár a hosszú életre az adatok szerint a nőknek van több esélye.

A megkérdezett életkora is fontos faktor volt válaszadáskor: az idősebb korosztályból kevesebben szeretnének száz évig élni, mint a fiatalok közül. Ennek hátterében a rossz egészségi állapot megtapasztalása, a barátok elvesztése, a magány és a céltalanság áll.

100 evig elni2
Fotó: Daniel Berehulak / Getty Images Hungary

A szegénységtől való félelem is riasztóan hat, ugyanis ötből kevesebb mint egy ember gondolta úgy, hogy százéves koráig fenn tudná tartani a neki megfelelő életminőséget.

Mi ijeszt el minket az öregkortól?

Mind tudjuk, hogy a várható élettartam fokozatosan növekszik, azonban ez láthatóan nem elsődleges cél. Az emberek vágyát inkább az egészségesen várható időszak határozza meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egészségesen várható időszak - azaz a várhatóan jó egészségben eltöltött évek számának mérőszáma - az egészségi és halálozási adatokon alapszik. 

Az egészségesen várható időszak nem tud mindig lépést tartani a várható élettartam növekedésével. A nőknél magasabb a várható élettartam, azonban ez nem jár együtt az egészségesen várható időszak növekedésével. Egy ország anyagi jóléte nem feltétlenül tükrözi a kellemesen eltöltött öregkort: Görögország és Németország hasonló adatokkal rendelkezik, holott utóbbi szignifikánsan gazdagabb.

Több különböző országban is hasonló eredmények jöttek ki az élethez való hozzáállás kapcsán. 2017-ben egy több, mint 1600 amerikai főiskolás hallgató részvételével végzett tanulmány kimutatta, hogy mindössze 26,4 százalékuk szeretne száz évig élni. Egy másik, 2020-as kutatás során pedig 715 norvég, lengyel, orosz és osztrák egyetemi hallgatót kérdeztek meg erről, és kiderült, hogy több mint háromnegyed részük nem élne a nagyon hosszú élet lehetőségével. 

Ezeken múlhat a hosszú élet

Ha szeretnéd épségben ünnepelni a századik születésnapod,  mutatunk pár tényezőt, amiken évek múlhatnak. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük