Megtalálták, mi a hosszú élet titka: ezért kell elmenni nyaralni

Nemcsak a léleknek, a közérzetnek, de a testnek is jót tesz, ha kihasználod a szabadságodat. Most több friss kutatás bizonyítékokat is ad erről.

nyár, hosszú élet, nyaralás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Korábban Helsinkiben, most a Syracuse-i Egyetem sok éves vizsgálatai igazolták, hogy a nyaralás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentéséhez.

Ennek apropóján hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága, hogy érdemes elutazni, kikapcsolódni, mert szó szerint megóvja az egészséget. Ne gondold, hogy az egészséges életmód kompenzálja a túl kemény munkát és azt, ha nem veszed ki megérdemelt szabadságodat - erre figyelmeztetnek a helsinki egyetem szakemberei.

A szívbetegség kialakulása és a nyaralás kapcsolata

Középkorú, vezető beosztású férfiakat vontak be a vizsgálatukba, akiknél legalább egy kardiovaszkuláris betegség kockázati tényezője jelen volt az életükben, vagyis dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, emelkedett trigliceridek, glükózintolerancia vagy túlsúly.

A kontrollcsoportban a férfiak a szokásos egészségügyi ellátást kapták, és a vizsgálók nem látták őket. A halálozási nyomon követést negyven évre terjesztették ki a nemzeti halálozási nyilvántartások segítségével, és megvizsgálták a munka, az alvás és a szabadság mennyiségére vonatkozó, korábban nem vizsgált kiindulási adatokat.

szívbetegség, stressz
Fotó: bymuratdeniz / Getty Images Hungary

Kiderült, hogy azok a férfiak, akik évente három hetet vagy annál rövidebb szabadságot vettek ki, 37%-kal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik ennél többet. - Eredményeink nem azt mutatják, hogy az egészségnevelés káros. Ehelyett inkább arra utalnak, hogy a stressz csökkentése a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának elengedhetetlen része. Az életmódtanácsot okosan kell kombinálni a modern gyógyszeres kezeléssel a szív- és érrendszeri megelőzés érdekében - mondják a finn kutatók.

A nyaralás hatása

A Syracuse-i Egyetemen szélesebb körben vizsgálták a nyaralás hatásait. Most publikált eredményeik alapján arra jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik a megelőző 12 hónapban gyakrabban nyaraltak, alacsonyabb a metabolikus szindróma és metabolikus tünetek kockázata, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját jelentősen növelik. Vagyis ezekből minél több jelen van egy ember életében, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. 

- Eddig is tudtuk, de most tudományos kutatás is igazolta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken, minél többet megyünk nyaralni. Mivel az anyagcserezavarok módosíthatók, ez azt jelenti, hogy megváltozhatnak, vagy meg is előzhetőek ezek a kockázatok. Fontos, hogy az emberek a rendelkezésre álló szabadságidőt használják ki. A nyaralás a teljes munkaidőben foglalkoztatottak közel 80 százalékának áll rendelkezésére, de kevesebb, mint a fele él ezzel. Kutatásaink azt mutatják, hogy ha az emberek többet használnak fel ebből, akkor annak már kézzelfogható egészségügyi előnye lenne - derült ki a most publikált vizsgálatból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pihenéssel töltött idő

- A legújabb eredmények is újabb bizonyítékai annak, hogy igenis fontos, hogy csökkentsük a stresszt, azaz vegyük ki a szabadságunkat, és ha tehetjük, azt ne a ház körüli teendőkkel vagy ügyek intézésével töltsük. Magyarországon különösen fontos erre felhívni a figyelmet, mivel nálunk ez egy halmozottan jelen lévő probléma. Egyrészt különösen veszélyeztetettek vagyunk a szív- és érrendszeri betegségek terén, másrészt hajlamosak vagyunk a szabadságot nagyon a háttérbe sorolni - mondja dr. Gellér László professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának Tudományos Bizottságának elnöke. - Sok a munka, a megoldandó feladat, képtelenek vagyunk időt engedni magunknak, szeretteinknek arra, hogy kicsit kiszakadjunk ebből. Pedig kell. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokak a vakációt egy megfizethetetlen szórakozással azonosítják, de nem feltétlenül luxusnyaralásokról van szó, lehet az egy közös pecázás, sátrazás, bármi, ami kiszakít minket a mókuskerékből, mert ez biztosan tartalmasabb, hosszabb életet ad - teszi még hozzá a kardiológus. 

10 tökéletes étel a rák és a szívbetegség ellen

Az antioxidánsban gazdag ételek segítenek megkötni és eltávolítani a szervezetből a szabad gyököket, melyek több betegség, így a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszanak. Fogyasztásuk hosszú távon erősíti az immunrendszert, és csökkenti a betegségek kockázatát. Néhány zöldség és gyümölcs kiemelten ajánlott ebben a szezonban.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük