A mesterséges méh kihordaná az anya helyett a babát: meghökkentő ötlet

A tudomány gyakran olyan irányba mutat, ami megosztja az embereket.

cov

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Óhatatlanul felmerül a kérdés, vajon hová tart a tudomány, hová tart az emberiség, amikor a mesterséges körülmények közt, mesterséges méhben zajló fejlődés lehetőségéről hallunk. A természet rendje nem ez, és mintha tilosba lépnénk.

A kutatók azonban rávilágítanak arra, hogy a mesterséges méh gondolata további szempontok szerint is tekintetbe vehető. Olyan szempontokból, mint a koraszülés vagy a meddő párok megsegítése.

A laboratóriumi bárány

A koraszülöttek esélyei nagymértékben nőnének, ha úgynevezett biobagbe, azaz biozsákba, és nem inkubátorba kerülnének születésük után - így tartják a biozsákot kifejlesztő Philadelphiai Gyermekkórház kutatói, akik egy kísérlet során egy 22-24 hetes magzat fejlettségi szintjén álló báránymagzatot a méh körülményeit utánzó biozsákban tartottak tovább életben. A bárány, miután elérte a születéshez megfelelő állapotot, kikerült a zsákból, és életképes állatként cseperedett tovább.

barany-lab

Emberi embrió laboratóriumban

Egyszerre meghökkentő, riasztó és óriási, hogy emberi embrió is fejlődött már laboratóriumi körülmények közt. A Cambridge-i Egyetem 13 napig tartott életben egy embriót a méhbeli fejlődés feltételeit utánozó körülmények közt, és a kutatásnak az a törvény vetett véget, hogy 14 napnál idősebb embriót nem lehet laboratóriumi körülmények közt tartani. A jövőben jó esély van rá - mondják -, hogy kifejlesszenek egy külső, mesterséges méhet, mely testen kívül hordaná ki a babát. Szomorú belegondolni, hogy a kutatók egy kis élet felett tevékenykedtek.

Etikai kérdéseken túl az is felmerül, hogy vajon a nagyon távoli jövőben elérkezhet-e az a pont, hogy mindössze kényelmi okokból valaki ilyen megoldást válasszon a terhesség természetes lefolyása helyett. Vajon hogyan hatna az emberre, ha élete legkorábbi szakában nélkülöznie kellene az emberi kontaktust, és csak egy gép ölelné körül?

A Futurism nevű oldal a Facebookon egy elképzelt, otthon alkalmazható mesterséges méh használatát reklámokhoz hasonló jelleggel bemutató, már-már groteszk videót posztolt. Zárásképp azonban felhívják rá a figyelmet, ez nem egy piacra készülő termék, de a jövőben hasonló eszközt várhatóan ki fognak fejleszteni a tudomány emberei.

A mérleg két serpenyője

Megdöbbentő, megosztó elképzelés a mesterséges méh ötlete, de végül mégis fontos pár gondolat erejéig visszatérni arra, mi mindenben segíthetne.

Számos életet menthetne meg, ha a koraszülötteket a méhbeli körülményeket ilyen szinten utánozni tudó szerkezetbe helyeznék. A meddő párok számára, akiknél szervi okból nincs mód a baba kihordására,  vagy azok számára, akiknek egészségi állapota nem engedi a terhességet,  ez egy új lehetőség lenne az örökbefogadás vagy a más országokban - például Hollandia, Ciprus, Anglia - legális béranyaság igénybevétele mellett. A mesterséges méh ötlete tehát megosztó, elgondolkodtató. Egyelőre billeg a mérleg két serpenyője. Csak remélni tudjuk, hogy, ha egyszer valósággá válik, az emberiség csakis jó célokra fogja használni.

Lenyűgöző képeket készít a magyar fotós: különleges környezetben fotózza a kismamákat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük