Természetes rosszullétűzők kismamáknak: sokaknak beválnak émelygés ellen

Az első hónapokat szinte mindenkinél rosszullétek kísérik.

rosszullet

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rosszullét természetes, egyúttal nem valami kellemes velejárója a terhesség első néhány hónapjának, mely rendszerint reggel, de olykor a nap többi szakában is jelentkezhet, és amelyet többféle módon magyaráznak.

Vannak, akik szerint ez evolúciós pajzs a magzat védelmében, azért, hogy a kismama ne egyen semmi ártót. Mások azt mondják, a hormonok szeszélyes játéka ez is. Akármi is a kiváltója, fontos megtalálni azt a természetes, enyhítő módszert, mely segíthet az émelygés ellen, hiszen a rosszullétek kimerítőek, a gyakori hányás pedig, ha nincs megfelelő folyadék- és tápanyagpótlás, veszélyes is lehet. A sok folyadék, a tudatosabb étkezés alapvetően, a szokásosnál is fontosabb ilyenkor.

A kismamának ezekre kiemelt figyelmet kell fordítania, és, ha rosszullétei már túl gyakoriak, túl intenzívek, fontos kikérnie orvosa véleményét.

Természetes segítség rosszullét ellen

Tapasztalati úton a legkönnyebb megtalálni azt a dolgot, mely segíthet, hiszen minden ember más. Vannak viszont olyan praktikák, melyek már sokaknál beváltak. Ilyenekből válogattunk.

Gyömbér

A gyömbér segíthet az émelygés megszüntetésében, ha vízbe áztatva frissítőt vagy forró vízbe téve teát készít belőle a kismama. A szükséges gyömbérmennyiség egy nagyobb pohár vagy bögre italhoz egy teáskanálnyi, lereszelve.

B6-vitamint tartalmazó ételek

A rosszullétek enyhítésében segíthet a B6-vitamin, így érdemes olyan ételeket enni, melyek ezt bőségesen tartalmazzák. Ilyen például a hal, a banán, a káposzta, a napraforgómag vagy a burgonya. A B-vitamin a babának is fontos, mert szükséges az új sejtek kialakításához - így a kismama két legyet üthet egy csapásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Citrom

A citrom háromféleképpen is segíthet. Elég lehet egy kiskanálnyi kinyomott citromlevet elszopogatni, de a citromot szénsavmentes ásványvízbe is lehet csepegtetni, majd úgy meginni. Ha a víz hűs - nem jéghideg -, még valószínűbb, hogy az ital segíteni fog. Végül a friss citrom illata önmagában is segíthet. Azt félbevágva egyszerűen csak élvezni kell a felszabaduló illatot, és mélyeket lélegezni.

Keksz, ropi

A keksz vagy a ropi is segíthet a reggeli rosszullétek ellen. Ez önmagában nem is újdonság, ám az talán igen, hogy ezeket érdemes néhány korty víz kíséretében még felkelés előtt elfogyasztani az ágyban. Ily módon a reggel jelentkező hányinger elébe mehet a kismama, mert ez felszívja a gyomorsavat, ami ugyancsak émelygést fokozó lenne.

Nem ehető segítség

A terhességi rosszullét elmulasztására nem ehető, de sokaknak beváló, egyéb trükköket is ki lehet próbálni. Amilyen egyszerűek, olyan hatékonyak is lehetnek.

Friss levegő: ügyelni kell a rendszeres és alapos szellőztetésre. Ha a rosszullét jelentkezik, egy kis levegőzés, néhány mély lélegzet segíthet elmulasztani azt.

Pihenés: a terhesség első szakaszában különösen jellemző, hogy a kismamák fáradékonyabbak, aluszékonyabbak. A szervezet követeléseinek, nincs mese, eleget kell tenni. Ha a kismama nem pihen eleget, a rosszullétek még inkább megviselhetik, és hamarabb is jelentkezhet egy-egy szédülés, rosszullét, ha a szervezet ki van merülve. A több pihenés tehát ugyancsak segíthet átvészelni a nehezebb időszakot.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük