5 tipp utazási betegség ellen: ha te sem bírod hányinger nélkül az autózást

Végre itt a nyár és a régóta áhított utazás, sokakat azonban félelemmel tölt el a hosszú órákon át tartó rosszullét, hányinger, szédülés gondolata.

utazási betegség, hányinger
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legtöbben csak nevetgélünk a repülőgépen az ülés támlájába rejtett hányózacskón, de annak, aki utazási betegségtől szenved, az út sajnos rendkívüli megpróbáltatást is jelenthet, legyen szó akár autózásról, repülésről vagy hajóútról.

A kicsik különösen érzékenyek az utazási betegségre, azonban a csecsemők ritkábban lesznek rosszul mozgó járműben, ez inkább a totyogók, ovisok és kisiskolások problémája. Mit lehet tenni, hogy ne váljon az utazás rémálommá? Dr. Cvetkov Márta repülőorvos hasznos tanácsokkal látja el az utazási betegségben szenvedőket.

Be lehet csapni a szemet hányinger esetén

Az utazási betegség az egyensúlyszerv túlérzékenységéből adódik. A test helyzetét és a mozgást a belső fül és a szem együttesen érzékeli. A két szerv eltérő jelzéseket küld az agynak, és felborul a rendszer.

A szemet rövid ideig be lehet csapni, ilyenkor segíthet, ha egy fix pontot vagy a horizontot nézzük, így a szem is követi a jármű mozgását. Az autóban általában jobb az első ülésen, vonaton a menetiránnyal szemben ülni, repülőgépen pedig a szárny közelében, mert ott a legkisebb a fel-le irányú mozgás.

Lehet tenni az örömteli utazás érdekében!
Lehet tenni az örömteli utazás érdekében!
Fotó: Hero Images / Getty Images Hungary

A lassú légzés segít az émelygésen

Felkavarodott gyomor és szédülés esetén a friss levegő jóleshet, érdemes felmenni a hajó fedélzetére, vagy letekerni a kocsi ablakát. A mély, lassú légzés növeli az oxigén mennyiségét a tüdőben, csökkenti a légszomjat. Ha a légzésre koncentrálsz, az elvonja a figyelmet a zavaró körülményekről.

Lassítás, pihenés, lazulás

Ha autóval indulsz útnak, akkor fontos a nyugodt vezetés, a gyakori fékezések csak rontják a helyzetet. Egy rövid pihenő pedig hamar visszaállítja a megzavart érzékelést. A ruházat legyen laza, kényelmes, réteges, így, ha a járműben meleg van, akkor le lehet belőle egy-egy darabot venni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Keksz a megmentő

Az utazás előtt egy órával fogyassz kevés könnyen emészthető és szénhidrátban gazdag élelmiszert, például gyümölcsöt, mert akár az üres, akár a túlzottan teli gyomor is fokozhatja a tüneteket.

Kerülni kell az alkohol, a tea és a kávé fogyasztását, mert vizet vonnak el a szervezetből. Az út során igyál sok ásványvizet, a megfelelően hidratált szervezet közérzete is kellemesebb. Útközben, ha egy gyermek rosszullétre panaszkodik, és sápadt, egy keksz enyhítheti a gyomorpanaszait.

A szénsavas ásványvíz felnőtteknél nagyon jó a háborgó gyomorra, de sokaknál segít egy kis rágcsálnivaló elfogyasztása is. Hányás után mindenképpen fontos a folyadék pótlása.

Tilos az olvasás!

A legrosszabb, amit tenni lehet, ha olvasol menet közben.

Másnaposság ellen ébredéstől lefekvésig: az sem mindegy, mit eszel reggelire

A világban furcsábbnál furcsább módszerekkel gyógyítják, ha túlzásba vitték az alkoholizálást.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük