Megtalálták, mi a hosszú élet titka: ezért kell elmenni nyaralni
Nemcsak a léleknek, a közérzetnek, de a testnek is jót tesz, ha kihasználod a szabadságodat. Most több friss kutatás bizonyítékokat is ad erről.

nyár, hosszú élet, nyaralás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban Helsinkiben, most a Syracuse-i Egyetem sok éves vizsgálatai igazolták, hogy a nyaralás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentéséhez.

Ennek apropóján hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága, hogy érdemes elutazni, kikapcsolódni, mert szó szerint megóvja az egészséget. Ne gondold, hogy az egészséges életmód kompenzálja a túl kemény munkát és azt, ha nem veszed ki megérdemelt szabadságodat - erre figyelmeztetnek a helsinki egyetem szakemberei.

A szívbetegség kialakulása és a nyaralás kapcsolata

Középkorú, vezető beosztású férfiakat vontak be a vizsgálatukba, akiknél legalább egy kardiovaszkuláris betegség kockázati tényezője jelen volt az életükben, vagyis dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, emelkedett trigliceridek, glükózintolerancia vagy túlsúly.

A kontrollcsoportban a férfiak a szokásos egészségügyi ellátást kapták, és a vizsgálók nem látták őket. A halálozási nyomon követést negyven évre terjesztették ki a nemzeti halálozási nyilvántartások segítségével, és megvizsgálták a munka, az alvás és a szabadság mennyiségére vonatkozó, korábban nem vizsgált kiindulási adatokat.

szívbetegség, stressz
Fotó: bymuratdeniz / Getty Images Hungary

Kiderült, hogy azok a férfiak, akik évente három hetet vagy annál rövidebb szabadságot vettek ki, 37%-kal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik ennél többet. - Eredményeink nem azt mutatják, hogy az egészségnevelés káros. Ehelyett inkább arra utalnak, hogy a stressz csökkentése a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának elengedhetetlen része. Az életmódtanácsot okosan kell kombinálni a modern gyógyszeres kezeléssel a szív- és érrendszeri megelőzés érdekében - mondják a finn kutatók.

A nyaralás hatása

A Syracuse-i Egyetemen szélesebb körben vizsgálták a nyaralás hatásait. Most publikált eredményeik alapján arra jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik a megelőző 12 hónapban gyakrabban nyaraltak, alacsonyabb a metabolikus szindróma és metabolikus tünetek kockázata, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját jelentősen növelik. Vagyis ezekből minél több jelen van egy ember életében, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. 

- Eddig is tudtuk, de most tudományos kutatás is igazolta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken, minél többet megyünk nyaralni. Mivel az anyagcserezavarok módosíthatók, ez azt jelenti, hogy megváltozhatnak, vagy meg is előzhetőek ezek a kockázatok. Fontos, hogy az emberek a rendelkezésre álló szabadságidőt használják ki. A nyaralás a teljes munkaidőben foglalkoztatottak közel 80 százalékának áll rendelkezésére, de kevesebb, mint a fele él ezzel. Kutatásaink azt mutatják, hogy ha az emberek többet használnak fel ebből, akkor annak már kézzelfogható egészségügyi előnye lenne - derült ki a most publikált vizsgálatból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pihenéssel töltött idő

- A legújabb eredmények is újabb bizonyítékai annak, hogy igenis fontos, hogy csökkentsük a stresszt, azaz vegyük ki a szabadságunkat, és ha tehetjük, azt ne a ház körüli teendőkkel vagy ügyek intézésével töltsük. Magyarországon különösen fontos erre felhívni a figyelmet, mivel nálunk ez egy halmozottan jelen lévő probléma. Egyrészt különösen veszélyeztetettek vagyunk a szív- és érrendszeri betegségek terén, másrészt hajlamosak vagyunk a szabadságot nagyon a háttérbe sorolni - mondja dr. Gellér László professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának Tudományos Bizottságának elnöke. - Sok a munka, a megoldandó feladat, képtelenek vagyunk időt engedni magunknak, szeretteinknek arra, hogy kicsit kiszakadjunk ebből. Pedig kell. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokak a vakációt egy megfizethetetlen szórakozással azonosítják, de nem feltétlenül luxusnyaralásokról van szó, lehet az egy közös pecázás, sátrazás, bármi, ami kiszakít minket a mókuskerékből, mert ez biztosan tartalmasabb, hosszabb életet ad - teszi még hozzá a kardiológus. 

10 tökéletes étel a rák és a szívbetegség ellen

Az antioxidánsban gazdag ételek segítenek megkötni és eltávolítani a szervezetből a szabad gyököket, melyek több betegség, így a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszanak. Fogyasztásuk hosszú távon erősíti az immunrendszert, és csökkenti a betegségek kockázatát. Néhány zöldség és gyümölcs kiemelten ajánlott ebben a szezonban.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük