Hogyan ülsz munka közben a székeden? Légzési problémákhoz vezethet a rossz testtartás

Az ülőmunka negatív hatásai néhány egyszerű tanács betartásával mérsékelhetők.

GettyImages-180756429
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állandó, helytelen ülés az új dohányzás - figyelmeztetnek az orvosok. Rengeteg tanulmány és cikk taglalja, hogy mennyire negatívan hat az egész szervezetre az ülő életmód és az egész napos számítógép előtti munkavégzés. Ez utóbbi felelőssé tehető a gyakori derékpanaszokért, feszes vállövi izomzatért, a látásromlásért, sőt a légzésfunkciók csökkenéséért is.

Kutatások bizonyítják, hogy a napközbeni inaktivitás megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések és még a cukorbetegség kockázatát is. Hát, mindez elég rosszul hangzik, mégis sokan rákényszerülnek, hogy munkaidejüket a gép előtt töltsék. Viszont néhány szempontot figyelembe véve jócskán lehet csökkenteni a negatív hatások mértékét. 

SMS-nyak

Viccesen hangzik, de komoly következményekkel járhat az a gerincelváltozás, amelyet külföldön text neckként, itthon pedig SMS-nyakként, gyakrabban pedig előrehelyezett fejtartásként szokás emlegetni. Nem csak az irodai dolgozókat veszélyezteti, hanem gyakorlatilag mindenkit, aki sokat bújja a mobiltelefonját, például utazás során. Azon túl, hogy esztétikai problémát jelent, számos egyéb tünetet is produkálhat, korlátozhatja a vállöv mozgásait, rendszeres fejfájást okozhat, valamint feszes, merev izomzatot. A csuklyás izom fájdalmas tónusfokozódása kifejezetten gyakori tünet. Ráadásul ez az eltérés nem jár egyedül.

GettyImages-1180378529
Fotó: fotostorm / Getty Images Hungary

Az előrehelyezett fejtartáshoz általában a vállak előreesése, a gerinc görnyedtsége, valamint a mellkas izmainak rövidülése is társul. Ezek a tényezők együttesen jó eséllyel befolyásolják a légzőrendszer működését is, a megváltozott tónusú izomrendszer pedig fenntartja a pozíciót.

Felületessé váló légzés

A rossz testhelyzet akadályozza a mellkas megfelelő tágulását a légzés során, összenyomja a tüdőt, illetve a légzőizmok működését is módosítja. Ennek eredményeképpen a dolgozó kisebb levegőt vesz, felületesen, de gyakrabban. Kutatás is alátámasztja, hogy a krónikus nyakfájdalommal élők légzésfunkciója jelentősen csökken. A felületes légzés a test számára stresszt jelent, azt üzeni az idegrendszernek, hogy folyamatosan résen kell lennie. A szervezet oxigénellátása romlik, így könnyebben alakul ki fáradtság, koncentrációzavar, fejfájás, összességében romlik a teljesítmény. 

GettyImages-134429200
Fotó: Alistair Berg / Getty Images Hungary

Helyes ülőpozíció

Fontos beállítani az optimális ülőpozíciót. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő szék kiválasztása. Olyan mellett érdemes letenni a voksot, ami kellőképp megtámasztja a gerincet, a magassága és a dőlésszöge állítható. Az alsó végtagokat nem ajánlott keresztezni, az a legjobb, ha a lábak a talajon pihennek, a térdek a csípővel egy szintben vagy kicsit lejjebb vannak, ha szükséges, ehhez plusz lábtartót is ki lehet próbálni. A gerinc megtámasztásához egészen hátra kell csúszni a széken. Nem mindegy, hogy milyen magasságban van a képernyő, ugyanis ha túlságosan fent, esetlen lent van, a nyak görbületét befolyásolja. Általában azt szokták tanácsolni, hogy a monitor legyen szemmagasságban. A vállak helyzetét érdemes figyelni, ha előreestek, hátra kell húzni őket, zárva a lapockákat. Egyetlen pozíciót sem szabad túl sokáig megtartani, időről időre változtass a testtartásodon!

A cikk az ajánló után folytatódik

Szünetek, légzés

A napi munkavégzés során fontos szüneteket beiktatni. Óránként pár percre el kell távolodni a számítógéptől, átmozgatni a nyakat és a vállakat, ha szükséges, nyújtani egy kicsit a feszes izmokat. Az is jó lehet, ha olykor tudatosan figyelsz a légzésedre, mély levegőt veszel (lehetőség szerint orron át és hasi légzéssel), majd lassan engeded ki. Ha bizonytalan vagy, hasra helyezett tenyérrel tudod kontrollálni a folyamatot. Belégzéskor a hasfal tágul, kissé megemelkedik, kilégzéskor süllyed. A helyes levegővétel segít csökkenteni a stresszt, fokozni a teljesítményt, és szerepet játszik a testtartás javításában is. 

10 hatásos gyakorlat állandó nyakfájás ellen: azonnal enyhül tőlük a fájdalom

Az egyszerű nyújtó gyakorlatok a nap folyamán bármikor elvégezhetők, és rengeteget segítenek a nyaki fájdalmak elmulasztásában, ráadásul a stresszt is érezhetően csökkentik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük