Másnaposság ellen, ébredéstől lefekvésig: az sem mindegy, mit eszel reggelire
Nem kell egyből gyógyszerhez nyúlni!

másnapos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szilveszterkor szinte mindenki koccint legalább egy pohárka pezsgővel, amikor éjfélt üt az óra. Aki bulizni megy, általában már néhány órával előbb megkezdi az italozást. Egyesek a szolid, míg mások az ereszd el a hajam típusú bulikra esküsznek, de a másnaposság mindenkit elérhet.

Nemcsak az elfogyasztott alkohol mennyisége befolyásolja azt, hogy ki mennyire érzi magát másnap kótyagosnak: aki egyáltalán nem szokott inni, akár egy pohár bortól is ébredhet kínzó fejfájással. 

Mitől függ a másnaposság?

Az ajánlott alkoholbevitel férfiaknál a heti 21 egység, míg nőknél a 14. Egy egység egy pohár sörnek, 1 dl bornak vagy 3 cl töménynek felel meg, de ezt a heti mennyiséget van, aki egy buli során is elfogyasztja. A rossz minőségű italtól szinte biztos, de a sokféle szesz keveréséből is csúnya másnapok születnek. Az, hogy ki mennyit bír, függ a testsúlyától, fizikai állapotától, de attól is, hogy mennyit aludt előző éjszaka. A nőknél a ciklus is alkoholbírást befolyásoló tényező: a menstruáció ideje alatt eleve alacsonyabb magnéziumszintet még lejjebb viszi néhány pohár ital, ezért a másnapok is sokkal kínzóbbak lehetnek. 

A világban furcsábbnál furcsább módszerekkel gyógyítják, ha túlzásba vitték az alkoholizálást. Az olaszok egy erős feketére esküsznek, míg Koreában speciálisan másnaposságra kifejlesztett levest árulnak az utcai árusok: az alvadt ökörvéres, káposztás, marhacsontos, sertésgerinces, zöldséges levet nem biztos, hogy befogadná mindenki gyomra egy kábult reggelen, a következő ételek, italok viszont bárkinek jó szolgálatot tesznek.

Gyógyszer?

Van az a szint, amikor hiába etted végig a józanító menüsort, aludtál, és vettél hideg zuhanyt: semmi sem szünteti a szenvedést. A paracetamol hatóanyagú szereket kerüld, mivel ezek alapból nagyon megterhelik az amúgy is túlórázó májadat. Helyettük az aszpirin segíthet, ez viszont gyomornyálkahártya-irritáló hatása miatt gyomorégést okozhat. A fügekaktusz-kapszula bizonyos kutatások szerint mérsékli a macskajaj tüneteit, az általános közérzetet viszont nem javítja kimagasló mértékben. A legjobb gyógymód egy óriási alvás egy sötétített szobában, egy üveg vízzel, a hűvös paplan alatt.

Májdetox gyógynövényekkel

Akármennyit ittál is a szilveszteri bulin, a máj detoxikálására alkalmanként mindenkinek szüksége van. Ezek a gyógynövények előnyösen hatnak a méregtelenítő szervre, fokozzák működésének hatékonyságát, és segítik a benne felgyülemlett toxinok kiürülését. 

Ezt is szeretjük