10 ok, ami a vállfájdalom mögött állhat: a kezelés sikere múlhat a diagnózison
A vállfájdalom egy bizonyos kor után egyre többször jelentkezhet, rossz esetben tartóssá válhat.

vállfájdalom nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tartós vállfájdalom gyakori problémának számít, melynek hátterében több ok is állhat. Ezek lehetnek súlyosak és kevésbé súlyosak, ám közös bennük, hogy orvosi segítséget igényelnek.

Dr. Róna Ágnestől, az Ultrahangközpont radiológusától megtudhatjuk, vajon milyen problémák okozhatnak vállfájdalmat, és hogyan lehet azokat diagnosztizálni.

Amikor már nehéz a kart felemelni

Sajnos sokan vállfájdalom esetén egyből masszőrhöz, csontkovácshoz mennek, pedig fontos, hogy először orvoshoz forduljon az illető, mivel könnyen lehet - főleg, ha tartós vagy visszatérő panaszról van szó -, hogy a masszírozás vagy a kiropogtatás csak tovább ront az állapoton.

GettyImages-529068456

Vállfájdalmat gyakran egyszerű izomláz okoz, ám ha nem erőltették meg előtte, akkor biztosan nem ez húzódik a hátterében. Amennyiben régebb óta jelen van a probléma valaki életében, akkor általában porckopás, meszesedés, nyáktömlőgyulladás, íngyulladás, főleg a rotátorköpeny gyulladása, befagyottváll-szindróma, ütközési szindróma lehet a kiváltó ok.

Olyan esetek is előfordulhatnak, hogy a vállfájdalom kiindulási helye nem is a váll területén van, hanem valahol máshol, és a fájdalom kisugárzik. A vállfájdalmat kiválthatja továbbá természetesen valamilyen trauma, sérülés, rossz mozdulat is.

Gyakran a nyáktömlő gyulladása okozza a vállfájdalmat

- A nyáktömlők, más néven bursák, egyfajta “párnák” a csontok és az azokat körülvevő lágyszövetek között. Irritáció, túlzott terhelés, bizonyos krónikus betegségek vagy fertőzés következtében a nyáktömlők ízületi hártyája gyulladásba kerül, ami miatt megnő annak folyadéktartalma. Emiatt az adott terület megduzzad, és ez a környező területekre is kihat - mondja dr. Róna Ágnes, az Ultrahangközpont radiológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A váll nyáktömlőgyulladása során az érintett oldalon lévő kar felemelése fájdalmas, így a páciens nem képes a megszokott módon terhelni a karját, sőt még az öltözködés is fájdalmassá válik. Amennyiben a gyulladás nagymértékű, úgy a fájdalom nyugalmi helyzetben is megmarad. Mivel könnyű összekeverni más vállfájdalmat okozó állapotokkal, ezért fontosak a váll képalkotó vizsgálatai, hiszen kezelés szempontjából nem mindegy, mi is okozza a problémát.

Miben segít az ultrahang?

Vállfájdalom esetén sokan röntgenre mennek, ám az ízületi ultrahangos vizsgálat is ugyanolyan fontos, segítségével feltérképezhetők az ízületek, nyáktömlők, szalagok, íntapadások, ízületi belhártyák is, ráadásul jól elkülöníthetők általa a kopásos és a gyulladásos állapotok is.

GettyImages-179801105

Nagy előnye, hogy az adott testrészt a vizsgálat során akár mozgatni is lehet, így még jobban szemügyre vehetők az elváltozások, hogy pontosan hol is van a probléma. Maga a vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel, és nem jár ionizáló sugárzással.

Alig észrevehető, halálos betegség, amit csak egy vizsgálat mutat ki

A magas vérnyomást néma gyilkosnak tartják, tünetei eleinte észrevehetetlenek - a pulmonális artériás hipertónia pedig szinte láthatatlan.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük