Fáj a mellkasod? Így állapítsd meg, hogy stressz vagy szívprobléma okozza-e

Észlelhető eltérések vannak a kétféle fájdalom jellege között.

mellkasi fájdalom
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mellkasi fájdalom és szorítás érzése igen ijesztő lehet annak, aki megtapasztalja. Különösen így van, ha fiatalabb vagy középkorú, ám stresszes életet élő személyről van szó.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a pánik szindróma és a szívbetegség okozta tünetek különbségeire hívta fel a figyelmet.

A mellkasi fájdalmat szorongás és szívpanasz is okozhatja

Egyre többen megtapasztalják a mellkasi fájdalom vagy szorítás érzését, mely komoly riadalmat okoz. Ám nemcsak a szívinfarktus vagy más szívbetegség produkálhat ilyen tünetet, hanem az egyre elterjedtebb pánik szindróma is, ami már-már népbetegségnek számít. Amíg évente körülbelül 790 ezer ember szenved el szívinfarktust Amerikában, addig a lakosság 12-16%-a tapasztalja meg élete során a mellkasi fájdalmat. Sokszor a szorongás és összetett pszichoszomatikus okok állnak a háttérben. Az ottani felmérések szerint négyből egy esetben pánik szindróma okozza a fájdalmat.   

A szorongás miatti mellkasi fájdalom tünetei

A szorongásos mellkasi fájdalom mellett más tünetek is jelentkeznek. Ilyen az izzadás, a légszomj, a remegés, az ájulás közeli állapot, az erős szívdobogásérzés és a helyzet irányításának képtelensége. Ezek létrejöhetnek szívprobléma miatt is, van azonban néhány különbség a két szituáció között. A pánik miatt kialakuló mellkasi fájdalom jellemzően éles, hirtelen kezdődik, gyakran akkor, amikor az érintett inaktív. Gyakori, hogy előtte az érintett nagyobb stresszt, idegességet él meg. A fájdalom körülbelül tíz percig tart, de a kísérőtünetek tovább fennmaradhatnak.

A szív- és érrendszeri problémák feltérképezésében és akár a szívinfarktus megelőzésében is óriási szerepük van ezeknek az egészségügyi vívmányoknak. 

Ilyen a mellkasi panasz szívproblémáknál

Szívproblémáknál a mellkasi panasz jellemzően akkor alakul ki, amikor az érintett aktív.  A fájdalom átvándorol más testrészekbe is, mint a váll, az állkapocs, a karok. Lassan alakul ki a panasz, és egyre fokozódik. Míg a szorongás miatti mellkasi fájdalom éles, addig a szívproblémánál inkább nyomás és szorítás érzékelhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A mellkasi fájdalom, különösen, ha előzmény nélkül jelentkezik, olyan figyelmeztető jel, ami miatt sokan azonnal orvoshoz fordulnak. Ha a vizit, a nyugalmi és terheléses EKG, a szívultrahang és a laborvizsgálatok kimutatnak valamilyen kardiovaszkuláris eltérést, időben megkezdődhet a kezelés, ami akár komoly következmények kivédését is lehetővé teszi.

Ha ezen a területen minden rendben, érdemes elindulni egy másik úton, mely akár a pánik szindrómát vagy a kezeletlen stresszt teheti kezelhetővé. Ez kezdődhet az életmód-orvoslási felméréssel, melynek során a táplálkozási rizikófaktorokra éppúgy fény derül, mint a fizikai inaktivitásra vagy a mentális egészségi állapotra. Az életmódorvoslás akkor is rengeteget tud segíteni - akár a kardiológiai kezelés mellett is -, ha diagnosztizált szív- és érrendszeri probléma jelenti az alapbetegséget.   

Ezt is szeretjük