Óránként 22 perccel rövidíti meg az életed a hétköznapi tevékenység

Te is naponta csinálod?

Nem a dohányzásról lesz szó a cikkben, ez megígérhetjük.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészségügyi statisztikák alapján egyre inkább úgy tűnik, az ülő életmód lesz az új dohányzás - vagyis az a veszélyes tevékenység, ami károsabb, mint korábban hittük.

Egy 14 éven át tartó amerikai kutatás szerint akár kétszer olyan veszélyes lehet, mint a dohányzás. A kérdés csak az, mit is kezdhetsz ezzel az információval, ha mozgásszegény életet élsz, ülőmunkát végzel.

Veszélyesebb az ülő életmód, mint hittük

Az ülő életmód következtében kialakuló elhízásjárvány messze nem esztétikai problémát jelent. Egy 14 éven át tartó, 123 ezer részvételével készült amerikai nyomkövetéses vizsgálat eredménye arra mutatott rá, hogy az ülő életmód jelentős mértékben növeli az idő előtti elhalálozás kockázatát.

A szakértők szerint azoknak a vizsgálati alanyoknak, akik több mint napi hat órát ültek, 40%-kal megnőtt az esélyük a 15 éven belüli elhalálozásra - azokkal a résztvevőkkel összevetve, akik napi három óránál kevesebbet ültek.

Óránként 22 perccel rövidíti meg az életed?

Egy, az ausztrál Queenslandi Egyetemen végzett kutatás pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy míg egy szál cigaretta 11 percet vesz el az életedből, addig egy ülve töltött óra 22 perc mínuszt jelent. Természetesen ezt a hátrányt csökkentheted, ha valamilyen aktív szabadidős tevékenységet választasz magadnak az esti tévénézés helyett.

Ellensúlyozd az ülőmunka hatásait!

Nagyot sóhajthatsz most, ha ülőmunkát végzel, és joggal teszed fel a kérdést, hogy jó, de akkor most módosíts pályát? A legjobb választás kétségkívül az, ha mozgalmasabb munka után nézel, ám ha nem vágysz ilyen drasztikus váltásra, akkor is van pár javaslatunk.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Minden órában kelj fel!

Fontos, hogy ne ülj egyhuzamban több órát! Nemcsak a hátad, derekad fog megfájdulni, de az ülés nem tesz jót a zsigeri szervek vérkeringésének sem, emésztési problémákhoz, kisebb, szervezeten belüli gyulladásokhoz vezethet - amelyekből akár daganat is kialakulhat.

Ha monitor előtt dolgozol, törvény által előírt jogod van hozzá, hogy óránként tíz perc szünetet tarts, amikor pihentetheted a szemed és kinyújtóztathatod a tagjaidat. Ha nem élsz ezzel a lehetőséggel, többek között olyan betegségekkel számolhatsz, mint az aranyér, a keringési rendellenességek.

Az alábbi videóban dr. Bán Marianna orvos-természetgyógyász mondja el, hogy még mit tehetsz az ülőmunka okozta betegségek megelőzés érdekében.

Munka után már ne ülj!

Miután nyolc-tíz órát töltöttél ülve, már igazán felesleges a buszon is helyet foglalnod, illetve az esti órákat tévénézéssel múlatnod. Végezz valamilyen aktívabb tevékenységet, válassz olyan mozgásformát, amit szívesen és rendszeresen űzhetsz - legalább heti három-négy alkalommal.

Ezt is szeretjük